Hold Danmark RentHold Danmark Rent

Cigaretskod indtager Danmark

Del
43 % af det henkastede affald, der er blevet opsamlet i Hold Danmark Rents efterårskortlægning, er cigaretskod. De rygende bilister er ellers på to år blevet markant bedre til ikke at smide cigaretskod ud af bilvinduet

De danske rygere står bag næsten halvdelen af alt henkastet affald i de danske kommuner, der deltager i undersøgelsen. Det viser efterårskortlægningen 2012 fra netværksorganisationen Hold Danmark Rent.

 

Dyrt og besværligt affald

I den netop offentliggjorte kortlægningsrapport for efteråret 2012 udgør cigaretskod 43 % af affaldet. Det gør skod til den største affaldsgruppe overhovedet i Danmark.

Det anslås, at der hver dag bliver smidt cirka ni millioner cigaretskod på gaden eller i naturen i Danmark. Det svarer til 3,3 milliarder skod på et år.

”Skod er den største affaldsfraktion i kommunernes kortlægning,” siger direktør i Hold Danmark Rent, Anne Holm Hansen.

”Vi ved fra vores analyser, at mange tror, at skod hurtigt forsvinder i naturen. Men reelt er cigaretskod op til fem år om at blive nedbrudt. Og hvert eneste af de små skod koster i snit to kroner at rydde op igen, fordi de ikke kan opsamles af fejemaskiner, men skal opsamles manuelt.”

 

Bilisterne går forrest

På positivsiden tæller, at de danske bilister er blevet mere bevidste om, at cigaretskod ikke hører hjemme i naturen eller på vejene.

En analyse fra Hold Danmark Rent viser, at antallet af rygere, der ”altid” smider deres cigaretskod ud af bilvinduet, er halveret fra 2010 til 2012.

I 2010 smed 34 % af rygerne ”altid” deres cigaretskod ud af bilen. I 2012 er andelen faldet til 17 %. Tilsvarende er andelen er rygere, der ”aldrig” smider deres cigaretskod ud af bilen, blevet mere end fordoblet fra 26 % til 56 %.

”Det er positivt at se, at de danske rygere er blevet mere opmærksomme på at smide deres skod det rigtige sted hen, når de er færdige med at ryge,” siger direktør i Hold Danmark Rent, Anne Holm Hansen.

”Analysen viser dog også, at der stadig er mange rygere at nå. Mere end hver fjerde af rygerne bruger nemlig konsekvent naturen som askebæger, når de kører bil.”

2012-tallene viser, at 7 % af de danske bilister ryger i deres bil mod 10 % i 2010. Dermed er det kun hver tredje af de danske rygere, der i dag ryger i bilen. Cirka 20 % af danskerne ryger hver dag.

 

Brug lommeaskebægeret

En af udfordringerne med cigaretskod er, at skod lugter og bliver betragtet som ulækkert, når man er færdig med at ryge. Det problem har Hold Danmark Rent forsøgt at finde en løsning på med det såkaldte lommeaskebæger, som er en lugt- og varmeisoleret beholder i blødt materiale. Cigaretskoddet lægges ned i askebægret, som selv slukker gløden, når det lukkes. Lommeaskebægeret kan tømmes og genbruges mange gange.

Lommeaskebægeret har blandt andet været uddelt på de danske musikfestivaler og i forbindelse med vejkampagnen Rene veje nu.

Nøgleord

Kontakter

Anna Skau, kommunikationskonsulent, Hold Danmark Rent, tlf. 42 60 50 27,
e-mail: ask@holddanmarkrent.dk (yderligere informationer)


Anne Holm Hansen, direktør, Hold Danmark Rent, tlf. 40 27 04 34 (for interview)

Vedhæftede filer

Links

Information om Hold Danmark Rent

Hold Danmark Rent
Hold Danmark Rent
Frederiksværksgade 2A
3400 Hillerød

4260 5027http://holddanmarkrent.dk
Hold Danmark Rent arbejder for at ændre danskernes adfærd og holdning til henkastet affald, så vi får et renere og gladere Danmark. Det sker gennem projekter, kampagner og udvikling af viden samt forskellige værktøjer, der gør det lettere at slippe rigtigt af med affaldet.

Følg pressemeddelelser fra Hold Danmark Rent

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Hold Danmark Rent