1812 lagt ned af opkald om mågeunger

Lige nu gløder telefonerne i Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812. Sidste uge tikkede hele 2.780 opkald ind fra borgere, der bekymrede sig om dyr, de var stødt på. Med 257 opkald tager mågeunger føringen i øjeblikket.
”Juni og juli måned er højsæson for mågeunger, som forlader deres rede og begiver sig rundt på egen hånd på jorden. Det er en helt naturlig adfærd for dem at have en periode alene på jorden, efter de har forladt reden,” siger Michael Carlsen, biolog i Dyrenes Beskyttelse.
I 2018 fik Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 i alt 949 opkald om mågeunger. Alene i juni og juli fik 1812 hele 866 af opkaldene, så det vil sige, at vi nu er midt i højsæsonen.
Mågeungerne ka’ selv
Selv om de befinder sig på jorden, kan mågeungerne ikke flyve endnu. Derfor er dens forældre lige i nærheden og kommer ned og fodrer den, indtil den selv kan komme på vingerne.
”Mågeforældre er meget beskyttende og kan blive ret aggressive, hvis nogen nærmer sig deres unge. Derfor skal man også for ens egen skyld lade den være i fred. En vred voksen måge er ikke rar at få i hovedet,” siger Michael Carlsen.
Så ser man en mågeunge med dun eller fjer, som ellers ser frisk ud, skal man bare gå videre. De kan klare sig selv, også selvom du finder dem underlige steder, såsom parkeringspladser, industrikvarterer, gågader m.m.
[FAKTABOKS]: Sidste uges top 3
I sidste uge havde Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 i alt 2.780 opkald om dyr i nød.
Her er de tre dyregrupper, der optog danskerne mest:
- Fugle: 1.292
- Kat: 477
- Hjort: 225
[FAKTABOKS]: Det gør du, hvis du ser en mågeunge
1: Hold dig på afstand
Det er helt normalt, at en mågeunge opholder sig alene på jorden, selvom den ikke er flyveklar. Derfor skal du bare lade den være, hvis den ellers virker frisk.
2: Se efter synlige skader
Hvis mågeungen har synlige skader eller er blevet bragt hjem af hunden eller katten, så skal du ringe til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 for vejledning.
3: Tag den aldrig med hjem
Hvis du er kommet til at tage mågeungen op eller med hjem, selv om den ingenting fejler, skal du sætte den ud igen så tæt på stedet, hvor den blev fundet som muligt.
Ofte stillede spørgsmål om mågeunger: https://www.dyrenesbeskyttelse.dk/dyreunger/maageunger
Kontakter
Michael CarlsenProjektleder biologi/fauna
Tlf:22799436mc@dyrenesbeskyttelse.dkMedievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
Billeder

Information om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skrald fra sommerens fester bliver dødsfælder for dyrene27.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sommerens mange festivaler og udendørsarrangementer betyder hvert år mere skrald i den danske natur. Skraldet skæmmer ikke blot landskabet, men kan også være livsfarligt for vilde dyr. Dyrenes Beskyttelse opfordrer danskerne til at rydde op efter sig, når festen er forbi.
Landbrugets løftebrud: Fortsat 25.000 døde pattegrise om dagen26.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nye tal afslører status quo i dansk svineproduktion. Hver dag dør over 25.000 pattegrise i Danmark – det samme niveau som sidste år, trods løfter om forbedringer. Dyrenes Beskyttelse kritiserer den manglende handling og efterlyser konkret regulering frem for frivillige hensigtserklæringer.
Opråb til hundeejere: Disse halsbånd må du ikke længere bruge25.6.2025 14:33:44 CEST | Pressemeddelelse
Fra 1. juli bliver pighalsbånd forbudt for hundeejere i Danmark. Dyrenes Beskyttelse glæder sig over de nye regler og minder om, at stødhalsbånd allerede har været ulovlige i mange år – selvom de stadig formodes brugt i det skjulte.
Pak hækkesaksen væk lidt endnu – og red liv i din have23.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
For fugleunger, insekter og pindsvin er haven et sted, hvor de kan finde ro, skjul og føde - men hvert år går de en farlig sommer i møde med skarpe sakse og hækkeklippere. Dyrenes Beskyttelse advarer derfor haveejere imod at klippe hækken for tidligt.
Dyrenes Beskyttelse jubler over EU-forbud mod mink20.6.2025 14:34:21 CEST | Pressemeddelelse
Dyrevelfærden bliver styrket i Europa. Fredag satte EU nemlig mink på sin invasivliste, hvilket også betyder forbud mod minkavl fra 2027. Det vækker stor glæde hos Dyrenes Beskyttelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum