Frilandsmuseet - Det gamle Danmark

Høstmarked på Frilandsmuseet: Smag på sprøde frugter, leg i høet og lær af historiens bæredygtige teknikker

Del

Det vil summe af fest og dufte af sensommerens frugter, når vi holder Høstmarked på Frilandsmuseet den 27. og 28. september. En weekend med halmballe-hop, familieaktiviteteter, talks og boder fyldt med sprøde grøntsager og friske råvarer. I år samarbejder vi med Kgs. Lyngby Madmarked, der som de økologiske ildsjæle de er, vil være med til at gøre årets høstmarked til en weekend, du vil huske langt ind i vinteren. Køb ugens forsyninger, lær om datidens klassiske (og giftfrie) have- og køkkenteknikker og få en snak om, hvordan fremtidens fødevaresystem kunne se ud.

Sensommeren er en fantastisk tid. Dagene bliver kortere, lyset ændrer sig, vejret frisker op og bladene begynder at skifte farve - vi kan nærmest mærke skiftet i kroppen. På træerne hænger frugterne som smykker. Æbler, pærer, brombær, rønnebær. I 1700 og 1800-tallet var høstgildet årets klimaks og en kæmpe festdag. Karlene og pigerne gik i marken iklædt fint hvidt hør-tøj og når det sidste læs var kørt i lade, skulle der være gilde. Det var den tid, hvor man kunne høste frugten af årets benhårde markarbejde og nyde de forhåbentligt fyldte lader og spisekamre. Det er den stemning, Høstmarkedet på Frilandsmuseet vil emme af, når vi pynter op til fest og marked på gårdspladsen foran herregården. 

Der vil blive mostet, plukket, smagt, urtet, nørdet og leget løs hele weekenden. Udover de mange boder, hvor 30 forskellige lokale landmænd og jordbrugere sælger sæsonens økologiske, regenerative og biodynamiske råvarer, vil der også være aktiviteter for hele familien. Begge dage vil der være debatter med markante stemmer inden for bæredygtighed og fødevareproduktion. Sukker, kaffe og chokolade får afgiftslettelser samtidig med, at prisen på grøntsager, frugt og mejeri stiger - hvordan giver det mening, når vi har brug for mere næring og færre tomme kalorier og gerne vil spise lokalt, grønt og ansvarligt? Dét diskuterer fremtrædende politikere og fødevareproducenter om lørdagen. Om søndagen bliver byens rolle i den grønne fødevareproduktion debatteret - for nok er du langt fra vild natur, når du står på stenbroen, men kan byen også fungere som forrådskammer eller køkkenhave for fremtidens afgrøder? 

Begge dage vil der også være familieworkshops, hvor vi skal lære at sylte, hvilket var en livsnødvendig disciplin, inden køleskabe og frysere kom til. Så I kan rigtig hakke, snitte og smage jer gennem den gamle men også hypede og ikke mindst bæredygtige køkkentradition. I kan også lære at lave veganske hotdogs og blive taget med ind i de flerårige planters magiske verden og lære hvordan I kan sammensætte jeres egen lille, robust og spiselige have. Udover familieworkshops vil I også kunne plantefarve, lave bastarmbånd, grave kartofler op, og generelt få hænderne godt ned i jorden og råvarerne og komme tæt på sæsonen. Som noget helt særligt, vil vi også slagte en høne og fortælle børn så vel som voksne om, hvad sådan en består af, og hvor meget af den, der blev brugt tilbage i tiden.

Udover de mange sjove og kreative familieaktiviteter, kan børnene også hoppe i halmballer og blive væk i halm-labyrinten. Mens der bliver spillet folkemusik, kan de voksne gå en tur i køkkenhaven, høste smagsprøve og tips til, hvordan vi kan bruge de traditionelle måder at drive have på i dag.

Vi kan lære af bøndernes forhold til naturen

Livet på landet tilbage i tiden var udfordrende. Man var helt afhængig af, at høsten blev til noget, at grøntsagerne voksede, som de skulle, og at man kunne få høsten til at strække sig hele vinteren. Nok var det dengang en nødvendighed, men det er også noget, vi kan bruge i dag, hvis vi ønsker at leve mere bæredygtigt og efter sæsonens rytme.

“I datidens bondesamfund var man dybt forbundet med naturen og årets gang. Vi befinder os naturligvis i en anden tid i dag, men med klimaudfordringerne og samfundets overforbrug i baghovedet, kan vi godt lære noget af datidens respekt for naturen, nøjsomhed og sameksistens, som prægede livet på landet dengang,” siger vores museumsinspektør Anja Jørgensen. 

Høstmarked på Frilandsmuseet bliver en weekend fyldt med landidyl, lokale producenter, smagsprøver, folkemusik og fest, men også en weekend, hvor vi taler om fremtidens fødevaresystem og hvordan vi kan læne os op ad traditionelle metoder i en verden, hvor klimakrisen begynder at vise tænder. 

Stort tak til Lyngby Tårbæk Kommune for at støtte årets Høstmarked på Frilandsmuseet.

Se hele programmet her: https://frilandsmuseet.dk/begivenheder/hoestmarked
Læs mere om Kgs. Lyngby Madmarked her: https://www.instagram.com/kgs.lyngby_madmarked/

Hvornår: 27. og 28. september kl. 10-16

Hvor: Gårdspladsen ved Fjellerup herregård

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Om Frilandsmuseet

Frilandsmuseet er et af verdens største og ældste frilandsmuseer med mere end 100 bygninger fra hele landet

Følg pressemeddelelser fra Frilandsmuseet - Det gamle Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Frilandsmuseet - Det gamle Danmark

Frøsnapperfestivalen er tilbage med nye huse og nyt teater19.6.2025 11:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Den buldrende publikumssucces, Frøsnapperfestivalen, indtager fra 14. juli - 10. august igen Frøsnapperbyen med nye teaterstykker, nye minihuse, fri leg, skærmfrie børneaktiviteter, og generel gak og gøgl i gaden og på markedspladsen, som var I med i en Ole Lund Kirkegaard-historie. Frøsnapperbyen, der åbnede sidste år, har været en kæmpe succes og var medvirkende til, at Frilandsmuseets besøgstal steg med 27,5%.

Emil fra Lønneberg på Frilandsmuseet: Skarnsstreger som historisk dåseåbner11.6.2025 13:20:07 CEST | Pressemeddelelse

Emil fra Lønneberg sætter igen fut i Frilandsmuseets svenske gårde, når vi inviterer skarnsknægten til Frilandsmuseet fra den 28. juni til 13. juli. Det bliver to uger med alt, hvad den kan trække af teater, værksteder, skarnsstreger, ‘korv’ og ‘kanelbullar’. Historierne om drengen fra Katholt er både en fortælling om et børneliv fra langt tilbage, men også en eviggyldig historie om nysgerrighed og om at turde udfordre konventionerne - og de voksne.

Spånerne vil flyve, når top-specialiserede håndværkere fra hele verden demonstrerer det gamle håndværk live på Frilandsmuseet2.4.2025 12:02:05 CEST | Pressemeddelelse

Har du tænkt over det hårde arbejde, der skulle til, dengang bygninger som Børsen, Notre Dame eller de store danske gårde blev skabt? Det arbejde kan du få indblik i, når top-specialiserede restaureringshåndværkere fra hele verden - nogle netop hjemvendt fra Notre Dame - demonstrerer det gamle håndværk live på Frilandsmuseet.

Påske på Frilandsmuseet: Forårsfornemmelser, bindebreve og nylagte æg12.3.2025 14:58:37 CET | Pressemeddelelse

Påskeæg i fine farver, drillende gækkebreve, æggende lege og fejring af det spirende forår. Det forbinder mange med påske, og det kan I også opleve, når vi på Frilandsmuseet fejrer påske fra den 12. - 21. april med alt, hvad den kan trække af æg’tiviteter. Men påsken var også en udfordrende tid for bønderne, og i den forbindelse var traditioner et vigtigt redskab til at skabe ro og håb i en hård verden.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye