3 skarpe fra advokaten: Kan du blive fyret, hvis du nægter vaccination
Coronavaccinen er i fuld gang med at blive rullet ud, og regeringen og erhvervslivet har planer om et digitalt coronapas, som kan give mulighed for restaurantbesøg og forretningsrejser. Men hvad betyder det egentlig for dig som lønmodtager? Advokatfuldmægtig i Krifa Charlotte Krogh kommer med tre skarpe om Coronavaccinen.
- Kan min arbejdsgiver tvinge mig til at blive vaccineret?
- Det korte svar er nej. Din arbejdsgiver kan ikke kræve, at du bliver vaccineret – hverken ud fra ledelsesretten eller på grundlag af arbejdsmiljøloven.
Din arbejdsgiver skal sikre et sundt og sikkert arbejdsmiljø ifølge arbejdsmiljøloven – og det indebærer fx en pligt til at sikre dig og dine kolleger mod Coronavirus – men som det ser ud lige nu, er midler som hjemmearbejde, afstand, mundbind og god hygiejne tilstrækkeligt.
I forbindelse med den nye epidemilov blev det af Folketinget også besluttet, at staten ikke vil tvinge danskerne til at blive vaccineret. Du har dit frie valg og bestemmer selv, om du vil vaccineres. Det betyder, at du gerne må takke nej, hvis din arbejdsgiver ønsker, du bliver vaccineret. - Kan jeg blive fyret, hvis jeg ikke bliver vaccineret?
- Nej, det kan du ikke. Din arbejdsgiver kan ikke fyre dig, fordi du fravælger vaccinen eller af helbredsmæssige årsager ikke kan få den.
Men det kan ikke afvises, at en manglende vaccination på et tidspunkt, når landet ikke længere er i en form for undtagelsestilstand, kan koste dig jobbet, hvis det betyder, at du ikke kan udføre dit arbejde. Det kan fx være tilfældet, hvis dit job indebærer forretningsrejser, og rejserne forudsætter bevis for vaccination. Hvis du ikke vil vaccineres og dermed ikke kan tage på disse forretningsrejser, kan det muligvis betragtes som selvforskyldt fravær og berettige en afskedigelse. - Kan jeg blive valgt fra til et job, hvis jeg ikke kan bevise med et coronapas, at jeg er blevet vaccineret?
- Nej. Ikke som det ser ud lige nu. Det er dog endnu uvist, hvad Coronapasset vil indebære, men på nuværende tidspunkt kan du ikke blive valgt fra til et job pga. manglende vaccine.
Din arbejdsgiver må kun spørge til dit helbred – og herunder hvorvidt du er vaccineret mod Coronavirus – hvis det har væsentlig betydning for udførelsen af arbejdet. Det kan derfor ikke udelukkes, at en vaccination på sigt kan blive en forudsætning inden for nogle brancher. Der er selvfølgelig ingen retspraksis på området endnu, men hvis jobbet fx indebærer rejseaktiviteter, som du ikke ville kunne udføre uden vaccine, kan det risikere at få den konsekvens, du vil blive valgt fra.
Er du det mindste i tvivl om, hvordan du er stillet som lønmodtager eller har brug for at vende din specifikke situation, så tøv ikke med at kontakte din fagforening for råd, sparring og juridisk hjælp. Det er en usædvanlig tid med usædvanlige problemstillinger på jobbet, og det kan være en god ting at vende det med fagspecialister.
Nøgleord
Kontakter
Mette ChristiansenPressekontakt
Tlf:28344319mech@krifa.dkBilleder

Information om Krifa
Krifa er en tværfaglig organisation for danske lønmodtagere og har mere end 190.000 medlemmer. Krifa arbejder hver dag for at fremme arbejdslysten blandt medlemmer, medarbejdere og i samfundet generelt – og det er integreret i alt, hvad organisationen gør. Krifa arbejder mod at blive en moderne arbejdslivsbevægelse ved at se det enkelte medlem og udfordre den klassiske opfattelse af en fagforening og a-kasse.
Følg pressemeddelelser fra Krifa
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Krifa
Krifa laver overenskomst med ny arbejdsgiverforening i rejsebranchen25.2.2021 08:09:39 CET | Pressemeddelelse
Fagforeningen Krifa har sammen med arbejdsgiverforeningen Rejsa lavet den første landsdækkende overenskomst for rejsebranchen. Den træder i kraft den 1. marts 2021
Krifa deler intern krænkelsespolitik15.12.2020 05:59:00 CET | Pressemeddelelse
I håb om at inspirere andre arbejdspladser deler Krifa organisationens nye krænkelsespolitik. Der er brug for konkrete eksempler, hvis vi skal komme den dårlige kultur til livs, mener Krifas formand Søren Fibiger Olesen
Krifa ansætter ny direktør3.12.2020 16:25:25 CET | Pressemeddelelse
Efter nytår begynder 45-årige Helene Riis Lindholm i jobbet som direktør for Krifa
Krifa-formand om minkavlere: De skal ikke kun have økonomisk hjælp16.11.2020 13:55:34 CET | Pressemeddelelse
De danske minkavlere må sige farvel til deres erhverv, som er mere end bare et arbejde. Derfor mener Krifas formand, at hjælpen ikke kun skal være økonomisk
Krifa: Flere medlemmer henvender sig efter krænkelsesfokus i medierne2.11.2020 05:30:00 CET | Pressemeddelelse
Fagforeningen Krifa fik i september markant flere henvendelser om sexisme og sexchikane end samme måned sidste år. Advokat Jane Kjær Klausen håber, at det store fokus kan fjerne den skam og tvivl, der forhindrer mange kvinder i at henvende sig
Krifa-formand til FH: Hvor er solidariteten henne?28.10.2020 16:09:30 CET | Pressemeddelelse
EU-kommissionens forslag til en europæisk mindsteløn har skabt røre i store dele af fagbevægelsen og blandt flere politikere, men i Krifa undrer man sig over modstanden. Det bliver da ikke mere solidarisk end mindsteløn, lyder det fra Søren Fibiger Olesen, formand i Krifa.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum