Flere bælgfrugter på danskernes tallerkener
Danskerne har fået smag for linser, bønner og ærter. Faktisk spiser de mest flittige forbrugere i dag omkring 10 gram bælgfrugter om dagen. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet, som DR har fået indblik i. Sidst de lavede samme undersøgelse for otte år siden spiste danskerne i gennemsnit 2-5 gram.

Så selvom danskerne har fået flere linser, ærter og bønner på tallerkenen, er der et stykke vej til de 100 gram, som Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi spiser om dagen.
“Hvis vi for alvor skal få flere bælgfrugter på danskernes tallerkner, så skal vi have dem ind i den mad, som vi allerede spiser, og de retter vi kender. Det kan være, at du skal til at bage dine morgenboller med en blanding af ærtemel og hvedemel, eller at du skifter noget af kødet i din kødsovs ud med linser,” siger Marie-Louise Boisen Lendal, direktør i Tænketanken Frej.
For at hjælpe udviklingen på vej står Tænketanken Frej bag Bælgfrugtspartnerskabet, der er finansieret af Lidl. Her er mere end 80 organisationer gået sammen om at få flere danskere til at vælge bælgfrugterne i hverdagen. Her samarbejder alt fra fødevarevirksomheder og producenter til kommuner og vidensinstitutioner.
“I Lidl ser vi sundhed som en af de helt afgørende dagsordener i samfundet, og vi ønsker at tage ansvar - både som dagligvarekæde og som en fast del af danskernes hverdag. Vi er glade for at danskerne spiser flere bælgfrugter, det mærker vi også hos os. Men der er stadig et stykke vej til de 100 gram, og derfor er Bælgfrugtspartnerskabets arbejde stadig enormt vigtigt. Vi er glade for at støtte op og finansiere partnerskabets første år,” siger Claus Krogh, Head of Corporate Affairs i Lidl.
En befolkningsundersøgelse fra Bælgfrugtspartnerskabet viser, at lidt over halvdelen af danskerne, heriblandt 64 % af børnefamilierne, ønsker at spise flere bælgfrugter. Sundhed, klima og økonomi er blandt de vigtigste motivationsfaktorer. Alligevel peger undersøgelsen også på væsentlige udfordringer – her er det især mangel på inspiration fra butikker og spisesteder, som går igen. Samtidig kender 33 % ingen eller få retter med bælgfrugter.
“Nu handler det om at vise danskerne, hvor mange lækre retter du kan lave med bælgfrugter og at gøre det endnu lettere at vælge bælgfrugterne til, når vi står i supermarkedet eller planlægger aftensmaden. Og vi er mange, der arbejder sammen om at skubbe udviklingen fremad,” siger Marie-Louise Boisen Lendal.
Resultater og tendenser fra Bælgfrugtspartnerskabet befolkningsundersøgelse
- Hvem spiser bælgfrugter? De unge danskere fører an: 49 % af de 16-25-årige fortæller, at de spiser bælgfrugter ugentligt, mens det kun gælder 32 % af danskere over 65 år.
- Hvorfor vil danskerne spise flere? Sundhed (88 %), mæthed (65 %) og klimafordele (58 %) topper listen.
- Hvor halter det? Kun 14 % mener, at dagligvarebutikker inspirerer dem til at spise flere bælgfrugter, og kun 16 % føler sig inspireret af restauranter og caféer.
- Find undersøgelsen her
- Læs mere om Bælgfrugtspartnerskabet
Nøgleord
Kontakter
Christina Tønner LisdorfTænketanken Frej
Tlf:41560193christina@taenk-frej.dkMarie-Louise Boisen LendalDirektør og MedstifterTænketanken Frej
Tlf:20878875mlbt@taenk-frej.dkOm Frej
I Tænketanken Frej arbejder vi for at skabe et mere bæredygtigt Fødevaredanmark ved at mobilisere erhvervet og samle aktører på kryds og tværs af meninger og holdninger for at nuancere debatten.
Vi bygger bro mellem land og by med udgangspunkt i at skabe fremdrift, fremskridt og forandring i den grønne omstilling og derigennem skabe en tværfaglig bevægelse, hvor løsninger og handling findes i fællesskab.
Fordi vi tror på, at vi sammen skaber en mere bæredygtig fødevareproduktion- og forbrug.
Følg pressemeddelelser fra Tænketanken Frej
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Tænketanken Frej
Direktør i Tænketanken Frej: “Regeringen vælger chokolade og champagne over dansk frugt og grønt”18.8.2025 06:55:00 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen kigger på at fjerne afgiften på kaffe, chokolade og mousserende vine som champagne og cava samt softice. Ifølge regeringen er det en håndsrækning til danskerne og virksomhederne i en tid med høje fødevarepriser.
Grøn Michelin-gastronomi og fremtidens marker mødes i Midtjylland16.6.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Hvis vi skulle kåre en hverdagshelt i køkkenet, ville bælgfrugter være i finalen – men de bliver stadig overset alt for ofte. Derfor har Bælgfrugtpartnerskabet, Turbo Plant, Culinary Instutute by Vejle Erhverv og Bjerre Herred Landbrugsselskab inviteret til Bælgdagen, hvor kreative madhåndværkere og igangsættere deler ud af viden, erfaring og smagsprøver – alt sammen for at vise de mange muligheder for at bruge bælgfrugter på nye, spændende måder.
Frej skyder nyt partnerskab i gang: Vi skal sikre Danmark en førerposition i regenerativt landbrug19.5.2025 06:53:29 CEST | Pressemeddelelse
Efter et succesfuldt projekt i 2024 tager Frej næste skridt i et nyt partnerskab, der skal accelerere regenerativt landbrugs udvikling. Partnerskabet lanceres i samarbejde med Yara, Agrovi og Nestlé og bygger på erfaringerne fra Frejs store succes med det forpligtende Bælgfrugtspartnerskab. Lanceringen sker d. 26. maj i København med deltagelse landbrugsordfører Ida Auken.
Tænketanken Frej styrker bestyrelsen: Nye profiler skal sikre missionen om et grønt fødevaresystem med respekt for planetens grænser11.4.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Med en stemme for demokratiet og unge samt en ekspert i virksomheders grønne omstilling er Frej godt rustet til at realisere sin 2030-strategi, hvor netop de kompetencer er kernen.
Ny undersøgelse: Bælgfrugter på menuen? Danskerne siger ja – men hver 3. kender ingen opskrifter10.2.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Bælgfrugtspartnerskabet afslører resultaterne af en ny befolkningsundersøgelse. Den viser, at 51 % af danskerne ønsker at spise flere bælgfrugter om et år, men efterspørger mere inspiration fra butikker, kantiner og restauranter. Der skal blus under alle kedlerne, hvis vi skal nå op på de anbefalede 100 gram om dagen. Det er partnerskabets mission at lykkedes med.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum