Rapport analyserer HK's medlemskab af LO
Hører HK til i LO eller i FTF? Skal HK være samlet eller splitte sig op i forskellige hovedorganisationer? Eller skal fagforbundet arbejde for en fusion mellem FTF og LO?
En netop offentliggjort undersøgelse om HK’s tilhørsforhold til hovedorganisation stiller i alt seks scenarier op og gennemgår fordele og ulemper ved hvert enkelt. Samtidig gennemgår undersøgelsen hovedorganisationernes holdninger i forhold til HK’s interesseområder og i forhold til muligheder for indflydelse.
- Undersøgelsen danner en god bund for debat om, hvad vi ønsker i fremtiden af vores hovedorganisation. Flertallet i HK mener fortsat, den hedder LO, men hovedorganisationens rolle skal diskuteres, siger Kim Simonsen, formand for HK.
- Intet i undersøgelsen giver det samlede HK anledning til at skifte hovedorganisation. Tvært imod viser den, at hvis vi taler med en stærkere samlet stemme, så er det os, der står med muligheden for at bringe LO tættere på HK, og LO tættere på FTF, siger han.
LO og FTF skal være tættere
Undersøgelsen er gennemført af Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og organisationsstudier (FAOS) ved Københavns Universitet og er blandt andet blevet til som en udløber af HK/Kommunals sektorkongres i januar 2012, hvor der blev rejst kritik af LO's manglende fokus på offentligt ansatte og uddannelse.
Her blev en hovedorganisationsundersøgelse debatteret og besluttet. Og efterfølgende besluttede hele HK at gå samlet med i undersøgelsen. Den viser blandt andet, at de private sektorer – HK/Handel og HK/Privat – vil tabe afgørende indflydelse på overenskomstområdet. Og her er man da også – sammen med HK/Stat – stemt for at blive i LO.
I HK/Kommunal ser formand Bodil Otto, undersøgelsen som en bekræftelse på, at det var rigtigt at tage hul på en debat om LO-medlemskabet.
- Undersøgelsen bekræfter, at HK’erne i kommuner og regioner oplever et vist fællesskab med FTF’s medlemmer. De savner, at LO har fokus på deres uddannelse og på offentligt ansatte i det hele taget, siger sektorformand for HK/Kommunal, Bodil Otto.
- Så vi vil bruge tiden frem til HK's kongres i oktober til at debattere undersøgelsens scenarier og analysere fordele og ulemper for HK/Kommunals medlemmer, siger hun.
Kim Simonsen anerkender, at LO tidligere har manglet fokus på det offentlige område og har haft for meget fokus på ufaglærte og timelønnede frem for funktionærer.
- Men undersøgelsen viser tydeligt, at LO har lyttet til kritikken. Der vil fortsat være udfordringer for offentligt ansatte og funktionærer i LO, men det må vi kæmpe for at overkomme. Og det kan vi godt, siger han.
- Vi kan og vil arbejde målrettet for et tættere samarbejde mellem LO og FTF. På lang sigt skal vi nedlægge LO og FTF og danne en ny, fælles hovedorganisation.
Find undersøgelsen på www.hk.dk
Kontaktpersoner:
Kim Simonsen, forbundsformand, HK/Danmark: 40 54 39 09
Bodil Otto, sektorformand, HK/Kommunal: 29 46 96 70
Birgitte Hougaard, pressechef, HK/Danmark: 20 26 48 81
Lene Lundgaard, pressechef, HK/Kommunal: 23 71 09 07
Information om HK Danmark
Følg pressemeddelelser fra HK Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra HK Danmark
Principiel sag i Højesteret i dag: Har du ret til arbejdsskadeerstatning, når du arbejder hjemmefra?23.4.2025 06:02:00 CEST | Pressemeddelelse
Højesteret behandler i dag en principiel sag om hjemmearbejde og arbejdsskader, som har stor betydning for de mange lønmodtagere, der helt eller delvist arbejder hjemmefra.
Stress rammer skævt, og systemet svigter kvinder økonomisk14.4.2025 06:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Kvinder bliver ramt af stressrelaterede erhvervssygdomme over tre gange så ofte som mænd. Men kvinder har sværere ved at få økonomisk kompensation for deres arbejdsskader. Det er ikke bare en sundhedsudfordring, men en ligestillingsudfordring, mener HK.
Ny reform rammer dem, der i forvejen har mindst26.3.2025 12:55:49 CET | Pressemeddelelse
Besparelser i den nye uddannelsesreform betyder – trods aftalens styrker – dårligere efteruddannelsesmuligheder for den gruppe, der i forvejen har de korteste videregående uddannelser. Og det er ildevarslende for dansk erhvervsliv og Danmarks evne til at stå stærkt i en uforudsigelig verden, advarer HK-formand Anja C. Jensen.
HK: Ankestyrelsen trækker tiden ud – men de skadelidte betaler prisen19.3.2025 05:45:00 CET | Pressemeddelelse
Ankestyrelsen nægter at acceptere Højesterets afgørelse og trækker en ny sag i langdrag. Det går ud over mennesker, der har fået en arbejdsskade og har ret til erstatning. HK kalder det en urimelig beslutning og kræver, at staten stopper med at spænde ben for de skadelidte.
HK: Markant løft til erhvervsuddannelserne er helt rigtigt set5.3.2025 10:29:34 CET | Pressemeddelelse
”Det er en rigtig god dag for erhvervsuddannelserne. Fantastisk med et økonomisk løft, men vi er endnu mere glade for den nye eudfleks, som kan bane vejen for, at de sårbare elever får bedre mulighed for at få en erhvervsuddannelse”, siger Anja C. Jensen, formand for HK.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum