HK: Diskussion om lav elevløn er forfejlet
I fremtiden vil Danmark mangle 30.000 faglærte.
Det er dén udfordring, dansk erhvervsliv vil møde de kommende år. Og den løses på ingen måde ved at sætte elevlønnen ned.
Det mener HK-formand Kim Simonsen, og han reagerer på baggrund af en undersøgelse, som tænketanken DEA har foretaget blandt 951 virksomheder. Undersøgelsen viser, at håndværksmestrene ville ansætte flere elever, hvis elevlønnen var lavere.
- DEA har fuldstændig misforstået, hvilke udfordringer vi skal imødegå de kommende år. Vi løser ikke fremtidens mangel på arbejdskraft ved at dumpe elevlønnen, siger Kim Simonsen.
Han påpeger, at det allerede er forsøgt, at lokke virksomhederne med økonomiske incitamenter, nemlig 70.000 kroner i præmie til de virksomheder, der tager elever.
- Og det udmøntede ikke i flere praktikaftaler. Det virkede simpelthen ikke, siger Kim Simonsen.
Kim Simonsen mener samtidig, at undersøgelsen forudsætter, at virksomheder, der uddanner elever, udelukkende ser eleverne som en omkostning.
- Sådan forholder det sig ikke i virkeligheden. Elever er en reel – og billig - arbejdskraft, der bidrager til virksomhedens produktion. Og så er erhvervslivet altså også forpligtet til at uddanne unge mennesker – det er langt de fleste virksomheder bevidste om, siger han og understreger samtidig, at undersøgelsens resultat ikke er overraskende, men nærmere helt forudsigeligt.
951 virksomheder er nemlig blevet spurgt, om de vil tage flere elever, hvis eleverne var billigere – eller helt gratis.
- Det er ikke overraskende, at 25 procent af virksomhederne svarer ”ja” til dét spørgsmål. Det mest overraskende er at 75 procent ikke gør det, siger Kim Simonsen.
Kontakt: Birgitte Hougaard, pressechef, HK: 23811114
Information om HK Danmark
Følg pressemeddelelser fra HK Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra HK Danmark
Forberedt på fremtiden: HK holder speederen nede for stærke erhvervsuddannelser6.5.2025 20:59:01 CEST | Pressemeddelelse
HK Danmark er tilfreds med ny politisk aftale, som styrker erhvervsuddannelserne markant med op til 600 millioner kroner årligt frem mod 2030. "Det er en aftale, vi har ønsket os længe", siger Anja C. Jensen, formand for HK Danmark.
HK: Højesterets dom er en historisk sejr for alle, der arbejder hjemmefra2.5.2025 13:09:35 CEST | Pressemeddelelse
I dag har Højesteret afsagt dom i en principiel sag, der fastslår, at arbejdsskadesikringen også gælder, når arbejdet foregår i hjemmet. Afgørelsen er faldet i en sag, som HK Danmark har ført på vegne af et medlem, der kom til skade under hjemmearbejde.
Principiel sag i Højesteret i dag: Har du ret til arbejdsskadeerstatning, når du arbejder hjemmefra?23.4.2025 06:02:00 CEST | Pressemeddelelse
Højesteret behandler i dag en principiel sag om hjemmearbejde og arbejdsskader, som har stor betydning for de mange lønmodtagere, der helt eller delvist arbejder hjemmefra.
Stress rammer skævt, og systemet svigter kvinder økonomisk14.4.2025 06:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Kvinder bliver ramt af stressrelaterede erhvervssygdomme over tre gange så ofte som mænd. Men kvinder har sværere ved at få økonomisk kompensation for deres arbejdsskader. Det er ikke bare en sundhedsudfordring, men en ligestillingsudfordring, mener HK.
Ny reform rammer dem, der i forvejen har mindst26.3.2025 12:55:49 CET | Pressemeddelelse
Besparelser i den nye uddannelsesreform betyder – trods aftalens styrker – dårligere efteruddannelsesmuligheder for den gruppe, der i forvejen har de korteste videregående uddannelser. Og det er ildevarslende for dansk erhvervsliv og Danmarks evne til at stå stærkt i en uforudsigelig verden, advarer HK-formand Anja C. Jensen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum