147 fra Danmark vil gerne være astronauter hos ESA

Da ansøgningsfristen udløb fredag d. 18. juni 2021 havde i alt 147 danskere udfyldt ansøgningsskemaet og indsendt en lægeerklæring til ESA.
Antallet af danske ansøgere ligger også dermed væsentligt højere end niveauet under ESA’s sidste indkaldelse i 2008, hvor kun 39 danskere, (herunder Andreas Mogensen) indsendte en ansøgning til ESA.
En stor del af forklaringen er, at væsentligt flere danske kvinder denne gang har besluttet at søge om at blive den næste ESA-astronaut. Helt præcist 7,2 gange flere.
Med 36 kvindelige ansøgere (ca. 25 procent af ansøgerne) ligger antallet af kvindelige ansøgere således betydeligt over niveauet i 2008, hvor kun 5 danske kvinder (ca. 12 procent) søgte stillingen i ESA.
Danske ansøgere i 2008 og 2021
|
2008 |
2021 |
Total |
39 |
147 |
Mænd |
34 |
111 |
Kvinder |
5 |
36 |
En af de mandlige ansøgere fra Danmark har desuden ansøgt om at blive den første parastronaut hos ESA. ESA’s kampagne har haft et særligt fokus på diversitet i Europa, og for første gang i rumfartshistorien har ESA besluttet at undersøge mulighederne for at sende en europæisk astronaut med handicap i rummet.
Uddannelses- og Forskningsministeren Ane Halsboe Jørgensen har samme med det danske offentlige-private partnerskab Space Exploration Danmark - og med støtte fra Thomas D. Thrige fonden - aktivt understøttet ESA’s online-kampagne i Danmark.
Det er sket med et særligt fokus på at motivere flere unge og ikke mindst flere piger til at tage en STEM-uddannelse, som er en forudsætning for ikke kun at blive astronaut, men også for at gøre en forskel for klimaet, udvikle vacciner under pandemier og løse andre store samfundsudfordringer. Kvinder udgør i dag kun 1/3 af de studerende på STEM-uddannelserne i Danmark. (STEM - Science Technology Engineering Mathematics)
Partnerskabet og ministeren har bl.a. sammen med Maria Jarjis lavet videoer på Youtube og sammen med Videnskab.dk sat særligt fokus på astronauter i artikler. Alle landets gymnasier har desuden fra Dansk selskab for Rumfartsforskning modtaget tidsskriftet Dansk Rumfart med særartikler om astronauter. Aarhus universitet har oprettet BlivAstronaut.dk – en ny hjemmeside for alle unge, der gerne vil være astronauter eller have job i rumbranchen.
ESA vil nu screene alle ansøgninger og starte en lang udvælgelsesproces, som vil tage halvandet år.
ESA planlægger i alt at ansætte fire nye astronauter til det aktive astronautkorps, 20 såkaldte projektastronauter til en ny astronautreserve og en para-astronaut.
ESA forventes allerede om 6 år at indkalde nye astronauter.
Læs ESAs nyhed og få alle tallene for ansøgerne i Europa her.
Læs mere om partnerskabets aktiviteter på hjemmesiden www.BlivAstronaut.dk
Nøgleord
Billeder
Vedhæftede filer
Links
Information om Aarhus Universitet Natural Sciences
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences
International anerkendelse til Aarhus-forskere: RNA-forskning i raketfart17.6.2025 12:15:00 CEST | Pressemeddelelse
RNA-forskningen i Aarhus får et markant løft. To forskere fra samme institut og forskningsmiljø er netop hver blevet tildelt en af Europas mest prestigefyldte forskningsbevillinger – en sjældenhed, som vidner om både faglig tyngde og strategisk potentiale i den aarhusianske forskning.
Aarhus-forskere får millionløft til forskning i fertilitet og molekylærbiologi12.6.2025 11:06:19 CEST | Pressemeddelelse
Tre forskningsprojekter ved Aarhus Universitet modtager tilsammen over 30 mio. kr. i støtte til at forstå, hvorfor graviditet nogle gange mislykkes, hvordan miljøforurening påvirker reproduktion, og hvordan molekylære mekanismer styrer cellers funktion. Bevillingerne understreger betydningen af grundforskning med klare perspektiver for fremtidens sundhedsindsatser.
Fra molekyler til måltider: Hvordan sukkertransport har potentiale til at ændre fremtidens fødevarer28.4.2025 09:50:01 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt studie fra Aarhus Universitet, som netop er blevet offentliggjort i tidsskriftet PNAS, løfter sløret for, hvordan planter på molekylært niveau genkender og vælger mellem forskellige typer sukker. Ved at sammenligne to næsten identiske transportproteiner i planten Arabidopsis thaliana, afslører forskere de bittesmå strukturelle forskelle, der afgør, hvilket sukker planten optager. Resultaterne kan på sigt få betydning for både fødevareproduktion, bæredygtighed og udvikling af klimarobuste afgrøder.
Rekordmange kvote 2 ansøgere til Aarhus Universitets internationale IT-uddannelser20.3.2025 14:45:33 CET | Pressemeddelelse
Aarhus Universitets IT-uddannelser har oplevet en dramatisk stigning i kvote 2 ansøgninger i 2025. Særligt de nye internationale (engelsksprogede) bacheloruddannelser – Computer Science, Data Science og IT Product Development – har oversteget alle forventninger og tiltrukket et imponerende antal ansøgere.
Erhvervskandidatuddannelse skal tiltrække og fastholde flere internationale IT-talenter31.1.2025 09:25:00 CET | Pressemeddelelse
Institut for Datalogi ved Aarhus Universitet har modtaget en bevilling på 3.032.900 kroner fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen til projektet Work And Study Programme in Computer Science. Projektet skal styrke rekrutteringen og fastholdelsen af internationale IT-talenter gennem erhvervskandidatordningen i datalogi (Computer Science) og bidrage til at imødekomme den store mangel på IT-specialister i Danmark.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum