Mere grønt på gaflen: Den Nationale Grøntuge skal inspirere og vende ærgerlig udvikling
Halvdelen af danskerne undlader at spise grøntsager på daglig basis, og de fleste kender ikke de officielle anbefalinger. Den Nationale Grøntuge, der løber af stablen fra i dag, har til formål at vende udviklingen og gøre danskerne klogere på grøntsagernes kvalitet og mangfoldighed.

I dag skydes Den Nationale Grøntuge officielt i gang – en landsdækkende fejring af grøntsagernes mangfoldighed, smag og evne til at berige os med mere farverige og nærende måltider. Men ugen skal også være med til at vende en ærgerlig udvikling, hvor hver anden dansker ikke spiser grønt dagligt, og hvor kun en tredjedel af danskerne kender til Fødevarestyrelsens anbefaling om at spise 600 gram frugt og grønt om dagen. Det viser en ny analyse fra Landbrug & Fødevarer.
”Tallene viser, at 53 procent af danskerne i dag spiser grønt på daglig basis. Der er altså hele 47 procent, som ikke får grøntsager dagligt. Selvom det ikke er signifikant, ser vi en negativ udvikling i forhold til sidste år, så det går den forkerte vej. Derfor er der behov for at få sat fokus på grøntsagerne i danskernes kost, netop som vi gør med Den Nationale Grøntuge,” siger Line Munk Damsgaard, der er ernæringschef i Landbrug & Fødevarer og projektleder på Den Nationale Grøntuge:
”Vi ved, at grøntsager er helt centrale i en sund og varieret kost. Faktisk er grøntsager den fødevaregruppe, vi anbefales at spise klart mest af på daglig basis. Når færre danskere spiser grønt, samtidig med at de ikke kender de officielle anbefalinger, understreger det behovet for at sætte grøntsagerne på dagsordenen.”
På trods af mange års fokus på kostråd og sundhed, er der fortsat mange, der går uden om grøntsagerne. Det handler ofte om manglende inspiration, viser analysen. Og netop inspiration er i højsædet under Den Nationale Grøntuge:
”Vi tror på, at smag og inspiration virker langt bedre end løftede pegefingre. Gennem Den Nationale Grøntuge sætter vi derfor særligt fokus på de mange smagsoplevelser, farver og teksturer, grøntsager kan tilbyde, og hvordan de kan gøre vores måltider både smukkere og mere spændende,” siger Line Munk Damsgaard og fortsætter:
”Vi håber, at ugen kan være en anledning til at udforske grøntsagerne på nye måder og gerne sammen med andre. Når vi engagerer både børn og voksne i at snitte, smage og eksperimentere i køkkenet, styrker vi både madglæden og grøntforbruget,” siger hun.
Den Nationale Grøntuge afholdes i regi af Rådet for sund mad med Landbrug & Fødevarer som projektleder. Sammen med knap 50 partnere over hele landet vil Landbrug & Fødevarer gøre det lettere og sjovere at få flere grøntsager ind i hverdagen – både hjemme, i kantiner, institutioner og dagligvarehandlen.
Ugen samler dermed aktører på tværs af fødevarebranchen, dagligvarehandlen, uddannelsessektoren og civilsamfundet med ét fælles mål: At få Danmark i grønt humør – og i en grønnere retning.
Nøgleord
Kontakter
Landbrug & Fødevarer pressetelefon
Tlf:33394520presse@lf.dkBilleder

Links
Om Landbrug & Fødevarer
Landbrug & Fødevarer varetager fælles opgaver og erhvervsmæssige interesser for danske landmænd og fødevarevirksomheder
Følg pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
48 procent af danskerne forventer at købe mere økologi i fremtiden18.8.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ser danskerne 1-3 år frem i tiden, så forventer 48 pct., at de vil øge deres forbrug af økologiske fødevarer sammenlignet med deres forbrug i dag. Det viser en ny analyse fra Landbrug & Fødevarer.
Gistrup-par åbner dørene til deres hønsegård digitalt – hele Danmark kan kigge med13.8.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I Gistrup syd for Aalborg driver Jørgen og Ane en økologisk ægproduktion med 48.000 æglæggere. Nu inviterer de hele landet indenfor – via et livestream-projekt, der kører fra den 13. august til den 10. september på www.hønsestalden.dk.
Ny livestream fra økologisk ægproduktion viser åbenhed, teknologi og moderne drift13.8.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fra den 13. august til den 10. september får alle – både fagfolk, beslutningstagere og forbrugere – mulighed for at følge en professionel, økologisk ægproduktion i realtid via livestream på www.hønsestalden.dk. Initiativet er sat i gang af Landbrug & Fødevarer Fjerkræ som et led i branchens arbejde for åbenhed og vidensdeling.
L&F: Lige konkurrencevilkår for Europas landmænd er altafgørende16.7.2025 17:49:47 CEST | Pressemeddelelse
EU-Kommissionen har netop fremlagt forslag til et nyt budget og reform af landbrugspolitikken gældende fra 2028 og syv år frem. For Landbrug & Fødevarer er det absolut vigtigste, at der er lige konkurrencevilkår på tværs af de 27 EU-lande. Udspillet rummer løfter om forenkling, incitamentsstøtte og fleksibilitet. Men tanker om støtteloft og mulighed for øget national selvbestemmelse over midlerne, giver anledning til bekymring.
L&F: Fremdrift i lavbundsprojekter viser, at frivilligheden virker9.7.2025 07:45:00 CEST | Pressemeddelelse
Over halvdelen af de lavbundsjorde, der ifølge trepartsaftalen skal udtages, er nu identificeret. Lokal inddragelse og frivillige aftaler er en del af forklaringen på den store succes.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum