
Danske økologer vil være mere bæredygtige
Et internationalt analyseredskab som beregner hvor bæredygtig og grøn en økologisk landbrugsbedrift er, rykker nu ind i dansk landbrug.
I løbet af 2014 vil 50 danske økologiske landmænd få lavet en såkaldt bæredygtighedsanalyse, der viser hvor grøn og bæredygtig deres produktion er.
Værktøjet bag analysen hedder RISE, er udviklet af universitetet i Bern, oversat til ni forskellige sprog og bruges allerede i 40 lande.
Det er Videncentret for Landbrug og Landbrug & Fødevarer der vil introducere de økologiske landmænd til bæredygtighedsværktøjet og derfor har fået oversat RISE til danske forhold.
-Hvis økologien fortsat skal være bannerfører for bæredygtighed, så er det vigtigt at vi træder i karakter nu. Vi skal kunne dokumentere at danske økologer producerer bæredygtigt med omtanke for natur og miljø. Derfor har vi købt licens på måleværktøjet, RISE, der er internationalt anerkendt og som giver et samlet billede af bæredygtigheden på hver bedrift, siger Uffe Bie, formand for Økologisektionen, Landbrug & Fødevarer.
RISE måler ved hjælp af landmandens svar på en række spørgsmål bæredygtigheden på 50 forskellige parametre fordelt på ti områder som eksempelvis biodiversitet, energi og klima samt økonomi. På sigt kan modellen også bruges i konventionelle landbrug.
Derfor vil både landmænd og ikke mindst danske forbrugere drage fordel af de nye bæredygtighedsvurderinger, mener Uffe Bie.
-Vi forbedrer sporbarheden overfor forbrugerne, ikke bare med hensyn til fødevarekvalitet i traditionel forstand, men også de andre kvaliteter i økologisk jordbrug. Desuden giver vi landmændene et redskab til at tage lån og give kreditorerne en bedre mulighed for at vurdere bedriften.
Allerede nu er en håndfuld danske økologiske landmænd blevet testet efter denne model og reaktionerne har været gode, fortæller Anke Stubsgaard, der er økologikonsulent i Videncentret for Landbrug og har været med ude og foretage bæredygtighedsvurderingerne hos landmændene.
-Landmændene og deres konsulenter har påpeget at vurderingerne vil kunne bruges i forbindelse med finansiering i banken. Og en anden landmand med gårdbutik har fortalt at han vil hænge den op i butikken, fordi den er en god indgang til at tage en diskussion med kunderne omkring hvad bæredygtighed er, siger hun.
Men også virksomheder som Naturmælk, Friland og Aarstiderne har del i projektet med at få bæredygtighedsværktøjet i brug hos økologiske landmænd.
Samtidig er bæredygtighed det overordnede tema på Økologi-Kongres 2013, der i disse dage trækker op mod 900 økologer og økologiinteresserede til Vejle.
Yderligere kontakt
Uffe Bie, formand for Økologisektionen, Landbrug & Fødevarer eller Anke Stubsgaard konsulent, Videncentret for Landbrug, Økologi via pressekonsulent Mille Marie Christensen, mobil: 61702047
Fakta:
Arbejdet med RISE programmet startede i 1999 på baggrund af en henvendelse fra en Brasiliansk kakao plantage. Der var på det tidspunk ingen programmer, der kunne beskrive en landbrugsbedrifts bæredygtighed. Siden er programmet videreudviklet og der er lavet 1400 analyser i 40 forskellige lande. Analyserne dækker alt fra småbrug i Afrika og nomader i Asien til store landbrug og plantager. Hvert land har sine egne nationale referencer, således at det resultat landmanden får præsenteret bliver holdt på mod nationale og sammenlignelige normer.
Analysen består af tre dele. En interviewdel der foregår hos landmanden, hvor der samles oplysninger ind fra alle hjørner af bedriften. En beregningsdel og til sidst en opfølgningsdel, hvor resultaterne præsenteres for landmanden og muligheder og forbedringer diskuteres. Det er oplagt at lave en handlingsplan, der over en årrække vil forbedre nogle af de mere kritiske resultater. Måske skal der eksperter ind over mere komplekse problemstillinger.
Nøgleord
Information om L&F
Landbrug & Fødevarer er erhvervsorganisation for landbruget, fødevare- og agroindustrien. Med en eksport på 156 milliarder kroner årligt og med 169.000 beskæftigede repræsenterer vi et af Danmarks vigtigste eksporterhverv. Ved at nytænke og synliggøre erhvervets bidrag til samfundet sikrer vi vores medlemmer en stærk placering i Danmark og globalt.
Følg pressemeddelelser fra L&F
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra L&F
Foreningen Biogasbranchen: Danmark er foregangsland med 25 pct. biogas i 202226.4.2018 12:17:54 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen lægger i sit oplæg til det kommende energiforlig op til en fortsat udbygning på biogasområdet, og at eksisterende biogasanlæg kan fortsætte på de nuværende vilkår en årrække.
L&F om energiudspil: Biogas er cirkulær bioøkonomi, når det er bedst26.4.2018 10:11:36 CEST | Pressemeddelelse
Landbrug & Fødevarer er i hovedtræk positive over for regeringens energiudspil. Særligt de fire mia. kr., der er afsat til biogasudbygningen, vækker optimisme. En udbygning af biogas er afgørende for, at Danmark fortsat kan være i front på genanvendelse og genbrug af vores restprodukter.
L&F: ’Made in Denmark’ åbner døre i Mexico23.4.2018 07:12:36 CEST | Pressemeddelelse
Med weekendens nyhed om en ny og forbedret handelsaftale mellem EU og Mexico, er tidspunktet ideelt, når Landbrug & Fødevarer de kommende dage er hovedarrangør af et eksportfremstød til Mexico. Fremstødet begynder i dag.
Nye anbefalinger sætter maden i centrum20.4.2018 07:10:24 CEST | Pressemeddelelse
Advisory Board for mad, måltider og sundhed overdrager i dag deres anbefalinger til regeringen repræsenteret ved fem ministerier. Landbrug & Fødevarer byder anbefalingerne velkomne, og opfordrer ministerierne til aktivt at gå videre med dem. Meget gerne med inddragelse fra erhvervet.
Kommissionen: Reduktion i betaling af spildevand er berettiget19.4.2018 14:56:41 CEST | Pressemeddelelse
L&F er lettet over afgørelse fra Kommissionen, der fastslår, at der er ikke tale om statsstøtte, når fødevarevirksomheder får en reduktion i deres spildevandsbetaling.