L&F

Handlingsplan sikrer øko-frugt mod pesticider

Del
Landmændene skal optimere deres sprøjteteknik, og være opmærksom på vejrets betydning, når de behandler deres marker.

Det er essensen i en ny handlingsplan, der skal forebygge, at rester af pesticider ender i økologiske produkter. Planen er udformet efter at der i efteråret 2013 blev fundet små rester af stoffet prosulfocarb i fire partier af økologiske æbler. Stoffet er ikke farligt for mennesker og dyr, men fund af stoffet kan i værste fald betyde, at de økologiske producenter ikke kan afsætte deres varer.

- Planen er blevet til med indspil fra alle aktører på området, herunder fra den økologiske produktion. Der er bred enighed om, at problemet kan forebygges ved omhyggelighed med sprøjtningen, siger Ivar Ravn, direktør i Videncentret for Landbrug, Planteproduktion.

- I samarbejde med virksomheden Syngenta Crop Protection, der producerer ukrudsmidlet Boxer, som indeholder prosulfocarb, sætter Videncentret som led i planen en række aktiviteter i gang. De skal informere, uddanne og anspore landmændene til at bruge teknikker og sprøjte under vejrforhold, der minimerer risikoen for at midlet spreder sig til andre marker. Det handler blandt andet om at vælge de rette sprøjtedyser og sprøjte under de optimale vejrbetingelser, siger Ivar Ravn. 

Han forventer, at handlingsplanen vil løse problemet.

- Det tager en tid, inden tiltagene slår igennem med fuld effekt, og jeg kan ikke garantere, at vi ikke vil opleve enkeltstående tilfælde af spredning også i fremtiden. Men målet med handlingsplanen er at vi fremover undgår spredning udover de marker hvor midlerne skal virke.  

Forbrugerne skal sikres

Hos Landbrug & Fødevarer er man meget tilfreds med, at handlingsplanen både har konkrete her og nu tiltag, og tiltag der rækker ind i fremtiden, så økologisk frugt og grønt bliver beskyttet nu og i fremtiden.

-Det er et problem på flere niveauer for de økologiske producenter, hvis der findes pesticidrester i deres afgrøder.  De får både afvist deres varer af supermarkederne og forbrugeren kan miste tilliden til økomærket, siger Kirsten Lund Jensen, økologichef i Landbrug & Fødevarer og fortsætter:

-Derfor er det godt, at alle involverede parter har taget problemet seriøst, og har samarbejdet om at finde en løsning.  Forbrugerne skal kunne stole på, at når de køber økologisk frugt og grønt, så er der ikke rester af pesticider i det. Det er jo blandt andet en af grundene til, man vælger at købe økologi.

For yderligere information:

Økologichef i Landbrug & Fødevarer, Kirsten Lund Jensen, tlf: 3339 4688, mob: 4021 8250, mail:kil@lf.dk 

Direktør i Videncentret for Landbrug, Planteproduktion, Ivar Ravn, tlf: 8740 6620, mob: 3092 1706, mail: IVR@vfl.dk

Pressekonsulent i Landbrug & Fødevarer, Marie Grabow Westergaard, tlf. 30178871, mail: mgw@lf.dk

Information om L&F

L&F
L&F
Axeltorv 3, 1. sal
1609 København V

3339 4000http://www.lf.dk/

Landbrug & Fødevarer er erhvervsorganisation for landbruget, fødevare- og agroindustrien. Med en eksport på 156 milliarder kroner årligt og med 169.000 beskæftigede repræsenterer vi et af Danmarks vigtigste eksporterhverv. Ved at nytænke og synliggøre erhvervets bidrag til samfundet sikrer vi vores medlemmer en stærk placering i Danmark og globalt.

Følg pressemeddelelser fra L&F

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra L&F

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye