Vælgerne: Klart nej til flere storcentre og hypermarkeder
76 procent af vælgerne frygter yderligere butiksdød i landdistrikterne, hvis Venstre efter det kommende valg får opbakning i ”blå blok” til en liberalisering af planlovens detailhandelsbestemmelser, hvorefter kommunerne uden begrænsninger kan tillade nybyggeri af flere storcentre og hypermarkeder.
Det viser en frisk meningsmåling fra Megafon, som De Samvirkende Købmænd har fået gennemført i dagene efter, at Venstres landdistriktsordfører, Thomas Danielsen, i sidste uge foreslog en planlovsliberalisering.
Thomas Danielsen fremførte som argument for liberaliseringen, at den vil skabe vækst i landdistrikterne. Men heri er et markant flertal af vælgerne lodret uenige, og det gælder faktisk også et flertal af Venstres vælgere.
Så er spørgsmålet, om Venstre kan få opbakning bag så upopulært et forslag fra resten af ”blå blok”? Hvis Dansk Folkeparti lytter til partiets vælgere, er svaret nej. 42 procent af DF’s vælgere siger nej til liberalisering, 32 procent siger ja og 26 procent hverken/eller/ved ikke.
Vælgernes frygt for at miste de lokale dagligvarebutikker har rod i deres prioriteter ved valg af bopæl, viser Megafon-målingen. 82 procent af vælgerne lægger stor vægt på tilstedeværelsen af lokale dagligvarebutikker, når de vælger bopæl. Det tilsvarende tal for f.eks. god kollektiv trafik er 58 procent og for skole 40 procent.
”Vælgernes tale er meget tydelig – og en klar advarsel til ”blå blok” og ikke mindst til Venstre”, siger John Wagner, adm. direktør i De Samvirkende Købmænd. ”Vælgerne vil bevare den fintmaskede butiksstruktur og frygter butiksdød, hvis kommunerne uden begrænsninger kan tillade nybyggeri af flere storcentre og hypermarkeder, sådan som Venstre foreslår. Derfor: Jo før, der skabes ro om detailhandelsbestemmelserne, desto bedre for investeringerne i de lokale butikker og for fortsat bosætning i de mindre byer.”
Hvor vælgerne siger nej til planlovs-liberalisering, siger de til gengæld ja til statsgaranterede lån til virksomheder i landdistrikterne. Det gælder 54 procent af vælgerne, medens kun 19 procent siger nej.
”Med bankernes og realkreditinstitutternes lunkne tilgang til små og mellemstore virksomheder i landdistrikterne, måske ikke mindst de sidste butikker, er der ingen tvivl om, at det vil fremme investeringerne og skabe beskæftigelse, hvis der indføres statsgaranterede lån”, siger John Wagner.
Undersøgelsen og dens resultater kan ses i vedhæftede filer.
Nøgleord
Kontakter
Yderligere oplysninger kan fås hos adm. dir. John Wagner, jw@dsk.dk, tlf. 20 23 26 16
Billeder
Vedhæftede filer
Information om DSK - De Samvirkende Købmænd
Følg pressemeddelelser fra DSK - De Samvirkende Købmænd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DSK - De Samvirkende Købmænd
Bureaukrati koster dagligvarebutikker over 1,3 milliarder kroner årligt16.7.2025 06:32:08 CEST | Pressemeddelelse
En ny analyse viser, at dagligvarehandlen i Danmark hvert år bruger mere end 1,3 milliarder kroner på bureaukrati. Nogle af de penge kunne være brugt på udvikling, bedre kundeoplevelser og lavere priser.
Kun fire ud af ti danskere har et nødlager – trods myndighedernes opfordring15.7.2025 07:54:03 CEST | Pressemeddelelse
For over et år siden udsendte myndighederne en klar opfordring til alle danskere: Hav et nødberedskab, så du og din husstand kan klare jer i tre døgn uden strøm, vand eller internet. Alligevel viser en ny undersøgelse fra Norstat, foretaget for De Samvirkende Købmænd (DSK), at kun 40 pct. af befolkningen rent faktisk har taget anbefalingen til sig.
Aftale om Dankort er et vigtigt skridt for billige betalinger i Danmark26.6.2025 14:20:09 CEST | Pressemeddelelse
De Samvirkende Købmænd (DSK) glæder sig over den politiske aftale om Dankortets fremtid, som netop er blevet indgået mellem regeringen og en bred kreds af Folketingets partier.
Milliardhandel over grænsen dræner dansk økonomi20.6.2025 12:40:52 CEST | Pressemeddelelse
Danskernes grænsehandel med dagligvarer når nye højder. Ifølge De Samvirkende Købmænds (DSK) seneste analyser beløb grænsehandlen med dagligvarer sig i 2024 til mere end 9 mia. kroner. Det svarer til et omfattende økonomisk tab for Danmark – både i mistede skatteindtægter og tabte arbejdspladser.
Grænsehandlen buldrer frem: Danskernes indkøb i udlandet vokser markant11.6.2025 07:23:31 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse fra Norstat viser, at næsten to ud af tre danskere (64 pct.) har købt dagligvarer i Tyskland det seneste år, mens mere end hver tredje (36 pct.) har lagt vejen forbi Sverige for at fylde bagagerummet. Det er en markant stigning i forhold til 2024 – og det lægger pres på både danske butikker og statens skatteindtægter.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum