
Ny madkonkurrence vil samle generationer om kartoflen
Både børn og voksne kan være med i den nye madlavningskonkurrence, Sammen om kartoflen, der opfordrer danskerne til at genfinde kartoflen gennem kreativ madlavning på tværs af generationer

- Tag din far med, tag din bedstemor med, tag din bror eller søster eller din gode ven med.
Sådan lyder opfordringen fra Danske Kartofler og Culinary Institute by Vejle Erhverv, der i efteråret inviterer alle til Danmarks hyggeligste madlavningskonkurrence, ”Sammen om kartoflen”.
- Take-away og hurtigløsninger har længe sat de utallige skønne kartoffelretter i hård konkurrence, når danskerne skal vælge aftensmad. Det synes vi, er rigtig ærgerligt, for kartoflen behøver slet ikke være tidskrævende. Den kan derimod tilberedes på utallige måder, er kalorielet, indeholder masser af næringsstoffer, og så er den klimavenlig. Derfor vil vi gerne inspirere danskerne til oftere at vælge kartofler, forklarer Carl Heiselberg, formand for Danske Kartofler.
Det er især de yngre generationer, der spiser få kartofler, hvorimod de ældre generationer oftere lægger kartoflen på tallerkenen. Det skyldes blandt andet, at kartoflen ofte – men fejlagtigt – bliver anset udelukkende som tilbehør til kød og sovs. Derfor er konkurrencen en oplagt mulighed for at dele viden om kartoffelretter mellem børn, forældre og bedsteforældre, så de traditionelle kartoffelretter både bliver videregivet og udfordrede.
- Vores ambition er at samle familier på tværs af generationer, venner, søskende og andre, der har lyst til at være med, om at genfinde og gentænkt de traditionelle kartoffelretter, fortæller Ida Haarby Drevald, der sammen med headchef Per Mandrup er Culinary Institutes drivkræfter i projektet.
Vind en kartoffelrejse i verdensklasse
Deltagernes tilmeldelse til konkurrencen starter hjemme i køkkenerne, hvor de i hold af to skal kreere en ret med kartofler.
- Retterne skal ikke være professionelle, men derimod være almindelig mad på et niveau, hvor alle kan være med. Det kan enten være nogle af de velkendte kartoffelretter med et tvist, eller noget der er helt egenudviklet, forklarer Ida Haarby Drevald.
Billede og beskrivelse af retten indsendes, og derefter udvælges en række deltagere, der går videre til finalen, hvor de fysisk skal møde op og lave deres ret. Retterne bliver bedømt af et nøje udvalgt dommerpanel, der vurderer på smag, nytænkning og udseende. Finalen foregår tirsdag d. 14. oktober kl. 11.00-12.00 på Rådhustorvet i Vejle som en del af byens kartoffelfest.
Vinderholdet får et gourmet-gavekort til en af Vejles toprestauranter, hvor de inviteres på en særlig kartoffelrejse med smag i verdensklasse.
Tilmelding sker ved at sende et billede og beskrivelse af kartoffelretten til ida@culinaryinstitute.dk senest den 1. oktober 2025.
Nøgleord
Kontakter
Anya EngelbrechtKommunikationskonsulentDanske Kartofler
Tlf:+45 5393 7760Ida Haarby DrevaldInstitute by Vejle Erhverv
Tlf:+45 2493 0782Billeder





Følg pressemeddelelser fra Danske Kartofler
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.