Elev- og Studenterbevægelsen kalder på styrket kvalitet i uddannelse
I nat bliver 59.957 tilbudt en plads på en videregående uddannelse. Elev- og Studenterbevægelsen ønsker stort tillykke til alle, som er blevet optaget. Det seneste år har dog budt på store ændringer i uddannelseslandskabet.

Nedskæringerne rammer universitetsuddannelserne
I år er der 1.443 færre optagede på de akademiske bacheloruddannelser, mens søgningen er steget med 284. I år er første år, hvor sektordimensioneringen, en del af universitetsreformen, indgået af regeringen og støttepartierne, hvor man skærer ca. 10% i optaget på bacheloruddannelserne på universiteterne i forhold til gennemsnitsniveauet fra 2018-2022.
“I år er der desværre knap 1.500 flere unge, som ikke er blevet optaget på deres drømmeuddannelse. Og vi kan kun forvente at tallet stiger frem mod 2030, hvor antallet af ansøgere vil stige, mens antallet af pladser vil forblive låst.” siger Christoffer Rosenkvist, forperson for Danske Studerendes Fællesråd.
Sektordimensioneringen har ikke ændret adfærden i søgningen
“Regeringens intention med sektordimensioneringen var at påvirke de unges søgemønstre i retning af professions- og erhvervsuddannelserne. Men unge søger uddannelserne de har interesse i at tage, og vi kan ikke presses til at tage andre uddannelser alene fordi de bløder ansøgere”, siger Christoffer Rosenkvist.
Anthon Berentzen fra Lærerstuderendes Landskreds tilføjer, “Fokus bør i stedet ligge på styrkelse af professionsuddannelserne, så de gode og nødvendige uddannelser igen bliver attraktive i sig selv.”
Sektordimensioneringen får betydning for adgangskvotienterne
Sektordimensioneringen begrænser adgangen til videre uddannelse, og ifølge Danske Gymnasieelevers Sammenslutning øger det presset på unge:
“De stigende adgangskvotienterne kommer til at kaste karakterræsbenzin på gymnasieelevernes bål. Der er allerede nok unge, der er presset over deres uddannelsesvalg, og med færre studiepladser på universiteterne øges dette pres. Det virker sandsynligt, at flere elever kommer til at fokusere på tallene frem for udbyttet de får ud af undervisningen” - Freja Sinclair, forkvinde for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.
Samtidig ses en 3 pct. stigning i såkaldt selv-annulerede ansøgere, altså ansøgere som har trukket deres ansøgning tilbage inden optagelsesfristens udløb.
"Stigningen ved de selv-annullerede ansøgere tyder på, at flere unge vælger at udskyde deres uddannelsesvalg. Vi ved, at der er mange, der frygter at vælge forkert, og derfor kan det føles som en nemmere løsning at udskyde det.”, siger Freja Sinclair.
Optagelsen på de fire store professionsbacheloruddannelser bløder
Der er samlet set 4 pct. færre optagede end sidste år på de fire store professionsuddannelser. Det er desværre en tendens, som har stået på i flere år, og derfor er de studerende helt enige om nødvendigheden af reformen. Det er derfor afgørende, at arbejdet med reformen ender i reelle forbedringer.
“Vi er enormt begejstrede for det politiske fokus, der har været på vores uddannelser, så vi også i fremtiden har samfundets fundament: lærere, pædagoger, socialrådgivere og sygeplejersker, men det vigtigste er, at reformen kan mærkes på uddannelserne.” udtaler Burak Ulrik Ulucan, forperson for Pædagogstuderendes Landssammenslutning.
De studerende peger særligt på praktikken som den essentielle del af reform.
“Hvis vi skal lykkes med kvalitetsløftet, er mere vejledning, feedback og støtte i praktikken afgørende. Vi har brug for endnu flere investeringer i praktikken, hvis de politiske ambitioner i reformen skal nå i mål. Der er brug for mere politisk handling fra regeringen, regionerne og kommunerne”, siger Ida Friis Christoffersen, forperson for Sammenslutningen af Danske Socialrådgiverstuderende.
Organisationer bag den fælles udmelding:
Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS)
Danske Studerendes Fællesråd (DSF)
Erhvervsskolernes ElevOrganisation (EEO)
Landssammenslutning af Handelsskoleelever (LH)
Lærerstuderendes Landskreds (LL)
Pædagogstuderendes Landssammenslutning (PLS)
Sammenslutningen af Danske Socialrådgiverstuderende (SDS)
Sygeplejestuderendes Landsammenslutning (SLS)
Nøgleord
Kontakter
Pressekontakt:
Christoffer Rosenkvist – Forperson, Danske Studerendes Fællesråd
Tel: +45 28 19 45 00
Mail: christoffer@dsfnet.dk
Nicolaj Laue Juhl – Forperson, Sygeplejestuderendes Landssammenslutning,
Tel: +45 20 77 76 99
Mail: nlj@dsr.dk
Freja SinclairForpersonDanske Gymnasieelevers Sammenslutning
Tlf:+45 50774801Freja@dgsnet.dkOm Danske Gymnasieelevers Sammenslutning
Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS) er en national, uafhængig elevpolitisk organisation. DGS repræsenterer landets 89.000 STX- HF- IB- og EB-elever og deres holdninger og understøtter elever og elevråd i deres elevdemokratiske arbejde.
Følg pressemeddelelser fra Danske Gymnasieelevers Sammenslutning
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske Gymnasieelevers Sammenslutning
Elevorganisationer: Delaftale baner vejen for styrket elevdemokrati, men det er ikke nok11.6.2025 15:24:20 CEST | Pressemeddelelse
Efter mange års vedholdende indsats fra DGS, EEO og LH er det nu blevet besluttet at revidere elevrådsbekendtgørelsen som led i første delaftale om etableringen af et nyt uddannelses- og institutionslandskab på ungdoms- og voksenuddannelsesområdet.
89.000 gymnasieelever får ny forkvinde29.4.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danske Gymnasieelevers Sammenslutning har i denne weekend afholdt deres 60. ordinære landsmøde, hvor gymnasieeleverne har valgt Freja Sinclair som forkvinde. Hun overtager posten fra Joachim Ekstrand Federspiel og bliver dermed talsperson for 89.000 gymnasieelever pr. 1. juli 2025.
Gymnasieelever samles til klimatopmøde i Vejle: Kræver grønne skoler i hele landet26.2.2025 05:00:00 CET | Pressemeddelelse
I dag mødes mere end 160 klimainteresserede gymnasieelever fra 42 forskellige gymnasier til Gymnasieelevernes Klimatopmøde 2025 i Vejle. Klimatopmødet er arrangeret af Danske Gymnasieelevers Sammenslutning og skal gøre gymnasieelever klogere på, hvordan de kan være med til at gøre deres egne gymnasier mere bæredygtige.
Gymnasieelever giver ikke gymnasiereformen topkarakter, tværtimod19.2.2025 05:00:00 CET | Pressemeddelelse
Efter et langt og dramatisk forhandlingsforløb er regeringens gymnasiereform endelig landet. Selvom der er mange positive elementer med, så er eleverne ikke overbevist om, at reformen bliver den fuldkomne succes, forligskredsen håber.
Gymnasieelever strejker og siger nej til nedskæringer og karakterkrav. " Vi strejker for vores fremtid"11.11.2024 05:00:00 CET | Pressemeddelelse
Mandag d. 11/11 kl. 13 går gymnasieelever på gaden for at protestere mod regeringens nye reformer. Med fokus på spareplaner, der rammer store gymnasier hårdt, og stigende karakterkrav til optag, ønsker eleverne at beskytte uddannelseskvaliteten og opfordre til investeringer fremfor besparelser. Demonstrationen starter på Rådhuspladsen i København.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum