19.000 gæs og ænder aflives efter udbrud af fugleinfluenza

Del

I Vinderup ved Holstebro er en stor besætning med ænder og gæs ramt af smitsom fugleinfluenza. Alle fjerkræejere og slagterier i området er underlagt særlige restriktioner, og Fødevarestyrelsen opfordrer alle fjerkræavlere til at være opmærksomme på kravet om at holde deres dyr under tag eller lukket inde.

Fødevarestyrelsen har oprettet overvågningszoner med Vinderup som centrum, som går fra Struer i Vest til Rønbjerg i øst.
Fødevarestyrelsen har oprettet overvågningszoner med Vinderup som centrum, som går fra Struer i Vest til Rønbjerg i øst.

​Et nyt udbrud af fugleinfluenza H5N8 har ramt en fjerkræbesætning, denne gang i Vinderup nord for Holstebro med 10.000 ænder og 9.000 gæs. Allerede torsdag indleder Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen en aflivning af dyrene for at forhindre yderligere smittespredning.

- Vi var tæt på at kunne ophæve restriktionszonerne efter de seneste udbrud på Vestsjælland, og så frem til at se en slutning på epidemien. Derfor er det ulykkeligt, at vi har et nyt udbrud. Det er en meget alvorlig og dødelig sygdom for fuglene, og nu må vi fastholde kravet om, at høns og andre fugle skal holdes under tag eller lukket inde, siger Tim Petersen, souschef i Fødevarestyrelsen.

Fugleinfluenzaen har nu hærget danske fjerkræbesætninger i fem måneder, og udbruddet i Vinderup er det 15. siden november måned. Som følge af epidemien har hønse- og fjerkræejere i hele Danmark pligt til at holde dyrene overdækket eller lukket inde. Herudover har hvert udbrud medført yderligere lokale restriktionszoner for ejere af høns og andre fugle.

I området ved Vinderup er det nu bl.a. forbudt at sælge eller flytte æg, høns og andre fugle i en 10 km zone rundt om den smittede besætning, med mindre man har en særlig tilladelse fra Fødevarestyrelsen. Samtidig har Fødevarestyrelsen oprettet en tre km-zone, som betyder, at alle fjerkræejere i området nu skal registrere deres fugle på landrugsindberetning.dk. I området findes der findes flere fjerkræslagterier, som den kommende tid er pålagt særlige krav til rengøring og desinfektion af køretøjer, udstyr og personel.

Fjerkræbesætningerne kan blive smittet med fugleinfluenza af vilde fugle, som søger føde, og der bliver fortsat fundet fugleinfluenza i dødfunde vilde fugle. 

Yderligere oplysninger:

Journalister kan kontakte Fødevarestyrelsens pressevagt på 22 84 48 34

Læs den nye bekendtgørelse med kort over zoner ved Vinderup HER

Læs mere om fugleinfluenza og forebyggelse af smitte HER

Nøgleord

Billeder

Fødevarestyrelsen har oprettet overvågningszoner med Vinderup som centrum, som går fra Struer i Vest til Rønbjerg i øst.
Fødevarestyrelsen har oprettet overvågningszoner med Vinderup som centrum, som går fra Struer i Vest til Rønbjerg i øst.
Download

Information om Fødevarestyrelsen

Fødevarestyrelsen
Stationsparken 31
2600 Glostrup

72 27 69 00​http://www.foedevarestyrelsen.dk/

Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen

Fødevarestyrelsen inviterer til elektronisk borgermøde om minkopgravning ved Kølvrå onsdag 12. maj kl. 19:005.5.2021 16:43:03 CEST | Nyhed

Hvor meget kommer det til at lugte og larme, når Fødevarestyrelsen fra juni begynder at grave døde mink op fra renderne ved Kølvrå? Og er der risiko for, at grundvand og nærliggende vandløb og søer bliver forurenet? De spørgsmål - og flere andre - kan borgerne få svar på, hvis de onsdag 12. maj kl. 19:00 tænder deres computer og går ind på Fødevarestyrelsen.dk. Her kan man deltage i Fødevarestyrelsens elektroniske borgermøde om opgravning af mink i Viborg kommune. Alle er velkomne. På borgermødet kan man høre oplæg fra Fødevarestyrelsens direktør og eksperter fra Miljøstyrelsen og Fødevarestyrelsen samt stille spørgsmål til paneldeltagerne. Du kan allerede nu sende dine spørgsmål til Borgermoede@fvst.dk. Mødet bliver optaget og lagt på Fødevarestyrelsen.dk. Så kan de, der ikke kan deltage på borgermødet onsdag, se hele mødet.

Fødevarestyrelsen inviterer til elektronisk borgermøde om minkopgravning ved Nørre Felding 10. maj kl. 19:005.5.2021 16:24:30 CEST | Nyhed

Hvor meget kommer det til at lugte og larme, når Fødevarestyrelsen fra slutningen af maj begynder at grave døde mink op fra renderne ved Nørre Felding? Og er der risiko for, at grundvand og nærliggende vandløb og søer bliver forurenet? De spørgsmål - og flere andre - kan borgerne få svar på, hvis de mandag 10. maj kl. 19:00 tænder deres computer og går ind på Fødevarestyrelsen.dk. Her kan man deltage i Fødevarestyrelsens elektroniske borgermøde om opgravning af mink i Holstebro Kommune. Alle er velkomne. På borgermødet kan borgerne høre oplæg fra Fødevarestyrelsens direktør og eksperter fra Miljøstyrelsen og Fødevarestyrelsen samt stille spørgsmål til paneldeltagerne. Man kan allerede nu sende sine spørgsmål til Borgermoede@fvst.dk. Mødet bliver optaget og lagt på Fødevarestyrelsen.dk. Så kan de, der ikke kan deltage på borgermødet mandag, se hele mødet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum