
Det armenske folkedrab er en øjenåbner

For 100 år siden indledtes det armenske folkedrab. Men systematiske drab på civile mænd, kvinder og børn hører ikke kun fortiden til. Markeringen den 24. april bør åbne vores øjne for folkemord mod mindretal i Syrien og Irak i dag, mener Kim Hartzner, der er generalsekretær for Mission Øst. Hjælpeorganisationen arbejder bl.a. i Nordirak, Syrien og Armenien.
Den 24. april 2015 er det 100 år siden, en systematisk udryddelseskampagne blev indledt mod det armenske folk i Det Osmanniske Rige. Omkring 1,5 millioner mennesker mistede livet i perioden 1915-1918. Mænd, kvinder og børn blev skudt, hængt, druknet eller sendt i tusindvis på dødsmarcher i den syriske ørken.
100-årsdagen for det armenske folkedrab markeres verden over, og i Danmark holdes foredrag, koncerter og mindehøjtideligheder i hele landet. Også hjælpeorganisationen Mission Øst markerer dagen med en særindsamling til børn med handicap i netop Armenien.
Kender det armenske folk
Mission Øst har et førstehåndskendskab til det lidende armenske folk. Allerede i 1992 - efter Sovjetunionens sammenbrud og under krigen med Aserbajdsjan - sendte hjælpeorganisationen mad, medicin og hospitalsudstyr til Armenien. Mission Øst arbejder stadig i landet – i dag for at sikre basale menneskerettigheder til børn med handicap og deres familier.
Ud fra seks sundhedscentre bliver børn med handicap undersøgt og hjulpet til at leve et så normalt liv som muligt. Inkluderende undervisning er nu skrevet ind i den armenske skolelov, så landets lærerstuderende trænes i at inkludere børn med handicap i undervisningen.
Folkedrab foregår også i dag
Markeringen af det armenske folkedrab den 24. april giver anledning til at rette opmærksomheden mod det folkedrab, der foregår i Syrien og Irak lige nu. Religiøse mindretal som yezidier, kristne og shia-muslimer bliver systematisk fordrevet og dræbt af terrorbevægelsen Islamisk Stat alene på grund af deres religion og etniske tilhørsforhold. Alene i Irak er 2,1 millioner mennesker drevet på flugt.
- Under det armenske folkedrab for 100 år siden tøvede verdenssamfundet med at gribe ind. Det må ikke ske igen, siger generalsekretær Kim Hartzner.
Markeringen af det armenske folkedrab kan blive mere end en mindedag, pointerer han.
- Jeg håber, at markeringen vil ruske os vågne og åbne vores øjne for de uhyrligheder, som sker i Mellemøsten lige nu og som både EU og FN anerkender som folkedrab. Samtidig håber jeg, rigtig mange vil bidrage til særindsamlingen til de børn, der er Armeniens fremtid.
Nøgleord
Kontakter
Kontakt for interview med Kim Hartzner:
Vicegeneralsekretær Peter Sigetty Bøje, mobil 2020 7727, mail peter.boje@missioneast,org
Pressekoordinator Svend Løbner, mobil 28 707 703, mail svend.lobner@missioneast.org
Billeder



Links
Information om Mission Øst
Følg pressemeddelelser fra Mission Øst
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Mission Øst
Mission Østs afghanske medarbejdere er i sikkerhed17.8.2021 15:19:23 CEST | Pressemeddelelse
Mission Østs over 100 lokale medarbejdere i Afghanistan opholder sig hjemme, mens vagter passer på organisationens fire kontorer. Hjælpeprogrammerne er indstillet, men genoptages så snart, Taleban kan garantere sikkerheden.
Mission Øst bliver i Afghanistan for at møde befolkningens behov11.8.2021 20:00:45 CEST | Pressemeddelelse
Den danske hjælpeorganisation har ydet nødhjælp og udvikling i Afghanistan i 20 år. Projektområdet er i dag under Talebans kontrol, men Mission Øst fortsætter hjælpearbejdet, selv om de allierede trækker den militære støtte den 11. september. ”Vi vil fortsætte med at møde befolkningens behov trods de svære forhold,” fortæller international chef.
Iværksætteri giver håb til unge i Syrien18.6.2021 09:59:27 CEST | Pressemeddelelse
FN’s Flygtningedag: Zaid og Naila er blandt de unge, der måtte flygte, men som nu har fået uddannelse og hjælp til at forsørge deres familier på et Mission Øst-støttet medborgercenter i den syriske by Aleppo.
Årsmøde viste en effektiv, men sårbar organisation31.5.2021 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Mission Østs årsmøde søndag viste en organisation, der kan omstille sig og nå langt ud med hjælp til de mest nødlidende. Men også, at der hurtigt kan skabes uro om bestyrelsesposter.
Mission Øst har hjulpet over 500.000 mennesker i 202026.5.2021 13:47:57 CEST | Pressemeddelelse
Hjælpeorganisationen kan ved årsmødet 30. maj fejre fremgang og overskud til gavn for verdens nødlidende.