
Danske svin får det bedre
Antallet af grise, der ikke kommer i sygesti, slagmærker og skuldersår er faldende i de danske stalde. Det viser Fødevarestyrelsens årsrapport ”Dyrevelfærd i Danmark 2013”, som er myndighedernes årlige dyrevelfærdskontrol, som hvert år foretages i et udvalg af danske besætninger. I forhold til 2011 var der i 2012 et betydeligt fald i antallet af totale sanktioner på 15 pct. fra 51 til 43 F.eks. var der indenfor svineproduktionen 53 forhold, der gav anledning til politianmeldelser i 2012 mod 158 i 2011, altså et fald på mere end 70 pct. i en samlet population på 30 mio. dyr.
Fødevarestyrelsens årsrapport er derfor opmuntrende læsning for formand for Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion, Lindhart B. Nielsen.
-Det er glædeligt, at det går den rigtige vej. Og jeg tror i høj grad, at det skyldes, at vi i branchen haft stor fokus på vores egenkontrol, den såkaldte Danish-ordning, siger Lindhart B. Nielsen.
Han peger også på, at den positive udvikling er et resultat af en større koordineret indsats.
-Hele branchen, både svineproducenter, dyrlæger og myndigheder har sammen haft fokus på, at øge dyrevelfærden. Bl.a. er vi blevet meget bedre til at få de syge dyr i sygesti, siger Lindhart B. Nielsen.
Han mener dog, at rapporten tegner et ikke helt retvisende billede af dyrevelfærden i svineproduktionen, fordi man ikke har skelet til besætningsstørrelser, når man opgør de forskellige dyrearter.
-Det giver i min optik ikke mening at sammenligne kvægbedrifter, som i gennemsnit har 300-400 dyr med eksempelvis svinebesætninger, som har 4.000-5.000 dyr, når man kigger på totale sanktioner. For det er jo klart, at der er større sandsynlighed for, at man kan finde et sygt eller tilskadekommet dyr i en stor besætning end i en lille. Det mener jeg, er forklaringen på, at svin kommer dårligst ud i rapporten, selvom vi overordnet set har grund til at være tilfredse med udviklingen, siger Lindhart B. Nielsen.
At fødevareministeren også har været ude og kvittere for udviklingen i dag, ser Lindhart B. Nielsen som en vigtig og konstruktiv anerkendelse.
-Det er vigtigt, at der er bred politisk opbakning bag vores indsats, at der bliver lagt mærke til, at vi svineproducenter tager dyrevelfærd alvorligt. Det skal vi holde fast i, og vi skal blive ved med at stå stærkt på dyrevelfærdsområdet internationalt, siger Lindhart B. Nielsen.
Henv. pressekonsulent Thomas Hovgaard, 3083 1052, thg@lf.dk
Information om L&F
Landbrug & Fødevarer er erhvervsorganisation for landbruget, fødevare- og agroindustrien. Med en eksport på 156 milliarder kroner årligt og med 169.000 beskæftigede repræsenterer vi et af Danmarks vigtigste eksporterhverv. Ved at nytænke og synliggøre erhvervets bidrag til samfundet sikrer vi vores medlemmer en stærk placering i Danmark og globalt.
Følg pressemeddelelser fra L&F
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra L&F
Foreningen Biogasbranchen: Danmark er foregangsland med 25 pct. biogas i 202226.4.2018 12:17:54 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen lægger i sit oplæg til det kommende energiforlig op til en fortsat udbygning på biogasområdet, og at eksisterende biogasanlæg kan fortsætte på de nuværende vilkår en årrække.
L&F om energiudspil: Biogas er cirkulær bioøkonomi, når det er bedst26.4.2018 10:11:36 CEST | Pressemeddelelse
Landbrug & Fødevarer er i hovedtræk positive over for regeringens energiudspil. Særligt de fire mia. kr., der er afsat til biogasudbygningen, vækker optimisme. En udbygning af biogas er afgørende for, at Danmark fortsat kan være i front på genanvendelse og genbrug af vores restprodukter.
L&F: ’Made in Denmark’ åbner døre i Mexico23.4.2018 07:12:36 CEST | Pressemeddelelse
Med weekendens nyhed om en ny og forbedret handelsaftale mellem EU og Mexico, er tidspunktet ideelt, når Landbrug & Fødevarer de kommende dage er hovedarrangør af et eksportfremstød til Mexico. Fremstødet begynder i dag.
Nye anbefalinger sætter maden i centrum20.4.2018 07:10:24 CEST | Pressemeddelelse
Advisory Board for mad, måltider og sundhed overdrager i dag deres anbefalinger til regeringen repræsenteret ved fem ministerier. Landbrug & Fødevarer byder anbefalingerne velkomne, og opfordrer ministerierne til aktivt at gå videre med dem. Meget gerne med inddragelse fra erhvervet.
Kommissionen: Reduktion i betaling af spildevand er berettiget19.4.2018 14:56:41 CEST | Pressemeddelelse
L&F er lettet over afgørelse fra Kommissionen, der fastslår, at der er ikke tale om statsstøtte, når fødevarevirksomheder får en reduktion i deres spildevandsbetaling.