L&F

Danske æg er verdens sikreste

Del
I Danmark testes hver enkelt hønseflok for salmonella hver fjortende dag for at sikre forbrugerne bedst muligt. Dermed har Danmarks det mest finmaskede sikkerhedsnet i verden, når det kommer til salmonella.

Danske æg har i årevis været næsten fri for salmonella takket være en årelang bekæmpelse af salmonella i alle led i produktionskæden. Både rugerier, opdrættere, producenter, pakkerier og foderleverandører er underlagt nøje overvågning, så eventuelle salmonellaudbrud bliver opdaget med det samme, og en eventuel tilbagekaldelse af æg kan gøres hurtigt.

”Med en produktion på rundt regnet én milliard æg om året er det klart, at vi indimellem vil opleve salmonella, som den vi nu ser i en hønseflok under Hedegaard Food. Det er takket være vores meget omhyggelige kontrol, at vi hurtigt, sikkert og i samarbejde med de danske fødevaremyndigheder kan reagere i denne sag”, siger veterinærdirektør i erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer Jens Munk Ebbesen.

Høj sikkerhed

Der er ingen andre lande i verden, der tester så hyppigt som Danmark. Ifølge EU-lovgivningen på området skal der kun tages gødningsprøver hver 15 uge. Siden 1. oktober sidste år har man herhjemme testet gødningsprøver fra æglæggende høns hver anden uge. 

”Resultatet af den danske salmonellahandlingsplan er, at vi har formået at bekæmpe, eliminere og sanere os ud af det høje smittetryk, som vi ser i andre lande. Salmonellahandlingsplanen, der er udarbejdet i tæt samarbejde med myndigheder og universiteter, sikrer, at sandsynligheden for at nogen personer skulle blive syge af at spise danske æg, er næsten nul, fordi en smittet flok vil blive opdaget så tidligt, at meget få æg inficeret med salmonella vil nå ud til forbrugerne”, siger Jens Munk Ebbesen.

Den danske ægproduktion har på linje med Sverige opnået særstatus i EU på salmonellaområdet. Det er et udtryk for, at Danmark har en af de allerlaveste salmonellaniveauer i Europa.

Den offentlige salmonellahandlingsplan blev sat iværk i 1996 med det formål at eliminere og bekæmpe forekomsten af salmonella i den danske konsumægsproduktion, herunder samtilige led ved den produktion. Det gælder forældredyr, rugeri, opdrætsled og ægproduktion.

For yderligere info: 

Jens Munk Ebbesen, Veterinærchef i Landbrug & Fødevarer via pressekonsulent Jens Dissing Munk, telefon 30178874.

Information om L&F

L&F
L&F
Axeltorv 3, 1. sal
1609 København V

3339 4000http://www.lf.dk/

Landbrug & Fødevarer er erhvervsorganisation for landbruget, fødevare- og agroindustrien. Med en eksport på 156 milliarder kroner årligt og med 169.000 beskæftigede repræsenterer vi et af Danmarks vigtigste eksporterhverv. Ved at nytænke og synliggøre erhvervets bidrag til samfundet sikrer vi vores medlemmer en stærk placering i Danmark og globalt.

Følg pressemeddelelser fra L&F

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra L&F

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye