1KOMMA5° Danmark

Et år efter den nye danske solcellestrategi: Danmark står til at misse målet

Del

I maj 2024 lancerede regeringen en ambitiøs solcellestrategi om at tidoble kapaciteten af solceller til ca. 20 GW inden 2030. Nu er der gået et år – her er status på målet, som Danmark i øjeblikket står til at misse.

To mænd installerer solpaneler på et tag med stilladser i baggrunden.
Mængden af nye solceller, der installeres i Danmark, går fremad, men der er stadig lang vej til at nå regeringens mål om 20 GW inden 2030, viser Energistyrelsens nyeste tal.

Et centralt emne for politikerne i Folketinget har i løbet af 2020’erne været vedvarende energi, og særligt energi fra solceller, da det er den billigste form for energi på nuværende tidspunkt. Derfor lancerede regeringen en solcellestrategi i maj 2024, hvor det blev fastslået, at kapaciteten af solceller skulle tidobles fra ca. 2 GW til 20 GW. 

“Det er et ambitiøst mål. Som udviklingen ser ud nu, et år efter regeringen lancerede strategien, står vi til at misse målet”, forklarer David Sätterman, der er CEO for cleantech-startuppen 1KOMMA5° i Danmark & Sverige, der bl.a. har hjulpet 7.500 danske husstande med at få opført solceller. 

Via aktindsigt hos Energistyrelsen har David Sätterman og 1KOMMA5° fået oplyst den aktuelle status på den danske solcellekapacitet. Og det er på baggrund af disse tal, at Danmark nu står til at misse målet.

Vi er kun en femtedel i mål
Overordnet set viser tallene, at vi har en solcellekapacitet på ca. 4.346.621 kW – eller ca. 4,3 GW. Det svarer til knap 22% af målet på 20 GW.

For at nå målet mangler Danmark altså at udvide kapaciteten med 15,7 GW. Hvis man dækkede en fodboldbane med solceller, ville det svare til ca. 44.900 foldboldbaners solcellepark. 

“Lige nu er der næsten intet incitament fra politisk side, der sætter skub i udviklingen af solceller. Kigger vi i stedet over til vores naboer i Sverige, tilbyder de langt højere tilskud til at dække omkostningerne ved at installere et solcelleanlæg. I Danmark har vi kun det nye håndværkerfradrag, der maksimalt kan udgøre 8.600 kr. i skattefradrag -- hvilket svarer til godt 2.200 kr. i skattebesparelser. Det er ingenting sammenlignet med vores nabo”, siger David Sätterman.

“I Sverige kan man fx spare op til 50.000 SEK om året ved køb af et solcelleanlæg med batteri, der netop gør det langt mere fordelagtigt for den enkelte forbruger at investere i grøn solcelleenergi. Den slags politiske incitamenter mangler vi her i Danmark”, tilføjer han. 

Politisk handling mangler
Ifølge 1KOMMA5° Danmark går udviklingen for langsomt, hvis vi skal ramme solcellemålet inden 2030 – og i det større billede ramme målet for Parisaftalen.

I den anden ende af klimakampen ser man udbredelsen og populariseringen af atomkraft. Mange danske vælgere støtter idéen om atomkraft, viser de seneste meningsmålinger fra fx Megafon.

“Og det er på trods af, at solceller er den billigste energiform vi har – der er ingen tvivl om, at det er den rette vej. Det er af denne årsag, at vi ser amerikanske stater såsom Texas og lande som Kina installerer enorme mængder af solceller for at sikre en billig, vedvarende energiforsyning. Men i Danmark ser vi nu et politisk skifte mod atomkraft. Det er alt andet lige en sikker måde at garantere en dyrere energiforsyning i Danmark”, forklarer David Sätterman.

Disse kommuner sakker bagud
Der er store forskelle på mængden af solceller, der er opsat i hver kommune. Det skyldes forskelle i lokalplaner og andre kommunale regler. Her findes der nemlig en betydelig mængde barrierer, som hindrer opsætningen af solceller.

“Derfor er det også interessant at kigge på, hvor langt hver enkelt kommune egentlig er nået med deres andel af det overordnede nationale mål. Vi har nemlig tidligere set, at der er store kommunale forskelle i udbredelsen af solceller som følge af lokalplaner og andre barrierer”,  siger David Sätterman.

På kortet nedenunder kan det ses, hvilke kommuner der har nået deres mål, og hvilke kommuner der mangler. 

For at se dette indhold fra datawrapper.dwcdn.net, så skal du give din accept på toppen af denne side.
Så langt er kommunerne nået med regeringens solcelle-mål

De kommunale mål fastsættes ved at tage kommunens samlede antal indbyggere og dividere det med det samlede antal indbyggere i landet. Det giver kommunens procentuelle andel af målet baseret på befolkningstal.

Denne andel ganges med det nationale mål på 20 GW, hvilket resulterer i kommunens beregnede andel af målet i watt.

Top 10 kommuner

Placering

Kommune

Total kW

% af kommunens mål

1

Aabenraa Kommune

317.193

162,6%

2

Læsø Kommune

7.764

136,8%

3

Lemvig Kommune

7.9143

126,9%

4

Holstebro Kommune

232.182

117,6%

5

Lolland Kommune

151.912

117,0%

6

Vejen Kommune

162.098

113,7%

7

Ringkøbing-Skjern Kommune

165.227

89,2%

8

Syddjurs Kommune

124.478

84,3%

9

Billund Kommune

66.570

73,4%

10

Vordingborg Kommune

99.090

66,0%

Den fulde liste kan ses på 1KOMMA5° Danmark’s hjemmeside.

Bagom tallene
Opgørelsen over solcellekapaciteten fordelt på kommuneniveau stammer fra aktindsigt, som 1KOMMA5° Danmark har søgt hos Energistyrelsen. Tallene gælder til og med maj 2025.

I opgørelsen fremgår den postby, som solcelleanlægget er installeret i. Disse postbyer har 1KOMMA5° Danmark gået igennem og knyttet til en bestemt kommune. 

Det er dog sådan, at visse postbyer har overlap med flere forskellige kommuner. Fx Lille Skensved (4623), der primært ligger i Køge Kommune, men som også strækker sig ind i Roskilde Kommune og Solrød Kommune, afhængigt af den givne vejadresse.

Nøgleord

Kontakter

Om 1KOMMA5° Danmark

1KOMMA5° Danmark er den danske afdeling af 1KOMMA5° – en europæisk cleantech- og ‘New Energy’-virksomhed med hovedsæde i Hamborg, grundlagt i 2021. Virksomheden opererer i dag fra omkring 80 lokationer verden over og tilbyder intelligente, integrerede løsninger til elektrificering af hjemmet, herunder solceller, batterier, varmepumper og ladestandere.

Kernen i 1KOMMA5°’s teknologi er Heartbeat AI – en kunstig intelligens, der optimerer energiforbruget i realtid baseret på elpriser, vejrdata og forbrugsmønstre. Heartbeat styrer allerede over 40.000 systemer og udgør Europas største virtuelle kraftværk for private husstande, med 500 MW fleksibilitetskapacitet og potentiale for meget mere.

Den store succes på europæisk jord er blandt andet grunden til, at 1KOMMA5° er kåret til at være Europas førende solcellevirksomhed i både 2024 og 2025.

På verdensplan har 1KOMMA5° installeret over 300.000 kontrollerbare energisystemer, hvilket allerede har reduceret CO₂-udledningen med mere end 14 millioner ton. Målet er at gøre over 1,5 millioner bygninger klimaneutrale inden 2030 – og dermed bidrage markant til opfyldelsen af Parisaftalens klimamål.

Følg pressemeddelelser fra 1KOMMA5° Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra 1KOMMA5° Danmark

Fleksibilitet er løsningen på lavere elpriser og øget netstabilitet: 1KOMMA5° kobler 500 MW til Europas største virtuelle kraftværk27.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Blot tre år efter lanceringen af Heartbeat AI kontrollerer 1KOMMA5° nu mere end 500 megawatt fleksibilitets kapacitet – og har dermed skabt Europas største virtuelle kraftværk til private husstande. Det svarer til at kunne dække basisforbruget for over én million husstande, og sætter spørgsmål ved behovet for atomkraft, som lige nu italesættes politisk. På tværs af fire markeder forbinder 1KOMMA5° cirka 50.000 decentraliserede energisystemer såsom solcelleanlæg, batterier og varmepumper, hvilket har medført strømbesparelser på samlet set 273 millioner kroner for de tilkoblede husstande. 1KOMMA5° åbner nu Heartbeat AI op for samtlige af de 150.000 danske husstande med solceller, og dermed muligheden for næsten 2 GW øget fleksibilitet i det danske elnet. Heartbeat AI opkøber overskydende strøm fra vind og sol, når priserne er lave eller negative, og styrer på intelligent vis de tilkoblede systemer. Kombineret med egenproduktion fra solceller, kan husstanden reducere deres elpris til 50 ø

Blandt de bedste i seks markeder: 1KOMMA5° hædret af EUPD research i Europa14.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse

1KOMMA5° er blevet tildelt prisen “Top Brand PV Installer” af EUPD Research – og er dermed anerkendt som en af de førende leverandører af solcelleanlæg i Europa. Som en one-stop-shop installerer virksomheden komplette energisystemer, herunder solceller, batterier, varmepumper og ladestandere. Solceller er fortsat en central del af 1KOMMA5°’s integrerede løsning til elektrificering af hjemmet. Kunderne får glæde af intelligent strømproduktion og optimeret forbrug, hvilket fører til øgede indtægter fra den producerede solenergi. Prisen er baseret på en af branchens mest omfattende markedsanalyser og tildeles den bedste 1 procent af mere end 18.000 installatører på 13 europæiske markeder.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye