4.415 ansøgere har fået tilbudt en studieplads på SDU
Mandag den 28. juli har 4.415 ansøgere fået tilbudt en studieplads på Syddansk Universitet. Højere adgangskrav betyder, at SDU tilbyder 229 færre pladser end i 2024.

– At vi tilbyder lidt færre pladser i år, er i overensstemmelse med de tiltag, vi har indført for at sikre endnu bedre læringsmiljøer og højere kvalitet i uddannelserne. Vi har skærpet adgangskravene og sigter efter det gode match mellem studerende og studie. Det skaber bedre forudsætninger for trivsel og faglig udvikling – og i sidste ende flere dygtige dimittender, siger Helle Waagepetersen, prorektor på SDU.
Flere pladser til studerende via kvote 2
SDU har i 2025 tilbudt studiepladser til flere via kvote 2 – en stigning på 18 procent i forhold til sidste år. Det afspejler, at mange ansøgere er kommet igennem adgangsprøven og har vist stærke faglige og personlige kompetencer.
Til gengæld er antallet af tilbudte pladser via kvote 1 faldet med 14 procent, og det hænger sammen med det generelle karakterkrav på 7,0, som SDU indførte i 2024. Niveauet for de ansøgere, der er tilbudt en plads med karakterer på 7,0 eller derover, er uændret, mens der er 18 procent færre ansøgere med karakter under 7,0, der er tilbudt en plads.
Fremgang på sundheds- og naturvidenskab
De sundhedsvidenskabelige uddannelser har haft en samlet fremgang på ni procent i tilbudte pladser – blandt andet takket være stor interesse for den nye psykologiuddannelse i Esbjerg og et let forhøjet optag på medicinuddannelsen i Odense.
Også de naturvidenskabelige uddannelser oplever fremgang og tilbyder to procent flere pladser end sidste år.
Fald i tilbudte pladser på humaniora og ingeniøruddannelser
De humanistiske uddannelser har i år tilbudt 23 procent færre pladser. Det hænger sammen med lavere søgning på nogle af de klassiske humanistiske fag, herunder dansk, historie og filosofi, hvor færre samtidig har opfyldt adgangskravene. Uddannelserne inden for ingeniørvidenskab har haft en tilbagegang på 11 procent. Men der er også positive takter. Fx går civilingeniør i mechatronics frem med over 50 pct. fra 39 tilbudte pladser i 2024 til 61 i år.
Geografiske forskelle – markant vækst i Esbjerg
For Campus Esbjerg er der tale om en fremgang på hele 74 procent sammenlignet med 2024. Det skyldes især den nye psykologiuddannelse. Derimod tilbyder Kolding og Sønderborg henholdsvis 26 og 10 procent færre pladser, og det skyldes færre kvalificerede ansøgere. I Odense er der tale om et fald på fem procent.
Små forskydninger i det internationale billede
SDU tilbyder fortsat studiepladser til mange internationale ansøgere fra både EU og lande uden for EU. Sammenlignet med 2024 er der dog færre pladser tilbudt til ansøgere fra EU og de øvrige lande, der er en del af det indre europæiske marked – som Norge og Island. Antallet af optagne fra lande uden for EU er uændret.
– Vi glæder os over, at vi også i år har tiltrukket mange dygtige og motiverede ansøgere til vores uddannelser – og at vi har kunnet tilbyde studiepladser til næsten lige så mange som sidste år, selvom vi har skærpet adgangskravene i både kvote 1 og 2. Faktisk har vi tilbudt pladser til flere kvalificerede ansøgere, end vi gjorde i 2022. Det vidner om, at SDU står stærkt – også i en tid med færre unge og større konkurrence. Vi ser frem til at byde en ny årgang studerende velkommen og give dem et stærkt og inspirerende studiemiljø, hvor de kan udvikle sig både fagligt og menneskeligt, siger Helle Waagepetersen.
Husk at takke ja til pladsen
Ansøgere, der har fået tilbudt en studieplads, skal huske at takke ja senest den 4. august. Det sker via den digitale selvbetjening på optag.sdu.dk.
Der er fortsat mulighed for at blive en del af et stærkt studiemiljø på SDU. Find en ledig studieplads og søg direkte på: ledigepladser.sdu.dk.
Flere oplysninger
Helle Waagepetersen, prorektor, 65 50 10 32, prorektor@sdu.dk.
Nøgleord
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Medicin mod forhøjet kolesterol kan i fremtiden redde endnu flere liv10.7.2025 08:41:07 CEST | Pressemeddelelse
Tre til fire procent af danske mænd over 65 år rammes af udposninger på legemspulsåren – en potentielt dødelig sygdom. Forskning fra SDU og OUH viser, at forebyggende behandling kan bremse udviklingen. Det kræver screening, som allerede benyttes i andre lande.
Stærk interesse for SDU’s uddannelser5.7.2025 18:27:25 CEST | Pressemeddelelse
Selvom der er nye adgangskrav, oplever SDU en samlet stigning i søgningen. Universitetets uddannelser nyder stor interesse fra danske og internationale ansøgere, og nye udbud som psykologi i Esbjerg tiltrækker rekordmange ansøgere.
Mette Juel Rothmann udnævnt til professor i diabetesomsorg og brugerinvolvering2.7.2025 11:57:28 CEST | Pressemeddelelse
Et professorat med fokus på livet med diabetes: Styrket forskning i psykosociale aspekter af diabetes skal bane vejen for nye patientnære løsninger og bedre egenomsorg
Researchers develop new robot: The future of scaffolding is here2.7.2025 09:35:44 CEST | Press release
Together with the German scaffolding manufacturer PERI and several other European partners, researchers from SDU’s Centre for Large Structure Production (LSP) have developed a robot that can relieve scaffolders. The robot will be tested in real-life conditions over the next years.
SDU-forskere udvikler ny robot: Det bliver fremtiden for stilladsarbejde2.7.2025 09:35:44 CEST | Pressemeddelelse
Sammen med den tyske stilladsproducent PERI og en række europæiske kollegaer har forskere fra SDU’s Center for Large Structure Production (LSP) udviklet en robot, der kan aflaste stilladsarbejdere. I løbet af de næste par år skal robotten testes på byggepladser.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum