Den antarktiske fødekæde slår revner i bunden
Ændringer i det marine fytoplankton omkring Antarktis kan få store konsekvenser, ikke kun for pingviner og hvaler, men også for det globale klima. Det viser en ny en videnskabelig artikel fra Nationalt Center for Klimaforskning ved DMI, der netop er offentliggjort i det toneangivende videnskabelige tidsskrift Nature Climate Change.

I de iskolde områder af Antarktis har kejserpingvinen længe været et symbol på livets evne til at trives under ekstreme forhold. Men ny forskning kaster en skygge over fremtiden for denne majestætiske fugl. I nogle kolonier er der observeret op til 22 procent færre kejserpingviner – og forklaringen er ikke kun smeltende havis. Klimaforandringer ændrer fødekæden helt ned på mikroskopisk niveau.
DMI-forskere har dokumenteret et markant skift i arterne af fytoplankton – de mikroskopiske alger, der udgør første led i havets fødekæde. De energirige kiselalger, som krill foretrækker, er i tilbagegang over store dele af Antarktis. I stedet vinder mindre grupper som haptofytter og kryptofytter frem.
Det betyder ikke blot mindre føde til krill og dermed til pingviner, sæler og hvaler – men også, at havet bliver dårligere til at optage og lagre CO₂. De fagfællebedømte resultater er offentliggjort i Nature Climate Change i rapporten Antarctic phytoplankton communities restructure under shifting sea ice regimes.
– Vi er måske vidner til en grundlæggende omorganisering af livet omkring Antarktis. De bittesmå alger i bunden af det antarktiske fødenet ændrer sig på en måde, der kan smitte af på hele økosystemet – fra krill til hvaler. Skiftet kan ændre, hvordan havet er med til at regulere vores klima, siger Alexander Hayward, klimaforsker fra Det Nationale Center for Klimaforskning ved Danmarks Meteorologiske Institut.
Satellitbilleder, maskinlæring og NASA-modeller
Ændringerne i planktonsamfundene blev mere udtalte efter 2016, hvor Antarktis oplevede en kraftig reduktion i havisens udbredelse.
I løbet af undersøgelsesperioden faldt jernindholdet i overfladevandet, og temperaturen steg – en cocktail, der ramte de jernkrævende kiselalger særligt hårdt. Kryptofytter og haptofytter er mindre afhængige af jern og klarer sig derfor bedre i det nye miljø.
Ved at kombinere data fra over 14.000 pigmentmålinger – indsamlet i felten – med satellitbilleder, avancerede maskinlæringsteknikker og NASA's ECCO-Darwin-model kunne forskerne rekonstruere sammensætningen af fytoplanktonsamfund gennem næsten tre årtier. Det gør undersøgelsen til den mest omfattende af sin art til dato og giver et sjældent indblik i, hvordan klimaforandringer påvirker livet i havet – fra alger til hvaler.
– Vores forskning dokumenterer en økologisk systemændring i de sydlige polarhave forårsaget af klimaforandringer, som i sig selv kan påvirke klimaet gennem en feedback-mekanisme. Den kuldioxid, der ellers ville blive lagret i dybhavet, kan nu blive ført tilbage til atmosfæren, siger Alexander Hayward.
Fakta | forskerne
- Undersøgelsen er udført af forskere fra Danmark, New Zealand, Australien, Spanien og USA.
- Blandt de førende institutioner er Danmarks Meteorologiske Institut (DMI), NIWA (Earth Sciences New Zealand), University of Tasmania og San José State University i Californien, USA.
- Alexander Hayward fra Nationalt Center for Klimaforskning under DMI er hovedforfatter på ’Antarctic phytoplankton communities restructure under shifting sea ice regimes’.
Fakta | Metoder
- 14.824 pigmentprøver indsamlet over en 26-årig periode (1997-2023) er tilgængelige i en stor database. Mange af pigmenterne (klorofyl og karotenoider) er markører for bestemte fytoplanktongrupper.
- Forskerne brugte maskinlæring (random forest-modeller) til at analysere data fra pigmentprøverne for at identificere grupper af fytoplankton.
- Undersøgelsen brugte satellitdata og NASA ECCO-Darwin ocean biogeochemistry model, der beskriver miljøforhold som temperatur, havisudbredelse, jernindhold og havets fysik.
- Alt dette blev kombineret i en model, der kan spore ændringer i mængden og fordelingen af kiselalger, haptofytter og kryptofytter.
Fakta | Økologisk regimeskift og kuldioxid
- Hvis disse ændringer i Antarktis fortsætter, risikerer vi at se et skift fra økosystemer, der er domineret af krill, til økosystemer, der er domineret af salper, som er geléagtige nældecelledyr (cnidarier), der trives i varmere havvand.
- Dette systemskifte vil påvirke pingviner, sæler og bardehvaler, som er afhængige af krill.
- Systemskiftet vil reducere havets evne til at binde kuldioxid, da fytoplankton-underarten kiselalger med deres tunge siliciumskeletter synker hurtigt og trækker kulstof med ned i dybhavet. Haptofytter og kryptofytter, som også hører til fytoplanktonfamilien, trækker ikke kulstof ned i samme grad.
Fakta | Et hav i forandring
- I dag er resultatet klart: Den antarktiske fødekæde er under forandring. Det, der begynder med mikroskopiske ændringer i havets mikroalger, kan få store konsekvenser for det globale klima og nogle af de mest ikoniske arter på vores planet.
Kontakter
DMI Kommunikation
Tlf:39157509presse@dmi.dkOm Danmarks Meteorologiske Institut
Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) blev etableret i 1872, og det er i dag en institution under Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.
DMI varetager den meteorologiske betjening af samfundet inden for Rigsfællesskabet Danmark, Færøerne og Grønland med omliggende farvande og luftrum.
Den meteorologiske betjening omfatter prognose- og varslingstjeneste samt kontinuerlig overvågning af vejr, klima og dertil relaterede miljømæssige forhold i atmosfæren, på landjorden og i havet.
Følg pressemeddelelser fra DMI – Danmarks Meteorologiske Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DMI – Danmarks Meteorologiske Institut
Europa leder efter nye superkræfter til at forudsige farligt vejr8.7.2025 13:19:58 CEST | Pressemeddelelse
Supercomputeren skal levere mere præcise vejrudsigter i Europa og Arktis, så vi bedre kan forberede os, når farligt vejr rammer. Bedre forudsigelser og varslinger kan mindske tab af milliarder af kroner.
IcyAlert: Nyt advarselssystem skal forudsige isfrie somre i Arktis27.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Isfrie arktiske have er ikke længere en fjern fremtid – det er en reel mulighed allerede i 2030’erne. Konsekvenserne vil række langt ud over Arktis-regionen, og kan bidrage til forstærkede hedebølger, stærkere storme og forstyrrelser i vejrmønstre, økosystemer og fiskeri på vores egne breddegrader.
DMI og vandselskaber går sammen om bedre håndtering af skybrud26.6.2025 12:01:51 CEST | Pressemeddelelse
Skræddersyede varslingsprodukter, der kombinerer hidtil ikke-offentliggjorte meteorologiske og hydrologiske data fra DMI med lokale data fra forsyningsselskaber, skal skabe en bedre håndtering af store mængder nedbør.
Alvorlig tørke på vej?7.5.2025 06:52:46 CEST | Pressemeddelelse
Mange husker nok den alvorligste tørke i nyere tid, der ramte Danmark i 2018. Tørkeindekset i år ligger allerede højt for årstiden, og tallet er stigende. Ser vi frem mod en sommer med udbredt tørke, og vil den kunne blive lige så alvorlig som i 2018? Få DMI’s bedste bud her!
Laveste vinter-havisudbredelse i Arktis nogensinde4.4.2025 05:01:00 CEST | Pressemeddelelse
En ’varm’ vinter i Arktis lakker mod enden og giver den laveste vinterudbredelse af havisen nogensinde målt. Omkring Antarktis kom havisudbredelsen ind som syvende laveste sommerudbredelse. Det er lavt, men trods alt knap så lavt som de foregående år.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum