Søsportens Sikkerhedsråd

Hvorfor er det blåt lys på Rådhuspladsen i København og Jysk Arena i Silkeborg?

Del

WHO sætter i Danmark fokus på at forebygge drukneulykker med World Drowning Prevention Day i samarbejde med Rådet for større Vand- og Badesikkerhed og Søsportens Sikkerhedsråd. Det markeres med blåt lys på markante bygninger i nærheden af vandet over hele Danmark.

Alle kan drukne. Men ingen skal. Derfor arbejder Rådet for Større Vand- og Badesikkerhed og Søsportens Sikkerhedsråd sammen om at forebygge drukneulykker gennem information og oplysning.
Alle kan drukne. Men ingen skal. Derfor arbejder Rådet for Større Vand- og Badesikkerhed og Søsportens Sikkerhedsråd sammen om at forebygge drukneulykker gennem information og oplysning.

Hvert år drukner omkring 100 mennesker i Danmark. Langt de fleste drukneulykker kan forebygges. Derfor sætter WHO i samarbejde med Rådet for større Vand- og Badesikkerhed og Søsportens Sikkerhedsråd fokus på emnet i anledning af World Drowning Prevention Day den 25. juli.

De to råd samarbejder om indsatsen, som bl.a. Dansk Industri i København og Jysk Arena i Silkeborg har valgt at støtte op om ved at belyse deres bygninger.

I Danmark arbejder Rådet for Større Vand- og Badesikkerhed og Søsportens Sikkerhedsråd begge aktivt for at oplyse om sikkerheden på og i vandet. For alle kan drukne. Men ingen SKAL.

Martin Wagner fra Søsportens Sikkerhedsråd siger: ”Vi kan ikke passe på alle, men alle kan passe på nogen. Derfor er det vigtigt, at man er opmærksom, når man er på vandet. Og det er vigtigt, at man kan redde sig selv, hvis man skulle havne i vandet. Eller som minimum kan tilkalde hjælp.”

Langt de fleste drukneulykker kan forebygges. Blandt andet ved at holde godt øje med sine børn og andre i - og ved - vand. Og overraskende nok, så sker de fleste ulykker stille – mange lægger simpelthen ikke mærke til, at der er en, der drukner i nærheden af dem.

Erik Bech fra Rådet for Større Vand- og Badesikkerhed uddyber: ” Ved jævnligt at bade i trygge omgivelser – fx i svømmehallen - bliver man tryg ved vandet og udvikler de vandkompetencer, der kan være afgørende, hvis uheldet skulle være ude. Det er faktisk kun cirka halvdelen af befolkningen, der er svømmeduelige, og endnu færre kan redde sig selv og andre. Det skal vi have lavet om på, og derfor spiller vandkompetencer og vandtilvænning en stor rolle”.

Når det gælder drukneulykker med fritidsfartøjer, kunne stort set alle dødsfald være undgået, hvis personerne havde brugt redningsvest. Det er en meget enkel måde at forebygge drukneulykker. Alligevel ser man flere, der ikke bruger redningsvest til søs.

Martin Wagner fra Søsportens Sikkerhedsråd siger: ”Vi ser desværre, at det ofte er mænd over 50 år, der drukner. Og dem, der drukner har ikke redningsvest på. En del af forklaringen er nok, at man ikke er lige så stærk og smidig længere. Men det er også, fordi man føler sig erfaren. Vores adfærdsstudier viser, at mange mænd oplever, at de sender et signal om, at de er uerfarne og ikke har styr på sikkerheden, hvis de bruger redningsvest. Det er noget sludder. Man har jo som erfaren et kæmpestort ansvar for at sørge for at sikkerheden er i orden. Blandt andet ved at bruge vesten.”

Mange af de erfarne sejlere er også vokset op med rådet ”Lær at svømme” – noget som faktisk kan være direkte livsfarligt, hvis man falder overbord. Skulle man kæntre eller ryge overbord, så er det vigtigt at blive ved sit fartøj. For det er meget nemmere for redningsmandskabet at finde dig ved et fartøj end, hvis du ligger i vandet. Og hvis du har redningsvest på, kan du ligge og flyde og få ro på din vejrtrækning. Så det vigtigste for at overleve er faktisk, at man kan holde sig flydende - og i nærheden af sit fartøj.

For at se dette indhold fra www.youtube.com, så skal du give din accept på toppen af denne side.
For at se dette indhold fra www.youtube.com, så skal du give din accept på toppen af denne side.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Alle kan drukne. Men ingen skal. Derfor arbejder Rådet for Større Vand- og Badesikkerhed og Søsportens Sikkerhedsråd sammen om at forebygge drukneulykker gennem information og oplysning.
Alle kan drukne. Men ingen skal. Derfor arbejder Rådet for Større Vand- og Badesikkerhed og Søsportens Sikkerhedsråd sammen om at forebygge drukneulykker gennem information og oplysning.
Download

Om Rådet for Større Bade- og Vandsikkerhed

Rådet for Større Bade- og Vandsikkerhed er en uvildig, almennyttig og humanitær organisation, der blev grundlagt i 1983 med det formål at reducere antallet af drukneulykker i Danmark. Organisationen arbejder aktivt på at forebygge ulykker i og omkring vand gennem analyser af drukneulykker, forebyggende oplysningskampagner og rådgivning.

Rådets formand Erik Bech kan kontaktes på 5339 8385

Se mere på badesikkerhed.dk

Om Søsportens Sikkerhedsråd

Rådet har siden 1967 arbejdet for at styrke sikkerheden til søs for mennesker, der benytter danske farvande til rekreative formål.

Søsportens Sikkerhedsråd har 31 medlemmer, som tæller både myndigheder, organisationer og foreninger. Læs mere på soesport.dk

Rådet har udgivet De 5 Sejlråd:

1: Lær at sejle
Man bliver aldrig for erfaren til at lære noget nyt. Så øv dig og hold dine færdigheder vedlige. Træn hvordan du vil komme ombord igen, hvis du kæntrer eller falder overbord.

2: Hold dit grej i orden
Sørg for at tingene virker, før du står til søs. Virker motoren? Har du fx tjekket brændstoffilteret og så videre. Lav en tjekliste, der passer til dit fartøj. For der kan være langt til hjælpen, når du er til søs.

3: Planlæg din tur
Tjek din rute. Skal du krydse en storskibsrute, så svarer det lidt til at skulle krydse en motorvej på cykel. Er der anlægsarbejder eller andre forhindringer? Hvordan ser vejret ud? Og har du både tøj og forplejning nok?

4: Hav en livline til land
Der er mange måde at holde kontakten til land. Næsten alle har mobilen med til søs. Sørg for at have strøm nok på den. Tag evt. en powerbank med. Brug apps som fx Onboard, hvor du bl.a. kan sende nødmelding med præcis position og få Efterretninger for Søfarende direkte i appen. Fortæl hvor du tager hen og hvornår du regner med at være tilbage. Og så er en VHF–radio altid en god idé.

5: Brug vesten
Har du en oppustelig vest, så tjek den mindste en gang om året. Og tag den på, når du går ombord.

Følg pressemeddelelser fra Søsportens Sikkerhedsråd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Søsportens Sikkerhedsråd

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye