
Av, min ryg!

Rygsmerter er belastende for den enkelte og en dyr fornøjelse for det danske samfund. Ifølge Statens Institut for Folkesundhed koster det mindst 17 milliarder kroner at dække udgifterne til lægebehandling, sygedagpenge og førtidspension til personer med dårlig ryg. Oven i kommer endnu flere udgifter til behandling uden for sygehusene og håndkøbsmedicin*. Derfor er der stor interesse i at forebygge dårlig ryg og rygsmerter. Mange undersøgelser peger på, at regelmæssig bevægelse i løbet af dagen, også siddende, er nøglen til at undgå smerter og sikre sig en god arbejdsdag. Men den nye undersøgelse fra Scandinavian Business Seating viser klart, at det er de færreste, der ved, hvordan man forebygger fysiske problemer i et stillesiddende kontorjob.
Korrekt indstilling af kontorstolen kan have afgørende betydning, men kun få er bevidste om funktionerne på deres stol. Over halvdelen af undersøgelsens deltagere har ikke læst manualen for at kunne indstille stolen korrekt til deres individuelle behov. Og selvom de har læst manualen svarer hele 42 procent, at det ikke er nemt eller direkte svært at indstille stolen.
Selvom 77 procent af danske kontorarbejdere har adgang til hæve/sænkeborde, er det ganske få, der udnytter muligheden for variation fx ved at stå op og arbejde. Studiet viser også, at 3 ud af 4 personer med stillesiddende arbejde oplever, at ubehaget i skuldre, ryg og nakke forsvinder, når de holder ferie – hvilket i høj grad indikerer, er smerten er arbejdsrelateret.
Fem tips til en sundere og stærkere ryg på arbejdspladsen:
- Læs manualen til din kontorstol og lær, hvordan du indstiller og bruger den korrekt
- Lås stolen op, så vippefunktionen altid er aktiv
- Sørg for at din stol hjælper dig med at sidde i en opret og aktiv stilling
- Sid ikke stille – variér altid din siddestilling!
- Rejs dig op og bevæg dig mindst én gang i timen
Fakta:
- Danskerne tilbringer i gennemsnit knap 6 timer om dagen ved at sidde stille på arbejdspladsen.
- Hver tredje danske kontorarbejder spiser frokost ved sit skrivebord en til flere dage i ugen.
- 29 procent af danske kontorarbejdere har ikke en fast arbejdsplads på kontoret.
- Hver anden dansker holder sjældent, eller kun enkelte, pauser i løbet af en hel arbejdsdag.
Scandinavian Business Seatings undersøgelse er gennemført i december 2014 i fem europæiske lande; Danmark, Sverige, Norge, Tyskland og Frankrig. Undersøgelsen er foretaget via et online panel med i alt 1.500 deltagere med stillesiddende kontorarbejde; både mænd og kvinder i alderen 20 til 60 år har deltaget Der er gennemført 300 interviews per land.
*Statens Institut for Folkesundhed har i 2011 udarbejdet rapporten ”De samfundsmæssige omkostninger ved rygsygdomme og rygsmerter i Danmark”.
Har du spørgsmål, kontakt venligst:
Connect Communication, PR-konsulent Marie-Louise Fugl,
mf@connectcommunication.dk, +45 25 62 95 25
Scandinavian Business Seating, Managing Director Troels Øberg, troels.oberg@sbseating.com, +45 30 50 17 55
Billeder
Information om Scandinavian Business Seating

Følg pressemeddelelser fra Scandinavian Business Seating
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.