Direktør i Tænketanken Frej: “Regeringen vælger chokolade og champagne over dansk frugt og grønt”
Regeringen kigger på at fjerne afgiften på kaffe, chokolade og mousserende vine som champagne og cava samt softice. Ifølge regeringen er det en håndsrækning til danskerne og virksomhederne i en tid med høje fødevarepriser.

Marie-Louise Boisen Lendal, direktør i Tænketanken Frej, er enig i, at der skal gøres noget ved, at fødevarer er blevet så dyre – men hun mener, at regeringens prioritering er skæv:
“Hvordan kan det give mening at sænke afgifterne på udenlandske, kalorietætte og ernæringsfattige varer, mens vores danske frugt- og grøntbranche er ved at gå i knæ og forbruget er lavt? Vi burde gøre det stik modsatte.”
Dansk frugt- og grøntproduktion styrtbløder
I årevis har den danske frugt- og grøntproduktion været politisk forsømt. Resultatet er en sektor, der nu styrtbløder – dyrkningsarealet for frugt og bær er faldet med 59 procent siden 2008. Samtidig fastslår en hvidbog fra Fødevarealliancen, at Danmark i dag kun dækker 27 procent af sit eget forbrug af frugt og grønt. Det gør Danmark til det land med den laveste selvforsyningsgrad pr. indbygger i hele EU – ifølge en analyse fra Madkulturen er tre ud af fire grøntsager og ni ud af ti frugter i danskernes indkøbskurv importeret.
Det sker, selv om sektoren rummer alt det, vi burde fremme:
- Folkesundhed: Frugt og grønt er fundamentet i en sund kost. Lavindkomstgrupper spiser i gennemsnit færre friske grøntsager end højindkomstgrupper. En momsnedsættelse vil mindske den sociale ulighed i sundhed.
- Selvforsyning og konkurrenceevne: Egenproduktion reducerer sårbarheden over for internationale kriser. Flere EU-lande har allerede lavere moms på frugt og grønt – Danmark risikerer at tabe konkurrencefordele, hvis vi ikke følger trop.
- Grøn omstilling: Flere plantebaserede måltider reducerer klimaaftrykket og er i tråd med nationale kostråd og FN’s anbefalinger.
Lad os satse på de rigtige varer
Forskning fra Københavns Universitet viser, at fjerner vi momsen på frugt og grønt, kan forbruget stige med cirka otte procent.
“Når regeringen prioriterer at lette skatten på luksus- og nydelsesprodukter fra udlandet, sender det et signal om, at kortsigtet forbrug vægtes højere end folkesundhed, klima og fødevarestrategi. Hvis vi fortsætter ad den vej, får vi mindre dansk frugt og grønt i butikkerne – og større import af både usunde varer, der belaster vores klima,” siger Marie-Louise Boisen Lendal og aflsutter:
“Vi skal gøre det billigere at købe varer i supermarkedet – men lad os da fokusere på de råvarer, vi bør spise mere af og ikke dem, vi helst bør spise mindre af.”
Nøgleord
Kontakter
Marie-Louise Boisen LendalDirektør og MedstifterTænketanken Frej
Tlf:20878875mlbt@taenk-frej.dkLinks
Om Frej
I Tænketanken Frej arbejder vi for at skabe et mere bæredygtigt Fødevaredanmark ved at mobilisere erhvervet og samle aktører på kryds og tværs af meninger og holdninger for at nuancere debatten.
Vi bygger bro mellem land og by med udgangspunkt i at skabe fremdrift, fremskridt og forandring i den grønne omstilling og derigennem skabe en tværfaglig bevægelse, hvor løsninger og handling findes i fællesskab.
Fordi vi tror på, at vi sammen skaber en mere bæredygtig fødevareproduktion- og forbrug.
Følg pressemeddelelser fra Tænketanken Frej
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Tænketanken Frej
Når regler spænder ben for naturen - 16 nye anbefalinger til bedre biodiversitet i fødevaresektoren29.10.2025 07:40:00 CET | Pressemeddelelse
En ny publikation fra Tænketanken Frej peger på, hvordan regler og rammer kan ændres, så det bliver lettere for fødevaresektoren at fremme natur og biodiversitet.
Linse-bolo på menuen i hele Danmark: Ny kampagne skal få flere til at spise bælgfrugter23.10.2025 07:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Fra kantiner til køkkenborde: Ny landsdækkende kampagne sætter fokus på, hvor nemt bælgfrugter kan blive en del af hverdagsmaden.
Flere bælgfrugter på danskernes tallerkener23.9.2025 10:30:34 CEST | Pressemeddelelse
Danskerne har fået smag for linser, bønner og ærter. Faktisk spiser de mest flittige forbrugere i dag omkring 10 gram bælgfrugter om dagen. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet, som DR har fået indblik i. Sidst de lavede samme undersøgelse for otte år siden spiste danskerne i gennemsnit 2-5 gram.
Grøn Michelin-gastronomi og fremtidens marker mødes i Midtjylland16.6.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Hvis vi skulle kåre en hverdagshelt i køkkenet, ville bælgfrugter være i finalen – men de bliver stadig overset alt for ofte. Derfor har Bælgfrugtpartnerskabet, Turbo Plant, Culinary Instutute by Vejle Erhverv og Bjerre Herred Landbrugsselskab inviteret til Bælgdagen, hvor kreative madhåndværkere og igangsættere deler ud af viden, erfaring og smagsprøver – alt sammen for at vise de mange muligheder for at bruge bælgfrugter på nye, spændende måder.
Frej skyder nyt partnerskab i gang: Vi skal sikre Danmark en førerposition i regenerativt landbrug19.5.2025 06:53:29 CEST | Pressemeddelelse
Efter et succesfuldt projekt i 2024 tager Frej næste skridt i et nyt partnerskab, der skal accelerere regenerativt landbrugs udvikling. Partnerskabet lanceres i samarbejde med Yara, Agrovi og Nestlé og bygger på erfaringerne fra Frejs store succes med det forpligtende Bælgfrugtspartnerskab. Lanceringen sker d. 26. maj i København med deltagelse landbrugsordfører Ida Auken.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum