Linse-bolo på menuen i hele Danmark: Ny kampagne skal få flere til at spise bælgfrugter
Fra kantiner til køkkenborde: Ny landsdækkende kampagne sætter fokus på, hvor nemt bælgfrugter kan blive en del af hverdagsmaden.

Aviser og kantiner landet over vil i dag være krydret med lækre linser, når Bælgfrugtspartnerskabet lancerer en landsdækkende kampagne, der skal inspirere danskerne til at spise flere bælgfrugter.
“Vi vil vise danskerne, at bælgfrugter nemt kan blive en del af en travl hverdag – også i børnefamilier. Vi ved, at mange gerne vil spise flere bælgfrugter, men mangler inspiration til, hvordan de kan bruges i hverdagen. Derfor lancerer vi en opskrift på en linse-bolo, der er enkel at lave, selv når man står med små børn om eftermiddagen og skal lave mad,” siger Christina Tønner Lisdorf, projektleder i Bælgfrugtspartnerskabet.
Fra kantine til køkkenbord
Og kampagnen stopper ikke ved avisernes opskrifter. Den mærkes også helt konkret i frokostpausen.
I dag får de spisende gæster i ISS’ kantiner landet over serveret den nye linse-bolo. Samtidig bringes opskriften i flere landsdækkende aviser, så danskerne også kan prøve den hjemme.
“Vi har udviklet en ret, som både er sund, bæredygtig, budgetvenlig og smager virkelig godt. For os giver det rigtig god mening at bidrage til kampagnen og inspirere danskerne til at spise flere bælgfrugter. Det gør vi dagligt i vores kantiner landet over, hvor vi ikke bare serverer 40.000 måltider, men også deler ud af vores faglige viden og inspirerer vores gæster til at tage de gode vaner med hjem. Vores kantiner serverer allerede i dag gennemsnitligt 40 gram bælgfrugter pr. gæst, og nogle kantiner er endnu højere oppe. Det kræver en fælles indsats på tværs af værdikæden at løfte danskernes indtag af bælgfrugter, og derfor er vi stolte af at være en del af Bælgfrugtspartnerskabet. Sammen kan vi gøre en reel forskel for både klima og folkesundhed,” siger Morten Enni Hassing Schlichtkrull, Head of Food Product & Performance fra ISS.
Et fælles løft for bælgfrugterne
Kampagnen er en del af en bredere indsats, hvor mange aktører arbejder sammen om at ændre danskernes spisevaner.
Tænketanken Frej driver Bælgfrugtspartnerskabet med støtte fra Lidl. Her er mere end 80 organisationer – fra fødevarevirksomheder og producenter til kommuner og vidensinstitutioner – gået sammen om at få danskerne til at vælge flere bønner, linser og ærter i hverdagen.
Fælles for partnerne er, at de ikke nøjes med ord. De har forpligtet sig til at sætte konkrete mål for, hvordan de hver især vil sælge eller servere flere bælgfrugter – og dermed skubbe Danmark tættere på Fødevarestyrelsens anbefaling om 100 gram bælgfrugter om dagen.
Resultater og tendenser fra Bælgfrugtspartnerskabet befolkningsundersøgelse
- Hvem spiser bælgfrugter? De unge danskere fører an: 49 % af de 16-25-årige fortæller, at de spiser bælgfrugter ugentligt, mens det kun gælder 32 % af danskere over 65 år.
- Hvorfor vil danskerne spise flere? Sundhed (88 %), mæthed (65 %) og klimafordele (58 %) topper listen.
- Hvor halter det? Kun 14 % mener, at dagligvarebutikker inspirerer dem til at spise flere bælgfrugter, og kun 16 % føler sig inspireret af restauranter og caféer.
- Find undersøgelsen her
Nøgleord
Kontakter
Christina Tønner LisdorfTænketanken Frej
Tlf:41560193christina@taenk-frej.dkHelle BygholmKommunikationsansvarlig
Tlf:53847003helle@taenk-frej.dkOm Frej
I Tænketanken Frej arbejder vi for at skabe et mere bæredygtigt Fødevaredanmark ved at mobilisere erhvervet og samle aktører på kryds og tværs af meninger og holdninger for at nuancere debatten.
Vi bygger bro mellem land og by med udgangspunkt i at skabe fremdrift, fremskridt og forandring i den grønne omstilling og derigennem skabe en tværfaglig bevægelse, hvor løsninger og handling findes i fællesskab.
Fordi vi tror på, at vi sammen skaber en mere bæredygtig fødevareproduktion- og forbrug.
Følg pressemeddelelser fra Tænketanken Frej
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Tænketanken Frej
Flere bælgfrugter på danskernes tallerkener23.9.2025 10:30:34 CEST | Pressemeddelelse
Danskerne har fået smag for linser, bønner og ærter. Faktisk spiser de mest flittige forbrugere i dag omkring 10 gram bælgfrugter om dagen. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet, som DR har fået indblik i. Sidst de lavede samme undersøgelse for otte år siden spiste danskerne i gennemsnit 2-5 gram.
Direktør i Tænketanken Frej: “Regeringen vælger chokolade og champagne over dansk frugt og grønt”18.8.2025 06:55:00 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen kigger på at fjerne afgiften på kaffe, chokolade og mousserende vine som champagne og cava samt softice. Ifølge regeringen er det en håndsrækning til danskerne og virksomhederne i en tid med høje fødevarepriser.
Grøn Michelin-gastronomi og fremtidens marker mødes i Midtjylland16.6.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Hvis vi skulle kåre en hverdagshelt i køkkenet, ville bælgfrugter være i finalen – men de bliver stadig overset alt for ofte. Derfor har Bælgfrugtpartnerskabet, Turbo Plant, Culinary Instutute by Vejle Erhverv og Bjerre Herred Landbrugsselskab inviteret til Bælgdagen, hvor kreative madhåndværkere og igangsættere deler ud af viden, erfaring og smagsprøver – alt sammen for at vise de mange muligheder for at bruge bælgfrugter på nye, spændende måder.
Frej skyder nyt partnerskab i gang: Vi skal sikre Danmark en førerposition i regenerativt landbrug19.5.2025 06:53:29 CEST | Pressemeddelelse
Efter et succesfuldt projekt i 2024 tager Frej næste skridt i et nyt partnerskab, der skal accelerere regenerativt landbrugs udvikling. Partnerskabet lanceres i samarbejde med Yara, Agrovi og Nestlé og bygger på erfaringerne fra Frejs store succes med det forpligtende Bælgfrugtspartnerskab. Lanceringen sker d. 26. maj i København med deltagelse landbrugsordfører Ida Auken.
Tænketanken Frej styrker bestyrelsen: Nye profiler skal sikre missionen om et grønt fødevaresystem med respekt for planetens grænser11.4.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Med en stemme for demokratiet og unge samt en ekspert i virksomheders grønne omstilling er Frej godt rustet til at realisere sin 2030-strategi, hvor netop de kompetencer er kernen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum