Fedme er mere udbredt end underernæring blandt skolebørn og unge globalt

Del

Hvert tiende barn i verden er overvægtig. Massiv markedsføring af ultraforarbejdede fødevarer får en del af skylden. Der er brug for lovgivning for at stoppe udviklingen.

Damaris Amaringo holder sin 11 måneder gamle datter, Luana Guerra, som sidder i vinduet på familiens café i Iquitos, Peru.
Damaris Amaringo holder sin 11 måneder gamle datter, Luana Guerra, som sidder i vinduet på familiens café i Iquitos, Peru. ©UNICEF/Goupil

For første gang nogensinde overstiger fedme underernæring som den mest udbredte form for fejlernæring. Ny rapport fra UNICEF viser, at hvert tiende barn i alderen 5-19 år er overvægtige, hvilket sætter dem i risiko for livstruende sygdomme. Det svarer til 188 millioner børn og unge.

Rapporten ’Feeding Profit: How Food Environments are Failing Children’ bygger på data fra over 190 lande og viser, at andelen af underernærede børn i alderen 5-19 år er faldet siden 2000 – fra knap 13 procent til 9,2 procent, mens forekomsten af fedme er steget fra 3 procent til 9,4 procent. Fedme overstiger nu underernæring i alle regioner af verden, undtagen i Afrika syd for Sahara og Sydasien.

Rapporten viser, at flere ø-nationer i Stillehavet har den højeste forekomst af fedme globalt, herunder 38 procent af børn og unge i alderen 5-19 år i Niue, 37 procent i Cookøerne og 33 procent i Nauru. Disse niveauer – som alle er fordoblet siden 2000 – skyldes primært et skift fra traditionelle kostvaner til billige, energitætte, importerede fødevarer.

Samtidig har mange højindkomstlande fortsat høje niveauer af fedme. For eksempel lever 27 procent af 5-19-årige i Chile med fedme, 21 procent i USA og 21 procent i De Forenede Arabiske Emirater.

“Når vi taler om fejlernæring, taler vi ikke længere kun om underernærede børn. Fedme er en voksende bekymring, der kan påvirke børns sundhed og udvikling. Ultraforarbejdede fødevarer erstatter i stigende grad frugt, grøntsager og proteiner på et tidspunkt i børnenes udvikling, hvor ernæring spiller en afgørende rolle for deres vækst, kognitive udvikling og mentale sundhed,” siger Susanne Dahl, generalsekretær i UNICEF Danmark og fortsætter:

”Det er dog vigtigt at understrege, at selvom forekomsten af overvægt og fedme er stigende blandt skolebørn og unge, så er både akut og kronisk underernæring forsat et kæmpe problem i de fleste lav- og mellemindkomstlande.”

Børn betragtes som overvægtige, når de vejer markant mere, end hvad der er sundt for deres alder, køn og højde. Fedme er en alvorlig form for overvægt og fører til højere risiko for insulinresistens og forhøjet blodtryk samt livstruende sygdomme senere i livet, herunder type-2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme og visse kræftformer.

Rapporten advarer om, at ultraforarbejdede fødevarer og fastfood – med højt indhold af sukker, raffineret stivelse, salt, usunde fedtstoffer og tilsætningsstoffer – former børns kost gennem usunde fødevaremiljøer snarere end personlige valg. Disse produkter dominerer butikker og skoler, mens digital markedsføring giver fødevareindustrien stærk adgang til unge målgrupper.

Uden indsatser for at forebygge overvægt og fedme hos børn kan mange lande blive ramt af alvorlige sundheds- og økonomiske konsekvenser. I 2035 forventes den globale økonomiske påvirkning af overvægt og fedme at overstige 25.480 milliarder kroner årligt.

Rapporten fremhæver også eksempler fra lande, hvor regeringen har lovgivet på området. I Mexico – et land med høj forekomst af fedme blandt børn og unge, hvor sukkerholdige drikkevarer og ultraforarbejdede fødevarer udgør 40 procent af børns daglige kalorier – har regeringen for nylig forbudt salg og distribution af ultraforarbejdede fødevarer og produkter med højt indhold af salt, sukker og fedt i offentlige skoler, hvilket har en positiv effekt på fødevaremiljøer for over 34 millioner børn.

For at imødegå tendensen og sikre, at børn har adgang til næringsrig kost, opfordrer UNICEF regeringer, civilsamfund og partnere til hurtigt at:

  • Implementere lovgivning, der forbedrer børns fødevaremiljøer, herunder mærkning af fødevarer, begrænsning af markedsføring af mad og indførelse af skatter og tilskud.
  • Gennemføre sociale og adfærdsmæssige initiativer, der styrker familier og lokalsamfund til at efterspørge sundere madmiljøer.
  • Forbyde udlevering eller salg af ultraforarbejdede og usunde fødevarer i skoler og forbyde madmarkedsføring og sponsorater i skoler.
  • Værne det politiske system mod indflydelse fra den ultraforarbejdede fødevareindustri.
  • Styrke økonomiske støttetiltag, der mindsker fattigdom og giver udsatte familier mulighed for at spise sundt.

Kontakter

Billeder

Mynor, Brandon, og Julissa, står foran en lokal butik i lokalsamfundet Juil, Quiché, Guatemalaog diskuterer, hvilken junkfood de vil købe.
Mynor, Brandon, og Julissa, står foran en lokal butik i lokalsamfundet Juil, Quiché, Guatemalaog diskuterer, hvilken junkfood de vil købe.
©UNICEF/Flores
Download
1-årige Preetamtager slik fra en beholder i en butik i Kathmandu, Nepal.
1-årige Preetamtager slik fra en beholder i en butik i Kathmandu, Nepal.
©UNICEF/Bisht
Download

Links

Følg pressemeddelelser fra UNICEF Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra UNICEF Danmark

Statement fra UNICEF om den aktuelle situation i Gazastriben27.7.2025 16:05:00 CEST | Pressemeddelelse

UNICEF byder Israels udmelding om at indføre akut nødvendige humanitære pauser velkommen. Pauserne skal sikre bedre adgang til at levere nødhjælp ind i og på tværs af Gaza. Siden våbenhvilen brød sammen i marts, har børn levet i et mareridt, uden adgang til de mest basale fornødenheder. De er sultne, traumatiserede og har ingen sikre steder at søge tilflugt. Hele Gazas befolkning på over to millioner mennesker er ramt af alvorlig fødevareusikkerhed. Én ud af tre har ikke spist i flere dage, og 80 procent af alle rapporterede dødsfald som følge af sult er børn. Der er nu en mulighed for at vende udviklingen – og redde liv. UNICEF har hele tiden arbejdet for at få nødhjælp frem. Men vi kan gøre meget mere, hvis der etableres flere humanitære korridorer, så vores konvojer – og kommercielle lastbiler, som også er afgørende – lettere kan komme frem. Alene i juli har UNICEF leveret 147 lastbiler med ernæringshjælp til Gaza, herunder babymad, mælk og energiholdige kiks. Vi er klar til at øge

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye