
Økologien har vokseværk i dansk foodservice
Omkring 5 pct. af råvarerne i landets storkøkkener, restauranter og cateringsvirksomheder har haft det røde ø-mærke på etiketten, inden de endte i gryderne. Det viser en helt ny opgørelse fra Danmarks Statistik over det økologiske forbrug i den danske foodservice.
De offentlige køkkener brugte i 2013 ca. 400 mio. kroner på økologiske varer, svarende til ca. 41 pct. af det samlede økologiske forbrug, mens den private sektor stod for de resterende 59 pct., svarende til ca. 580 mio. kroner. I alt blev der købt madvarer i foodservice for 18,4 mia. kroner i 2013, hvoraf økologiske varer udgjorde 5 pct. Det er lidt under niveauet for detailhandel, hvor økologiske varer udgør ca. 8 pct. af
Hos Landbrug & Fødevarer tror man, at økologiske råvarer vil fylde mere i den danske foodservice i de kommende år.
-Vi ser en øget interesse for økologi hos foodservice, og den tror jeg kun vil vokse i de kommende år. Både fordi flere og flere bliver opmærksomme på udvalget af økologiske varer, men også fordi regeringens mål om 60 pct. økologi i det offentlige vil bærer frugt, siger Mette Gammicchia, afdelingsleder i Afsætning, Handel & Markedsudvikling i Landbrug & Fødevarer.
Hun forklarer, at man hos Landbrug & Fødevarer arbejder målrettet for at få mere økologi ind i offentlig foodservice, som stadig halter lidt bag det private.
-Vi er sparingspartner på flere projekter, hvor kommuner er i gang med en omlægning til økologi i deres offentlige køkkener, og her hjælper vi med at gøre processen så let som mulig. Samtidig forsøger vi at motiverer offentlige kantiner blandt andet ved at præmierer de kantiner, der gør en særlig indsats for at bruge mere økologi, siger Mette Gammicchia.
Den største økologiske varegruppe hos foodservice var mejeriprodukter, der udgjorde omkring 41 pct. af salget, efterfulgt af kolonialvarer, der udgjorde 31 pct., mens frugt og grønt inkl. frost udgjorde 21 pct. af det samlede salg.
Økologisk kød og fisk udgjorde den mindste gruppe med kun 3 pct. af det samlede salg. Det er beklageligt, men kommer ikke som en overraskelse.
-Prisforskellen mellem økologisk kød og konventionelt kød er større, end den er på mange af de andre varegrupper. Når man starter en omlægning til økologi, er det tit lettest at skifte de varegrupper ud, hvor prisforskellen er mindst. Men en omlægning kræver faktisk netop omlægning - også i måden man tænker storkøkken på, og det tager tid. Derfor er økologisk kød ikke overraskende den mindste varegruppe, siger Mette Gammicchia.
Hun forventer dog, at økologisk kød og økologiske varer generelt vil blive en voksende varegruppe over de næste par år i foodservice.
-Vi kan se et øget salg af økologisk kød i detailhandlen herhjemme, og det vil også komme til foodservice-sektoren. Faktisk forventer vi, at det økologiske salg til foodservice stiger 15-20 pct. i 2014 i forhold til 2013, og at salget af økologiske varer til foodservice vil blive fordoblet til 2 mia. kr. i 2020, siger Mette Gammicchia.
For yderlige informationer:
Mette Gammicchia, afdelingsleder i Afsætning, Handel & Markedsudvikling i Landbrug & Fødevarer, tlf.3339 4268 mail: mjg@lf.dk
Marie Grabow Westergaaard, pressekonsulent i Landbrug & Fødevarer, tlf. 30178871.
Nøgleord
Information om L&F
Landbrug & Fødevarer er erhvervsorganisation for landbruget, fødevare- og agroindustrien. Med en eksport på 156 milliarder kroner årligt og med 169.000 beskæftigede repræsenterer vi et af Danmarks vigtigste eksporterhverv. Ved at nytænke og synliggøre erhvervets bidrag til samfundet sikrer vi vores medlemmer en stærk placering i Danmark og globalt.
Følg pressemeddelelser fra L&F
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra L&F
Foreningen Biogasbranchen: Danmark er foregangsland med 25 pct. biogas i 202226.4.2018 12:17:54 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen lægger i sit oplæg til det kommende energiforlig op til en fortsat udbygning på biogasområdet, og at eksisterende biogasanlæg kan fortsætte på de nuværende vilkår en årrække.
L&F om energiudspil: Biogas er cirkulær bioøkonomi, når det er bedst26.4.2018 10:11:36 CEST | Pressemeddelelse
Landbrug & Fødevarer er i hovedtræk positive over for regeringens energiudspil. Særligt de fire mia. kr., der er afsat til biogasudbygningen, vækker optimisme. En udbygning af biogas er afgørende for, at Danmark fortsat kan være i front på genanvendelse og genbrug af vores restprodukter.
L&F: ’Made in Denmark’ åbner døre i Mexico23.4.2018 07:12:36 CEST | Pressemeddelelse
Med weekendens nyhed om en ny og forbedret handelsaftale mellem EU og Mexico, er tidspunktet ideelt, når Landbrug & Fødevarer de kommende dage er hovedarrangør af et eksportfremstød til Mexico. Fremstødet begynder i dag.
Nye anbefalinger sætter maden i centrum20.4.2018 07:10:24 CEST | Pressemeddelelse
Advisory Board for mad, måltider og sundhed overdrager i dag deres anbefalinger til regeringen repræsenteret ved fem ministerier. Landbrug & Fødevarer byder anbefalingerne velkomne, og opfordrer ministerierne til aktivt at gå videre med dem. Meget gerne med inddragelse fra erhvervet.
Kommissionen: Reduktion i betaling af spildevand er berettiget19.4.2018 14:56:41 CEST | Pressemeddelelse
L&F er lettet over afgørelse fra Kommissionen, der fastslår, at der er ikke tale om statsstøtte, når fødevarevirksomheder får en reduktion i deres spildevandsbetaling.