
Forslag til ny økologiforordning er en blandet fornøjelse
Reglerne for hvordan der skal drives økologisk landbrug i EU er i øjeblikket ved at blive justeret.
EU -Kommissionen har netop udfærdiget første udkast til ny økologiforordning, der skal være med til at fjerne forhindringer for udvikling af den økologiske produktion, skabe fair konkurrence og et velfungerende indre marked og fastholde samt styrke forbrugernes tillid til de økologiske produkter.
Og udkastet rummer flere gode initiativer, mener Uffe Bie, formand for økologisektionen i Landbrug & Fødevarer.
-Det virker til at den kommende økologiforordning bliver nemmere at bevæge sig i som økolog, og den bliver formentlig mere dynamisk. Det er godt. Og så er det selvfølgelig meget positivt at kommissionen er gået væk fra forslaget om at udfase nationale øko-mærker, hvilket betyder at vi kan beholde vores danske Ø-mærke, siger han og fortsætter:
- På kontrolsiden kommer der mere gennemsigtighed som i sidste ende vil gavne både forbrugere og landmænd, ligesom der arbejdes for en mere ens sanktionspraksis i de forskellige medlemslande. Så er flere af produktionsreglerne blevet præciseret og forenklet, og samtidig er der stadig plads til lidt forskellighed i reglerne landende i mellem, når det er relevante klimatiske forhold der gør sig gældende.
Desværre lægger EU-kommissionen også op til en række ændringer i forhold til den nuværende
Økologiforordning, der kan give benspænd i forhold til at nå det danske mål om en fordobling af det økologiske areal i 2020.
Blandt andet er muligheden for samtidig drift, af en økologisk enhed og en ikke-økologisk enhed fjernet i forslaget.
-Det er meget beklageligt, at EU-kommissionen vil fjerne muligheden for samtidig drift, da vi ved at cirka 100 bedrifter i dag bruger denne mulighed. Det er eksempelvis landmænd, der har flere forskellige slags produktioner, og derfor benytter muligheden for at drive økologi på en del af bedriften for at prøve det af, eller producenter der er bundet af kontraktforhold og derfor ikke er klar til at omlægge hele bedriften siger Uffe Bie og fortsætter:
-Reelt set betyder det, at eksisterende bedrifter med samtidig drift, tvinges til at oprette to cvr numre for at opretholde deres forskellige produktionsformer. Det lyder måske ikke af meget, men det betyder mere administration og papirarbejde til landmanden, som skal bruge tid på det i stedet for at drive sit landbrug.
Desuden ser det også ud til, at muligheden for at opnå nedsat omlægningstid for udvalgte arealer bortfalder.
-Det er bestemt ikke ønskværdigt fra et dansk synspunkt, at man ikke længere kan få nedsat omlægningstid på udvalgte arealer. Naturarealer og arealer der beviseligt ikke har været behandlet med pesticider eller handelsgødning i en tre årig periode, bør kunne opnå reduceret omlægningsperiode. Ellers bliver det virkelig svært at få nok økologisk jord under ploven inden 2020, siger Uffe Bie
Derfor håber formanden også, at EU-kommissionens udkast gennemgår nogle forandringer, inden det endeligt skal vedtages efter forhandlinger med Ministerråd og Europaparlament.
-Dette er Kommissionens udkast til forhandlingerne, og der er mange ting, vi er glade for er kommet med allerede nu. Men der er også en række forhold, som vi skal have ændret i løbet af de kommende forhandlinger for at sikre økologiudviklingen. Så vores kamp for at skabe de bedste vilkår for økologer både i Danmark og EU fortsætter, og jeg tror der er gode muligheder for, at få ændret regler inden udkastet bliver til den endelige økologiforordning, slutter Uffe Bie.
For mere information:
Formanden for Økologisektionen i Landbrug & Fødevarer, Uffe Bie, gennem pressekonsulent Marie Grabow Westergaard, tlf. 30178871,mail:mgw@lf.dk
Nøgleord
Information om L&F
Landbrug & Fødevarer er erhvervsorganisation for landbruget, fødevare- og agroindustrien. Med en eksport på 156 milliarder kroner årligt og med 169.000 beskæftigede repræsenterer vi et af Danmarks vigtigste eksporterhverv. Ved at nytænke og synliggøre erhvervets bidrag til samfundet sikrer vi vores medlemmer en stærk placering i Danmark og globalt.
Følg pressemeddelelser fra L&F
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra L&F
Foreningen Biogasbranchen: Danmark er foregangsland med 25 pct. biogas i 202226.4.2018 12:17:54 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen lægger i sit oplæg til det kommende energiforlig op til en fortsat udbygning på biogasområdet, og at eksisterende biogasanlæg kan fortsætte på de nuværende vilkår en årrække.
L&F om energiudspil: Biogas er cirkulær bioøkonomi, når det er bedst26.4.2018 10:11:36 CEST | Pressemeddelelse
Landbrug & Fødevarer er i hovedtræk positive over for regeringens energiudspil. Særligt de fire mia. kr., der er afsat til biogasudbygningen, vækker optimisme. En udbygning af biogas er afgørende for, at Danmark fortsat kan være i front på genanvendelse og genbrug af vores restprodukter.
L&F: ’Made in Denmark’ åbner døre i Mexico23.4.2018 07:12:36 CEST | Pressemeddelelse
Med weekendens nyhed om en ny og forbedret handelsaftale mellem EU og Mexico, er tidspunktet ideelt, når Landbrug & Fødevarer de kommende dage er hovedarrangør af et eksportfremstød til Mexico. Fremstødet begynder i dag.
Nye anbefalinger sætter maden i centrum20.4.2018 07:10:24 CEST | Pressemeddelelse
Advisory Board for mad, måltider og sundhed overdrager i dag deres anbefalinger til regeringen repræsenteret ved fem ministerier. Landbrug & Fødevarer byder anbefalingerne velkomne, og opfordrer ministerierne til aktivt at gå videre med dem. Meget gerne med inddragelse fra erhvervet.
Kommissionen: Reduktion i betaling af spildevand er berettiget19.4.2018 14:56:41 CEST | Pressemeddelelse
L&F er lettet over afgørelse fra Kommissionen, der fastslår, at der er ikke tale om statsstøtte, når fødevarevirksomheder får en reduktion i deres spildevandsbetaling.