
Milk Nutritious by Nature-The role of milk and dairy foods in healthy, sustainable diets
The four symposia in Brussels (April 23), The Hague (April 24), Copenhagen (April 28), Oslo (April 29) aim to bring together a wide range of participants from health professionals and academics to policy makers. The symposia will focus on the important role of milk and dairy foods in healthy, sustainable diets. Based around the expertise of four European scientists, this tour will present updates of the most recent studies demonstrating the potential health benefits of the milk matrix including for cardio-metabolic health, and the research underway to characterize dietary patterns that are sustainable as well as affordable, acceptable and accessible to European consumers.
The symposia will cover 3 topics.
In the first presentation, Dr. Michelle McKinley, (Queen’s University, Belfast, UK) will outline that “milk and dairy are complex foods and it is increasingly recognized that the unique combination of nutrients and bioactive factors in dairy work together to produce its health benefits”. She will also discuss how “for example, it’s been proposed that the calcium, phosphorus and protein in dairy work together to have a positive effect on bone, and the interaction between calcium, potassium, phosphorus and bioactive peptides may be part of the blood pressure lowering effects of the diary-rich DASH diet”.
Dr. Marianne Jakobsen (Aarhus University, DK) will update participants on the research that “the majority of studies find that intake of milk and dairy foods is not associated with increased risk of CHD”, and will demonstrate that, in some cases, dairy may have a protective effect on heart and metabolic health - for example, intake of milk may be associated with lower risk of stroke and yogurt with lower risk of diabetes.” People don’t eat individual nutrients but foods with complex combinations of nutrients, nutrition researchhas begun to recognize the need to look at the relationship between foods, food groups and dietary patterns for health” said Dr. Jakobsen.
Following up on the importance of considering the health effects of the whole food package and dietary patterns, Prof. Pieter van’t Veer and Dr. Anneleen Kuijsten (Wageningen University, NL) will discuss environmental sustainability, another important factor which is increasingly taken into account in developing dietary guidelines. Milk and dairy foods have been an important part of the European food culture for generations and provide key nutrients and health benefits in the diet. In this context Prof.Pieter van’t Veer said “measures to reduce environmental burden should also safeguard nutritional health and they should be acceptable for consumers”. , “There is a great need to define and develop healthy, environmentally sustainable and consumer-friendly diets”.
EMF press contact:
Contact: info@milkforum.org
Information om L&F
Landbrug & Fødevarer er erhvervsorganisation for landbruget, fødevare- og agroindustrien. Med en eksport på 156 milliarder kroner årligt og med 169.000 beskæftigede repræsenterer vi et af Danmarks vigtigste eksporterhverv. Ved at nytænke og synliggøre erhvervets bidrag til samfundet sikrer vi vores medlemmer en stærk placering i Danmark og globalt.
Følg pressemeddelelser fra L&F
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra L&F
Foreningen Biogasbranchen: Danmark er foregangsland med 25 pct. biogas i 202226.4.2018 12:17:54 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen lægger i sit oplæg til det kommende energiforlig op til en fortsat udbygning på biogasområdet, og at eksisterende biogasanlæg kan fortsætte på de nuværende vilkår en årrække.
L&F om energiudspil: Biogas er cirkulær bioøkonomi, når det er bedst26.4.2018 10:11:36 CEST | Pressemeddelelse
Landbrug & Fødevarer er i hovedtræk positive over for regeringens energiudspil. Særligt de fire mia. kr., der er afsat til biogasudbygningen, vækker optimisme. En udbygning af biogas er afgørende for, at Danmark fortsat kan være i front på genanvendelse og genbrug af vores restprodukter.
L&F: ’Made in Denmark’ åbner døre i Mexico23.4.2018 07:12:36 CEST | Pressemeddelelse
Med weekendens nyhed om en ny og forbedret handelsaftale mellem EU og Mexico, er tidspunktet ideelt, når Landbrug & Fødevarer de kommende dage er hovedarrangør af et eksportfremstød til Mexico. Fremstødet begynder i dag.
Nye anbefalinger sætter maden i centrum20.4.2018 07:10:24 CEST | Pressemeddelelse
Advisory Board for mad, måltider og sundhed overdrager i dag deres anbefalinger til regeringen repræsenteret ved fem ministerier. Landbrug & Fødevarer byder anbefalingerne velkomne, og opfordrer ministerierne til aktivt at gå videre med dem. Meget gerne med inddragelse fra erhvervet.
Kommissionen: Reduktion i betaling af spildevand er berettiget19.4.2018 14:56:41 CEST | Pressemeddelelse
L&F er lettet over afgørelse fra Kommissionen, der fastslår, at der er ikke tale om statsstøtte, når fødevarevirksomheder får en reduktion i deres spildevandsbetaling.