L&F

Husk de faglærte udlændinge

Del
Lettere adgang til højt kvalificeret arbejdskraft er et positivt træk, men det er vigtigt at huske, at der også er brug for udenlandske hænder i produktionserhvervene, mener man i erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer.

Regeringen har i dag offentliggjort sit udspil om lettere adgang til højtkvalificeret udenlandsk arbejdskraft. Udspillet indeholder en række forslag, som Landbrug & Fødevarer hilser velkommen. Desværre vil regeringen samtidig lave stramninger, der gør det sværere at tiltrække faglært arbejdskraft.

- Adgang til kvalificeret arbejdskraft er en central forudsætning for Danmarks konkurrenceevne og muligheder for vækst. Det er derfor positivt, at regeringen ønsker at gøre det lettere at modtage og ansætte højtkvalificeret arbejdskraft, fx udenlandske forskere, der kan bidrage til at udvikle den danske produktion. Undersøgelser viser, at det giver nye danske arbejdspladser, når virksomhederne rekrutterer højtuddannet udenlandsk arbejdskraft, siger viceformand Lone Andersen, Landbrug & Fødevarer.

Regeringens udspil omfatter også en række stramninger, der skal sikre lige vilkår og ordentlig behandling af udenlandsk arbejdskraft i Danmark. Landbrug & Fødevarer bakker fuldt op om, at udenlandsk arbejdskraft skal have ordnede forhold, og at reglerne på området skal overholdes.

Men desværre foreslår regeringen også nogle tiltag, der vil gøre det sværere at rekruttere kompetent udenlandsk arbejdskraft. Blandt andet skal det blive sværere at ansætte folk, der ikke hører til i gruppen af højtuddannede, som f.eks. fodermestre i landbruget.  Nogle steder i Danmark er det svært at få besat den slags job, og her fylder udenlandsk arbejdskraft hullerne ud, så der ikke kommer flaskehalse. 

- Som praksis er i dag, kan virksomheder kun ansætte udenlandsk arbejdskraft, hvis de regionale beskæftigelsesråd vurderer, at der er mangel på arbejdskraft med de specifikke kvalifikationer. 
 
Det er vigtigt, at man kan nok faglig arbejdskraft, fx driftsledere og fodermestre udefra, når det ikke er muligt at rekruttere dem lokalt. Ellers risikerer vi, at der ikke bliver produceret nok i de danske stalde, siger Lone Andersen.

Derudover lægger regeringen op til at forringe praktikant-ordningen for udlændinge fra lande uden for EU. For den gruppe forkortes praktikopholdet fra 18 til 12 måneder.

- Vi har svært ved at se, hvad der er den saglige begrundelse for at forkorte praktikperioden. Normalt støtter vi i det danske samfund den frie bevægelighed for unge, der vil udvikle og uddanne sig i andre lande. Vi bakker selv op om, at danske unge tager ud i verden for at uddanne og udvikle sig. Praktikantordningen bygger på velordnede og regulerede forhold, og alle praktikanter fra lande uden for EU er i dag sikret samme løn- og ansættelsesforhold som danske landbrugselever. Praktikopholdet i Danmark er en god chance for dem til at dygtiggøre sig, siger Lone Andersen.

Yderligere info: Lone Andersen via pressekonsulent Morten Bonde Pedersen 51671567

Information om L&F

L&F
L&F
Axeltorv 3, 1. sal
1609 København V

3339 4000http://www.lf.dk/

Landbrug & Fødevarer er erhvervsorganisation for landbruget, fødevare- og agroindustrien. Med en eksport på 156 milliarder kroner årligt og med 169.000 beskæftigede repræsenterer vi et af Danmarks vigtigste eksporterhverv. Ved at nytænke og synliggøre erhvervets bidrag til samfundet sikrer vi vores medlemmer en stærk placering i Danmark og globalt.

Følg pressemeddelelser fra L&F

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra L&F

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye