
Danskerne er ikke så sunde som de tror
Bare fordi man tror, noget er på en måde, er det ikke nødvendigvis sådan. I al fald ikke når det kommer til kostvaner og sundhed. Det viser en ny rapport DTU Fødevareinstituttet har lavet for Landbrug & Fødevarer og Fødevarestyrelsen.
Rapporten ”Danskernes faktiske kost og oplevelsen af sunde kostvaner” er resultatet af en todelt undersøgelse af, hvad danskerne faktisk spiser, og hvad de danskere der mener, at de spiser sundt - reelt spiser. Resultatet viser blandt andet, at det halter med at få spist 600 gram frugt og grønt hver dag. Blot 40 pct. af de der i høj grad mener, at de har sunde kostvaner, spiser mindst 600 gram frugt og grønt om dagen. Hos mændene er det kun 15 pct. af de, der mener, de har sunde kostvaner, der får nok frugt og grønt. Samtidig har mange svært ved at følge kostrådene og andre kostvejledninger, der kan hjælpe dem med at vælge sundere.
I Fødevarestyrelsen er man opmærksom på problemet. Nøglehulsmærkede fødevarer og opskrifter gør det allerede nu lettere at vælge sundere i en travl hverdag, forklarer souschef Bente Stærk fra Fødevarestyrelsen. Hun sidder med i den arbejdsgruppe, der er ved at revidere de officielle kostråd.
– De nye kostråd skal være mere handlingsanvisende og have mere fokus på sund madglæde end tidligere. Samtidig vil det nye Måltidspartnerskab,- et samarbejde mellem blandt andet sundhedsorganisationer og erhvervet, iværksætte initiativer, der gør det lettere for forbrugerne at omsætte kostråd til hele måltider, forklarerBente Stærk.
Weekenden og ”det gode liv”
Chefkonsulent i Markedsudvikling og Afsætning hos Landbrug & Fødevarer, Winnie Pauli, mener, at rapporten giver stof til eftertanke, især i forhold til hvad der skal fokus på.
-Rapporten viser, at danskerne faktisk prioriterer sunde fødevarer til hovedmåltiderne i hverdagen. Det er weekenden, der bliver for usund og for lang. Så vi skal have fundet bedre alternativer, så valget ikke så ofte falder på mad med meget sukker, fedt og tomme kalorier, siger Winnie Pauli.
Hun fremhæver forskellene i opfattelsen af ”det gode liv”, mellem de, der reelt spiser sundt, og de, der hovedsageligt tror, at de spiser sundt.
-De der reelt har sunde kostvaner, tænker også på sunde måltider som en del af ”det gode liv.”. Det gør de fordi, sund kost giver dem velvære samtidig med, at sunde måltider forbindes med smag og nydelse. De spiser også usundt af og til og især i weekenden, men det usunde, sukkerholdige og fede bliver ikke nødvendigvis forbundet med ” det gode liv, sådan som det gør for de andre. Det betyder altså meget for ens kost, om man synes sund kost er en plage eller en nydelse i sig selv, slutter Winnie Pauli.
Rapporten er udarbejdet af DTU Fødevareinstituttet, Afdeling for Ernæring og hele rapporten kan læses her: http://www.food.dtu.dk/upload/institutter/food/publikationer/2013/rapport_danskernes%20faktiske%20kost%20og%20oplevelsen%20af%20sunde%20kostvaner.pdf
For yderlige informationer kontakt:
Chefkonsulent i Markedsudvikling og Afsætning hos Landbrug & Fødevarer, Winnie Pauli, tlf.: 2169 0496, mail: wp@lf.dk
Fødevarestyrelsens pressevagt, tlf. 2284 4834
Pressekonsulent i Landbrug & Fødevarer, Marie Grabow Westergaard, tlf:3339 4235, mail: mgw@lf.dk
Sociolog i DTU Fødevareinstituttet, Afdeling for Ernæring, Jeppe Decker Iversen, tlf.: 26151257, mail: jdiv@food.dtu.dk
Nøgleord
Information om L&F
Landbrug & Fødevarer er erhvervsorganisation for landbruget, fødevare- og agroindustrien. Med en eksport på 156 milliarder kroner årligt og med 169.000 beskæftigede repræsenterer vi et af Danmarks vigtigste eksporterhverv. Ved at nytænke og synliggøre erhvervets bidrag til samfundet sikrer vi vores medlemmer en stærk placering i Danmark og globalt.
Følg pressemeddelelser fra L&F
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra L&F
Foreningen Biogasbranchen: Danmark er foregangsland med 25 pct. biogas i 202226.4.2018 12:17:54 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen lægger i sit oplæg til det kommende energiforlig op til en fortsat udbygning på biogasområdet, og at eksisterende biogasanlæg kan fortsætte på de nuværende vilkår en årrække.
L&F om energiudspil: Biogas er cirkulær bioøkonomi, når det er bedst26.4.2018 10:11:36 CEST | Pressemeddelelse
Landbrug & Fødevarer er i hovedtræk positive over for regeringens energiudspil. Særligt de fire mia. kr., der er afsat til biogasudbygningen, vækker optimisme. En udbygning af biogas er afgørende for, at Danmark fortsat kan være i front på genanvendelse og genbrug af vores restprodukter.
L&F: ’Made in Denmark’ åbner døre i Mexico23.4.2018 07:12:36 CEST | Pressemeddelelse
Med weekendens nyhed om en ny og forbedret handelsaftale mellem EU og Mexico, er tidspunktet ideelt, når Landbrug & Fødevarer de kommende dage er hovedarrangør af et eksportfremstød til Mexico. Fremstødet begynder i dag.
Nye anbefalinger sætter maden i centrum20.4.2018 07:10:24 CEST | Pressemeddelelse
Advisory Board for mad, måltider og sundhed overdrager i dag deres anbefalinger til regeringen repræsenteret ved fem ministerier. Landbrug & Fødevarer byder anbefalingerne velkomne, og opfordrer ministerierne til aktivt at gå videre med dem. Meget gerne med inddragelse fra erhvervet.
Kommissionen: Reduktion i betaling af spildevand er berettiget19.4.2018 14:56:41 CEST | Pressemeddelelse
L&F er lettet over afgørelse fra Kommissionen, der fastslår, at der er ikke tale om statsstøtte, når fødevarevirksomheder får en reduktion i deres spildevandsbetaling.