L&F

Thorning må sætte handling bag gode erhvervs-intentioner

Del
Helle Thornings lovord i åbningstalen om bedre rammevilkår for erhvervslivet i Danmark ligger langt fra regeringens fremlagte lovkatalog, der reelt rummer få tiltag, som styrker virksomheders vækstmuligheder, mener Landbrug & Fødevarer.

Ny moderne miljøregulering, et opgør med EU-overimplementering og mere effektiv sagsbehandling i kommunerne. Det er bare tre af de oplagte områder, hvor fødevaresektoren har brug for hurtig politisk handling. Ingen af temaerne var med i det lovkatalog, regeringen lagde frem i dag i forbindelse med Folketingets åbning.

Kataloget savner generelt fokus på at forbedre konkurrenceevnen og sætte fart på danske virksomheder, og dermed var der langt fra pæne ord i statsministerens åbningstale til reel handling.

- Vi anerkender, at Helle Thorning siger, at hun vil gøre noget for de danske virksomheder. Desværre afspejler de gode intentioner sig ikke i det ellers fyldige lovkatalog og sagt med andre ord er det så som så med de reelle handlinger, siger formand Martin Merrild fra erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer.

På fødevareområdet er der ifølge Martin Merrild nogle særdeles presserende sager, som kræver en politisk løsning, hvis sektoren skal udvikle sig og bidrage med vækst og arbejdspladser i de kommende år. Særligt opfølgning på regeringens egen Natur- og Landbrugskommission - der i lovkataloget nævnes med et 'evt opfølgning' - samt behandling af anbefalinger fra Vækstteam for Fødevarer og erhvervets Taskforce Kvæg, bør være indsatsområder, hvor miljø- og fødevareministeriet kommer på banen i efteråret.

- Den afgørende forudsætning for at skabe vækst i fødevareklyngen er, at vi kan udvide råvaregrundlaget. Det kræver at vi får set på, hvordan vi kan øge produktionen på arealerne samtidig med at miljøet får det bedre, og at husdyrproduktionen underlægges en moderne miljøregulering. De politiske svar på de her meget store spørgsmål er helt centrale for sektorens fremtid, siger Martin Merrild.

Derudover vurderer Landbrug & Fødevarer, at det nye lovkatalog indeholder tiltag der decideret forværrer konkurrenceevnen. Det gælder fx klimaloven og også forsyningssikkerhedsafgiften, hvor der i 2020 skal opkræves 4,3 mia. kr. i afgift på brændsel fra halm, træ og andre former for biomasse. Det vil forøge grænsehandlen, medføre betydelige administrative byrder og ramme halmleverandører og andre i den grønne sektor, selv om brændselstyperne leverer et godt klimabidrag.

Til gengæld glæder det Landbrug & Fødevarer, at regeringen lægger op til at genanvende mere husholdningsaffald i biogasanlæg, og at regeringen barsler med en erhvervsuddannelsesreform, som opgraderer kvalifikationerne hos unge og gør erhvervsskolerne attraktive for en bredere gruppe af kandidater.

For yderligere kommentarer:

Formand Martin Merrild kan nås gennem pressekonsulent

Rasmus Holm Thomsen: 6126-6701

Information om L&F

L&F
L&F
Axeltorv 3, 1. sal
1609 København V

3339 4000http://www.lf.dk/

Landbrug & Fødevarer er erhvervsorganisation for landbruget, fødevare- og agroindustrien. Med en eksport på 156 milliarder kroner årligt og med 169.000 beskæftigede repræsenterer vi et af Danmarks vigtigste eksporterhverv. Ved at nytænke og synliggøre erhvervets bidrag til samfundet sikrer vi vores medlemmer en stærk placering i Danmark og globalt.

Følg pressemeddelelser fra L&F

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra L&F

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye