
Analyse: De bedste byggeledere håndterer både teknik og mennesker
I byggebranchen har man traditionelt tænkt en byggeleder som en leder, der udelukkende har specialiseret sig i, og har haft fokus på, det rent byggetekniske. Analysen viser at succesfulde byggeledere har et markant højt fokus på både at være på forkant med planlægning samt løbende se sammenhænge mellem mange forskellige arbejdsopgaver og arbejdssituationer, som både kan knytte sig til administration, ledelse af byggeprocesser og ikke mindre vigtigt: håndtering af medarbejdere. En dygtig byggeleder skal også håndtere eksterne relationer i form af f.eks. underentreprenører, myndigheder og kunder. Denne kompleksitet stiller store krav til dagens byggeledere der skal have gode kompetencer i at kommunikere og samarbejde såvel som at demonstrere overblik og gennemslagskraft.
Ny kompetenceprofil af den bedste byggeleder
”De bedste bygge- og produktionsledere er ofte ældre og meget erfarne personer og analysen viser også at der er et stort behov for at oplære nye ledere i branchen. Den teoretiske uddannelse om ledelse af byggeprocesser er vigtig, men den kan ikke stå alene, der sker nemlig også en stor oplæring på pladsen, f.eks. omkring logistik og ledelse af medarbejdere. En vigtig kompetence, er at kunne planlægge projekter - og kunne holde tidsplanen, en anden vigtig kompetence er at kunne håndtere og lede mennesker til at holde planen ved at skabe tillid og ved at kunne have gennemslagskraft som leder”, siger Per-Erik Josephson, som har ledet den svenske del af kompetenceanalysen. Per-Erik Josephson er professor ved Chalmers Tekniska Högskola, afdeling for construction management.
En tilsvarende analyse af de bedste byggeledere er foretaget i Danmark af KEA Københavns Erhvervsakademi:
”Målet med analysen har været at undersøge, hvad den gode byggeleder kan med henblik på at implementere denne viden i undervisningen på uddannelserne”, fortæller Morten Juel-Hansen, som har gennemført analysen og til daglig underviser i virksomhedsdrift og økonomi på KEA Københavns Erhvervsakademi.
”Analysen viser at byggeledere dels skal kunne holde fokus på projektet og dels på det at lede mennesker. De tre vigtigste kompetencer er fokus, planlægning og medarbejderhåndtering”, fortæller Morten Juel-Hansen.
Branchen og uddannelserne skal orientere sig mod de ’bløde’ kompetencer
Mattias Straub, der til daglig underviser på KEA Københavns Erhvervsakademi fortæller: ”Først og fremmest viser vores analyse at den tilgang man har i branchen til byggeledelse må åbnes op – byggeledere skal kunne meget andet end det tekniske. De skal kunne kommunikere, samarbejde, planlægge og følge tidsplaner og så skal man have gennemslagskraft som leder. Som byggeleder leder man et projekt, men man leder også et team”.
På baggrund af analysen lyder anbefalingerne fra Københavns Erhvervsakademi og Chalmers, at fag som kommunikation, organisation, økonomi og projektledelse og fokus på samarbejde skal vægtes højere i uddannelser knyttet til byggeriet. Dette skal dog ikke være på bekostning af de traditionelle byggetekniske fag – som er særligt nødvendige i forbindelse med at tackle de udfordringer, en byggeleder i dagens Danmark møder i sin dagligdag.
Undersøgelsens resultater skal fremadrettet benyttes i arbejdet med at udvikle og opdatere uddannelser rettet mod byggebranchen i Norden i rammerne af det fællesnordiske samarbejde FLIBA.
Resultaterne af analysen blev fremlagt ved et velbesøgt seminar i Oslo seminar på Handelshøjskolen BL i Oslo den 12. juni 2012 foran et skandinavisk publikum af engagerede deltagere fra både erhvervsliv, interesseorganisationer og uddannelsesinstitutioner.
Fakta om analysen
Kortlægningen af byggelederkompetencer i Norden er udarbejdet i et tæt samarbejde mellem KEA Københavns Erhvervsakademi og Chalmers Tekniska Högskola, Göteborg i regi af det fælles-skandinaviske projekt FLIBA Fremtidens (produktions-)leder i bygge- og anlægsbranchen, hvis overordnede formål er at udvikle, opdatere og harmonisere byggerelaterede uddannelser i Norden.
Billeder
Information om KEA - Københavns Erhvervsakademi
Følg pressemeddelelser fra KEA - Københavns Erhvervsakademi
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra KEA - Københavns Erhvervsakademi
Ny uddannelse får overvældende debut30.7.2014 00:03:00 CEST | Pressemeddelelse
Uddannelsen til byggekoordinator har fået overraskende mange ansøgere. Københavns Erhvervsakademi overvejer nu at starte to spor på den populære uddannelse, der skal sikre byggerier af høj kvalitet leveret til tiden.
Øger ikke optaget trods skyhøje ansøgertal30.7.2014 00:02:00 CEST | Pressemeddelelse
Datamatikeruddannelsen på Københavns Erhvervsakademi har haft en stigning i ansøgertallet på 22 procent (dansk) og 30 procent (international). Men KEA øger ikke optaget tilsvarende – en beslutning, der bunder i kvalitet. Og bundesliga-hår.
Milepæl for KEAs optag30.7.2014 00:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Københavns Erhvervsakademi øger optaget med 3 procent i forhold til sidste år. Den beskedne stigning bunder i et ønske om at bevare det høje kvalitetsniveau og høje beskæftigelse blandt dimittenderne.
KEA indgår nyt partnerskab i Brasilien2.12.2013 11:33:23 CET | Pressemeddelelse
Et nyt strategisk partnerskab mellem KEA og den brasilianske uddannelsesinstitution Senac er netop indgået i Sao Paolo. Det betyder øget globalt udsyn til gavn for KEA’s studerende og undervisere.
KEA ansætter fem topchefer12.9.2013 11:35:48 CEST | Pressemeddelelse
KEA omstrukturerer ledelsen. Der er ansat fem programchefer, som sammen med direktionen skal stå i spidsen for et endnu tættere samarbejde mellem erhvervslivet og KEAs uddannelser.