147 fra Danmark vil gerne være astronauter hos ESA

Del
Antallet af kvindelige ansøgere i Danmark ligger denne gang væsentligt over niveauet i 2008, da ESA sidste gang indkaldte ansøgere til astronautkorpset.

Da ansøgningsfristen udløb fredag d. 18. juni 2021 havde i alt 147 danskere udfyldt ansøgningsskemaet og indsendt en lægeerklæring til ESA.

Antallet af danske ansøgere ligger også dermed væsentligt højere end niveauet under ESA’s sidste indkaldelse i 2008, hvor kun 39 danskere, (herunder Andreas Mogensen) indsendte en ansøgning til ESA.

En stor del af forklaringen er, at væsentligt flere danske kvinder denne gang har besluttet at søge om at blive den næste ESA-astronaut. Helt præcist 7,2 gange flere.

Med 36 kvindelige ansøgere (ca. 25 procent af ansøgerne) ligger antallet af kvindelige ansøgere således betydeligt over niveauet i 2008, hvor kun 5 danske kvinder (ca. 12 procent) søgte stillingen i ESA.

Danske ansøgere i 2008 og 2021

 

2008

2021

Total

39

147

Mænd

34

111

Kvinder

5

36

En af de mandlige ansøgere fra Danmark har desuden ansøgt om at blive den første parastronaut hos ESA. ESA’s kampagne har haft et særligt fokus på diversitet i Europa, og for første gang i rumfartshistorien har ESA besluttet at undersøge mulighederne for at sende en europæisk astronaut med handicap i rummet.

Uddannelses- og Forskningsministeren Ane Halsboe Jørgensen har samme med det danske offentlige-private partnerskab Space Exploration Danmark - og med støtte fra Thomas D. Thrige fonden - aktivt understøttet ESA’s online-kampagne i Danmark.

Det er sket med et særligt fokus på at motivere flere unge og ikke mindst flere piger til at tage en STEM-uddannelse, som er en forudsætning for ikke kun at blive astronaut, men også for at gøre en forskel for klimaet, udvikle vacciner under pandemier og løse andre store samfundsudfordringer. Kvinder udgør i dag kun 1/3 af de studerende på STEM-uddannelserne i Danmark. (STEM - Science Technology Engineering Mathematics)

Partnerskabet og ministeren har bl.a. sammen med Maria Jarjis lavet videoer på Youtube og sammen med Videnskab.dk sat særligt fokus på astronauter i artikler. Alle landets gymnasier har desuden fra Dansk selskab for Rumfartsforskning modtaget tidsskriftet Dansk Rumfart med særartikler om astronauter. Aarhus universitet har oprettet BlivAstronaut.dk – en ny hjemmeside for alle unge, der gerne vil være astronauter eller have job i rumbranchen.

ESA vil nu screene alle ansøgninger og starte en lang udvælgelsesproces, som vil tage halvandet år.

ESA planlægger i alt at ansætte fire nye astronauter til det aktive astronautkorps, 20 såkaldte projektastronauter til en ny astronautreserve og en para-astronaut.

ESA forventes allerede om 6 år at indkalde nye astronauter.

Læs ESAs nyhed og få alle tallene for ansøgerne i Europa her.

Læs mere om partnerskabets aktiviteter på hjemmesiden www.BlivAstronaut.dk

Nøgleord

Billeder

Vedhæftede filer

Links

Information om Aarhus Universitet Natural Sciences

Aarhus Universitet Natural Sciences
Ny Munkegade 120
8000 Aarhus C

8715 0000https://nat.au.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences

Ny opdagelse viser, hvordan celler forsvarer sig i stressede situationer27.2.2024 11:23:23 CET | Pressemeddelelse

En ny undersøgelse foretaget af et internationalt forskerhold afslører, hvordan vores celler forsvarer sig i stressede situationer. Forskningen viser, at en lille ændring i det genetiske materiale, kaldet ac4C, fungerer som en afgørende forsvarer, der hjælper celler med at skabe beskyttende tilflugtssteder kendt som stressgranuler. Disse stressgranuler sikrer vigtige genetiske instruktioner, når cellen står over for udfordringer. De nye resultater kan hjælpe med til at vise nye metoder til at behandle sygdomme.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye