L&F

Danskere vil vide mere om GMO

Del
Ny undersøgelse fra erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer viser, at danskerne generelt ønsker mere viden og bedre oplysning om fordele og ulemper ved GMO

Godt og vel hver fjerde dansker mener, at genmodificerede afgrøder bør være tilladt i Danmark, og når der tages konkret stilling til, hvilken egenskab en GM-afgrøde har, stiger accepten.

Det viser en ny undersøgelse fra Landbrug & Fødevarer, der er baseret på svar fra flere end 1000 danskere.

- I 2050 vil vi ifølge FAO være mere end 9 mia. mennesker i verden, og landbrugsproduktionen skal øges med 60 pct. de næste 40 år. I Landbrug & Fødevarer mener vi ikke, det giver mening at tale om at være for eller imod GMO. Det handler om at tage stilling fra sag til sag, for der er ingen tvivl om, at GMO er en nødvendig del af løsningen, når det handler om at skaffe fødevarer til verdens voksende befolkning, siger Søren Gade, adm. direktør i Landbrug & Fødevarer.

To tredjedele af danskerne efterspørger ifølge Landbrug & Fødevarers undersøgelse mere viden om fordele og ulemper ved GMO. Der er således en stor andel af befolkningen, som endnu ikke er afklarede.

- Der er helt sikkert behov for større offentlig viden. Godkendelse af GM-afgrøder skal ske på et videnskabeligt grundlag, og det er helt centralt, at vi sikrer lige udviklingsmuligheder for de landmænd, virksomheder og forbrugere, som ønsker henholdsvis at til- eller fravælge GMO. På landmandssiden sikres det bedst gennem sameksistensregler. At vi for hver afgrøde sikrer, at der er den nødvendige afstand mellem eksempelvis en GM- og en økologisk majsmark til at undgå pollenspredning, forklarer Søren Gade.

Halvdelen af danskerne synes ifølge undersøgelsen, at det er i orden at bruge gensplejsning til at mindske landmandens brug af pesticider.

- Vi ser muligheder i teknologien, men har også forståelse for den skepsis, der er overfor moderne teknologier, og for nødvendigheden af en skrap godkendelsesprocedure. Jeg mener, at vi skal fokusere på fremtidige muligheder og perspektiver på det her område. Når vi i EU siger nej eller tier, flytter initiativet, herunder også forskning i GMO, til USA, Kina og Indien, siger Søren Gade.

Man må ikke markedsføre GMO i EU, med mindre en meget grundig risikovurdering har konkluderet, at den pågældende GMO ikke udgør nogen risiko for menneskers og dyrs sundhed og for miljøet.

EU’s miljøministre skal i dag tage stilling til det såkaldte Barroso-forslag, som lægger op til, at medlemsstaterne skal kunne indskrænke eller forbyde dyrkning af GM-afgrøder, som ellers har fået markedsføringstilladelse i hele EU på baggrund af, at de ikke udgør nogen risiko for menneskers og dyrs sundhed eller miljøet.

- Vi mener, at Barroso-forslaget er overflødigt. I stedet bør man sikre obligatoriske sameksistensregler efter den danske model i alle EU-medlemslande. Barroso-forslaget indeholder samtidig en meget stor risiko, fordi de begrundelser for nationale forbud, som medlemsstaterne kan bruge, herunder etiske og sociale, kan være i strid med de globale samhandelsregler i WTO, forklarer Søren Gade.

Læs hele rapporten her

Søren Gade deltager i dag kl.15 i Landbrug & Fødevarers debat om GMO på Folkemødet.

For yderligere information, kontakt venligst adm. direktør Søren Gade via pressekonsulent Pia Lykke, 30 58 20 89

Information om L&F

L&F
L&F
Axeltorv 3, 1. sal
1609 København V

3339 4000http://www.lf.dk/

Landbrug & Fødevarer er erhvervsorganisation for landbruget, fødevare- og agroindustrien. Med en eksport på 156 milliarder kroner årligt og med 169.000 beskæftigede repræsenterer vi et af Danmarks vigtigste eksporterhverv. Ved at nytænke og synliggøre erhvervets bidrag til samfundet sikrer vi vores medlemmer en stærk placering i Danmark og globalt.

Følg pressemeddelelser fra L&F

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra L&F

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye