Jordens oversete og uundværlige hjælpere
De findes i stort set alle verdens jorde, de har eksisteret i over 400 millioner år, og de hjælper planter med at vokse, klare tørke og holde sygdomme væk. Mød de arbuskulære mykorrhizasvampe: Jordens skjulte helte.

Forestil dig en landbrugsmark set ovenfra. Et hav af hvedeplanter eller kartofler måske. Lige under overfladen sker noget, vi sjældent taler om. Nede i jorden udspiller sig et avanceret samarbejde mellem planter og mikroskopiske svampe, et samarbejde, der i bogstavelig forstand holder landbruget kørende.
De svampe hedder arbuskulære mykorrhizasvampe, i daglig tale ofte bare AMS, og de danner et omfattende netværk af tråde, der forbinder planterne i et underjordisk samspil, som gør dem stærkere, sundere og mere modstandsdygtige.
“Som biolog er det faktisk helt kunstigt at forestille sig en plante uden denne symbiose,” siger Sabine Ravnskov, forsker ved Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet.
|
Faktaboks: Hvad er AMS? Arbuskulære mykorrhizasvampe (AMS) er mikrosvampe, der findes overalt i jorden og har levet i tæt samarbejde med planter i mindst 400 millioner år. De findes i 70–80 % af verdens plantearter og spiller en afgørende rolle i planters evne til at optage vand og næringsstoffer. Ud over at styrke planters næringsoptag forbedrer AMS også jordsundhed, øger planternes modstandskraft overfor sygdomme og klimastress som f.eks. tørke og hjælper med at binde jordens partikler sammen. |
Et af verdens ældste win-win-samarbejder
Det, AMS gør, er enkelt og genialt: De forbinder sig med planters rødder og forlænger dem med et netværk af fine svampetråde, kaldet hyfer, der fungerer som en slags ekstra "forlængelse" af plantens rødder. Det betyder, at planterne får adgang til vand og mineraler langt fra deres egne rødder.
“De hjælper simpelthen planterne med at optage næring og vand, og beskytter samtidig mod sygdomme og skadedyr,” forklarer Sabine Ravnskov.
Men AMS får også noget til gengæld. De lever nemlig af kulhydrater, som planten producerer via fotosyntese. Op til 30 % af plantens samlede energi kan ende hos svampen.
Jordens usynlige internet
En bemærkelsesværdig egenskab ved AMS er, at de forbinder forskellige planter med hinanden. Under en tæt sået hvedemark er millioner af planter koblet sammen via samme svampenetværk. Det gør det muligt for planterne at dele vand, næring – og signalere fare til hinanden.
“Der er forskning, der viser, at planter kan advare hinanden om sygdoms- og skadedyrsangreb gennem svampens netværk. Det er stadig et nyt forskningsfelt, men virkelig spændende,” siger Sabine Ravnskov.
Svampene holder jorden sammen
AMS har også stor betydning for jordens struktur. Når deres hyfer dør og nedbrydes, frigives et klæbrigt stof kaldet glomalin. Det fungerer som en slags biologisk lim, der binder jordpartikler sammen og forbedrer jordens struktur og evne til at holde på vand.
“Glomalin virker lidt som en badesvamp. Det holder på vandet og limer jorden sammen, hvilket er helt afgørende for en sund jordstruktur,” forklarer Sabine Ravnskov.
Ploven som svampedræber
Trods alle fordelene er AMS under pres. Moderne landbrug med intensiv jordbearbejdning, især pløjning, kan ødelægge svampenettet i jorden.
“Pløjning river simpelthen hyfenetværket over. Det skader svampene og dermed også planternes muligheder for at udnytte dem,” siger Sabine Ravnskov.
Direkte såning og reduceret jordbearbejdning, giver derimod svampene bedre vilkår.
Halm, eftergrøder og regenerativ praksis
Landmænd kan også fremme AMS ved at lade halm blive i marken og vælge mellemgrøder, der samarbejder med svampene. Nogle planter, som f.eks. raps og roer, danner dog ikke symbiose med AMS og kan dermed reducere mængden af svampene i jorden.
Derfor handler det om at tænke helhedsorienteret, hvis man vil styrke AMS i marken. Og det er ikke bare godt for planterne, det er formentlig også godt for klimaet og miljøet.
“AMF er en gratis økosystemtjeneste. De hjælper os med at dyrke mere bæredygtigt. Det gælder bare om ikke at ødelægge deres arbejdsforhold,” siger Sabine Ravnskov.
|
Faktaboks: Fire gode råd til landmænd
|
Klimakrise og jordsundhed
De seneste års fokus på klimaforandringer og ekstreme vejrfænomener har givet AMS en ny aktualitet. De hjælper planter med at overleve tørke og varme, og de er med til at gøre landbruget mere robust.
“Når vi taler om regenerativt landbrug og jordsundhed, er AMF en nøglefaktor. Vi kan ikke genopbygge sunde jorde uden mikroorganismer som dem,” understreger Sabine Ravnskov.
Hun har arbejdet med AMS i over 30 år og har været en central stemme i både forskningen og formidlingen. Hun har været med til at udvikle metoder til at måle glomalin og har bidraget til forståelsen af, hvordan AMS påvirker planternes næringsstofoptag, vækst og modstandsdygtighed overfor sygdom og stress, samt jordens struktur og frugtbarhed.
“Det er et område, der virkelig har taget fart. Da jeg begyndte, var der ikke mange, der talte om mikroorganismer. I dag bliver jeg kontaktet af landmænd, konsulenter og fødevareindustrien. Alle er interesserede i, hvordan de kan understøtte AMS,” siger hun.
AMS er altså ikke bare en kuriøs del af jordens mikroliv. De er ifølge Sabine Ravnskov en forudsætning for sund plantevækst, god jordstruktur og et mere bæredygtigt landbrug. Og måske vigtigst: De arbejder gratis. Vi skal blot sørge for ikke at ødelægge deres levesteder.
Nøgleord
Kontakter
Mere information
Kontakt: Sabine Ravnskov, Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet. Tlf.: 22283313 eller mail: sabine.ravnskov@agro.au.dk
Camilla Brodam GalachoKommunikationsrådgiverInstitut for Agroøkologi, Aarhus Universitet
Tlf:93522136brodam@agro.au.dkOm Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet
Institut for Agroøkologi gennemfører grundlæggende, strategisk og anvendelsesorienteret forskning inden for samspillet mellem planter, dyr, mennesker og miljø inden for systemer til produktion af fødevarer, foder, energi og biobaserede produkter. Vi bidrager til bæredygtig produktion og vækst gennem forskning, rådgivning og undervisning.
Instituttet har som vision at forblive blandt eliten af forskningsinstitutioner, der beskæftiger sig med agroøkosystemer, og vil skabe, udvikle og omsætte banebrydende viden til fremme af samfundets bioøkonomi nationalt og internationalt.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Grønne tiltag kan øge udledninger, men stadig gavne klimaet15.12.2025 12:24:02 CET | Pressemeddelelse
En ny dansk model for landbrugssystemer blotlægger, at den grønne omstilling i landbruget er mere kompleks, end først antaget. CIRKULÆR-modellen viser, at politiske beslutninger skal tage højde for hele systemet, ellers risikerer vi at gå galt i byen.
Fremtidens skove er en klimagåde15.12.2025 11:39:30 CET | Pressemeddelelse
Et nyt forskningsprojekt, finansieret af Danmarks Frie Forskningsfond, skal hjælpe den grønne omstilling ved at give viden og forudsigelser, der kan sikre bedre skovrejsningsstrategier og størst mulig gevinst for samfundet.
Hanekyllinger som ressource: Nyt forskningsprojekt er et skridt på vejen mod en mere etisk fjerkræproduktion10.12.2025 11:45:16 CET | Pressemeddelelse
Et nyt forskningsprojekt skal vise, om dual-purpose fjerkræ kan være vejen til en mere etisk og miljømæssigt bæredygtig fjerkræproduktion i Danmark, hvor hver kylling tæller, og hvor både høner og haner kan give værdi i form af æg, kød og nye produkter til forbrugerne.
Mangfoldige græsmarker øger udbytte og reducerer kvælstofbehov i landbruget10.12.2025 08:33:17 CET | Pressemeddelelse
En international undersøgelse offentliggjort i Science viser, at en blanding af græsser, bælgplanter og urter i landbrugets græsmarker kan øge produktiviteten, reducere behovet for kvælstofgødning og hjælpe landmænd med bedre at tilpasse sig klimaforandringer.
Kan man bage en kage uden æg? Det undersøger forskere og virksomheder nu i et projektsamarbejde28.11.2025 12:20:06 CET | Nyhed
Et nyt projekt støttet af Innovationsfonden undersøger, hvordan planteproteiner kan erstatte æg i visse af vores fødevarer – uden at gå på kompromis med hverken smag, konsistens eller bæredygtighed.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum