Dansk El-Forbund

25.000 elektrikere er målet for verdens første forløbsundersøgelse af elulykker

Del
Den 1. oktober starter verdens første videnskabelige forløbsundersøgelse fra følgerne fra elulykker. Omtrent 25.000 danske elektrikere skal i et halvt år følges af forskere fra Arbejdsmedicin Regionshospitalet Herning. Målet er at påvise, hvor ofte elulykker opstår, hvornår de giver helbredsproblemer, og hvilke konsekvenser ulykkerne har. I dag foreligger der intet videnskabeligt grundlag for den mulige sammenhæng mellem forskellige alvorlige symptomer og elulykker. Det skal undersøgelsen ændre på

- Nu sætter vi gang i verdens første forløbsundersøgelse om elulykker blandt omtrent 25.000 af vores beskæftigede medlemmer. Men det er jo ikke kun elektrikerne, der bliver ramt af elulykker. Derfor håber vi, at undersøgelsen vil komme alle til gavn, når vi får en fastere viden om konsekvenserne af elulykkerne, siger Jørgen Juul Rasmussen, forbundsformand i Dansk El-Forbund.

De fleste kender til at få et rap over nallerne fra en løs forbindelse i en lampe, fra vaske- eller opvaskemaskiner eller i forbindelse med gør-det-selv-arbejde, hvor der pludselig dukker en strømførende forbindelse op. Heldigvis sker det kun få gange for de fleste, og ofte uden nærmere konsekvenser.

Til gengæld oplever elektrikere og andre bygningshåndværkere fra tid til anden elulykker i forbindelse med deres arbejde. Til tider med en langt stærkere strømstyrke end det, der sker i danskernes hjem.

En del medlemmer i Dansk El-Forbund har gennem årene rapporteret om alvorlige og invaliderende konsekvenser af elulykker med strømstød. Et eksempel er elektrikeren Peter Kruse Rasmussen fra Randers, som fik et alvorlig strømstød, da han rørte ved et kabel, der var efterladt strømførende i forbindelse med arbejde på Grundtvigs Kollegiet i Aarhus. Efter elulykken havde Peter Kruse Rasmussen en øm arm, og hans hukommelse kom ud af kurs. Som Peter Kruse Rasmussen har sagt til fagbladet Elektrikeren: ’Tidligere havde jeg et fritidsjob som DJ på diskoteker. Jeg havde nærmest klæbehjerne med musikken. Men nu kniber det voldsomt med at huske, og jeg har måttet opgive at underholde’.

Heldigvis slipper de fleste med skrækken, mens andre i perioden efter strømstødet rapporterer om symptomer, de ikke havde før - fx snurren i kroppen, smerter, træthed, hukommelses- og koncentrationsbesvær eller endnu større skader.

Flere af disse symptomer kan dog også stamme fra fx stress, hjernerystelse eller trafikulykker.

Konsekvensen er, at det kan være svært for de ramte at få den rette behandling i sundhedssystemet, ligesom de oftest afvises i forbindelse med ønsker om erstatning eller anerkendelse af arbejdsskader.

Derfor skal verdens første forløbsundersøgelse af elulykker nu afklare, om elulykker kan føre til symptomer, der kan være stærkt chikanerende, hvis ikke invaliderende for den enkelte.

- Forhåbentlig vil undersøgelsen give en meget mere præcis viden om konsekvenserne af elulykker til forskere, læger og erstatningssystemerne. Samtidig forventer vi en indsigt, som gør os i stand til at arbejde mere målrettet med at forebygge elulykker på elektrikernes arbejdspladser, siger Jørgen Juul Rasmussen.

Undersøgelsen finder sted over det næste halve år. Først skal de 25.000 elektrikere svare på et spørgeskema om deres fysiske og psykiske helbred, og sidenhen vil de løbende modtage sms’er, hvor de kan indberette, om de bliver udsat for elulykker, og hvilke konsekvenser det har.

Ud over denne forløbsundersøgelse over et halvt år gennemfører forskerne ved Arbejdsmedicin Regionshospitalet Herning også en registerundersøgelse, hvor alle registrerede elulykker i Danmark sammenholdes med de efterfølgende diagnoser hos de ramte. Her skal undersøgelsen påvise, om der er særlige mønstre i diagnoserne.

Dansk El-Forbund kan efter ønske skabe forbindelse for medier til elektrikere, der gennem deres arbejde er ramt af konsekvenserne fra elulykker. De er alle beskrevet i fagbladet Elektrikeren på www.def.dk.

Kontakter

Hjemmesiden elulykker.dk.
Arbejdsmedicin Regionshospitalet Herning:
Elisabeth Dørken, tlf. 7843 3557, e-mail: elidoe@rm.dk
Dansk El-Forbund: Lene Christiansen, forbundssekretær med ansvar for arbejdsmiljø i Dansk El-Forbund, lec@def.dk, tlf. 20 24 16 86.

Billeder

Links

Information om Dansk El-Forbund

Dansk El-Forbund
Dansk El-Forbund
Nyropsgade 14
1602 København V

33297000http://www.def.dk

Følg pressemeddelelser fra Dansk El-Forbund

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk El-Forbund

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye