ROCKWOOL Fonden

Beskæftigelsen blandt migranter i Danmark når rekordhøjt niveau – men kvinderne halter stadig bagefter

Del

Danmark er blandt de tre EU-lande, som modtager flest migranter fra lande udenfor EU. Og aldrig før har så mange af dem været i arbejde. Beskæftigelsesgraden for personer, der kommer til Danmark fra lande udenfor EU, nåede 71,4% i 2024, hvilket er markant over EU-gennemsnittet på 65,3%, viser nye tal fra Eurostat.

Figur 3 viser ændringen i beskæftigelsesgraden mellem 2010 og 2024 for henholdsvis EU- og ikke-EU-migranter i hvert af de lande, der er vist på den lodrette akse. Beskæftigelsesgraden er andelen af personer i alderen 15 til 64 år, som er i beskæftigelse, inden for den pågældende gruppe. Migranter defineres som personer, der er født i et andet land end det, de bor i. Data for Bulgarien, Tyskland, Litauen og Rumænien er ikke medtaget på grund af manglende oplysninger. Den Europæiske Union omfatter alle 27 medlemslande pr. 1. februar 2020. For Storbritannien findes kun data frem til 2019. Kilde: Eurostat, LFSA_ERGAEDCOB (downloadet den 21. april 2025).
Figur 3 viser ændringen i beskæftigelsesgraden mellem 2010 og 2024 for henholdsvis EU- og ikke-EU-migranter i hvert af de lande, der er vist på den lodrette akse. Beskæftigelsesgraden er andelen af personer i alderen 15 til 64 år, som er i beskæftigelse, inden for den pågældende gruppe. Migranter defineres som personer, der er født i et andet land end det, de bor i. Data for Bulgarien, Tyskland, Litauen og Rumænien er ikke medtaget på grund af manglende oplysninger. Den Europæiske Union omfatter alle 27 medlemslande pr. 1. februar 2020. For Storbritannien findes kun data frem til 2019. Kilde: Eurostat, LFSA_ERGAEDCOB (downloadet den 21. april 2025).

Beskæftigelsesgraden blandt migranter i Den Europæiske Union nåede rekordhøjder i 2024 - det skyldes især, at migranter fra lande uden for EU i højere grad end nogensinde før har fundet arbejde. Men der er fortsat betydelige kønsforskelle, især blandt kvinder født uden for EU. Det er hovedkonklusionerne i en rapport fra ROCKWOOL Fonden Berlin, som har analyseret nye tal fra Eurostat. (RFBerlin). 

Danmark blandt de førende i integration af migranter på arbejdsmarkedet 

Danmark er blandt de EU-lande, der har haft størst succes med at integrere både EU- og ikke-EU-migranter på arbejdsmarkedet. Nye tal fra Eurostat viser, at beskæftigelsesgraden for personer, der kommer til Danmark fra lande udenfor EU, nåede 71,4% i 2024, hvilket er markant over EU-gennemsnittet på 65,3%.  

Det betyder også, at migranternes beskæftigelse er tæt på niveauet for den indfødte danske befolkning, som ligger på 77,6%. Til sammenligning havde EU-migranter i Danmark en beskæftigelse på 79,9%, hvilket gør dem til den gruppe med højest tilknytning til arbejdsmarkedet i Danmark.  

Beskæftigelsen blandt migranter når nyt højdepunkt i EU 

Mens beskæftigelsesgraden blandt migranter fra andre EU-lande forblev stort set uændret på 74,9 %, så steg beskæftigelsen blandt migranter fra lande udenfor EU fra 64,6 % i 2023 til 65,3 % i 2024 – det højeste niveau, der hidtil er målt.  

”Beskæftigelsesgraden for migranter fra lande uden for EU er lavere end for den indfødte befolkning, hvis beskæftigelsesrate steg fra 70,9 % til 71,4 %. Men langt de fleste af migranterne er i arbejde,” siger Tommaso Frattini, meddirektør for Centre for Research and Analysis of Migration (CReAM) ved ROCKWOOL Fonden Berlin og professor ved Universitetet i Milano. 

Stadig store forskelle mellem mænd og kvinder født udenfor EU

I 2024 var 74,3 % af alle mænd fra lande uden for EU i arbejde, hvilket næsten er på niveau med indfødte mænd (75,3 %).  

Til sammenligning gjaldt det kun 56,8 % af alle kvinder fra lande uden for EU, hvilket giver en kønsforskel på 17,5 procentpoint. Det er mere end dobbelt så stor en kønsforskel, som blandt mænd og kvinder, der bor i det land, de er født i (7,9 point) og også væsentligt større end blandt mænd og kvinder, der er migreret fra et EU-land til et andet (11,2 point). 

Rapporten viser, at EU-migranter i næsten alle EU-lande har en højere beskæftigelsesgrad end den indfødte befolkning, mens ikke-EU-migranter ligger lavere, primært på grund af kvinders svagere integration på arbejdsmarkedet. 

”Migranter fra lande uden for EU har opnået fremskridt på arbejdsmarkedet, men udviklingen er ujævn. En stor del af den resterende forskel skyldes lavere beskæftigelse blandt kvinder fra lande uden for EU. At få flere af disse kvinder ind på arbejdsmarkedet kunne være en effektiv måde at imødegå manglen på arbejdskraft i Europa,” siger Christian Dustmann, meddirektør for CReAM ved ROCKWOOL Fonden Berlin og professor ved University College London (UCL). 

Tendenser i forskellige lande 

Mellem 2010 og 2024 gjorde mange EU-lande store fremskridt med at integrere migranter på arbejdsmarkedet: 

  • Polen havde den største stigning i beskæftigelsen blandt EU-migranter (+34,8 procentpoint) og den næsthøjeste blandt ikke-EU-migranter (+23,7 procentpoint). 
     

  • Malta og Irland oplevede også markante fremskridt i beskæftigelsen blandt ikke-EU-migranter. 
     

  • Grækenland var det eneste land, hvor beskæftigelsen blandt EU-migranter faldt i perioden. 

Rapporten viser også, at i flere lande – herunder Polen, Tjekkiet og Italien – har mandlige migranter fra lande uden for EU en højere beskæftigelsesgrad end indfødte mænd.  

Det understreger, ifølge forskerne, at kønsdynamikker, og ikke blot fødeland, er afgørende for at forstå mønstre i integrationen. 

Resultaterne bygger på data fra Eurostat og definerer immigranter som udenlandskfødte personer i alderen 15 til 64 år. 

Essay: “Employment of Migrants in the European Union” af Tommaso Frattini og Giuseppe Pulito; baseret på data fra Eurostat: RFBerlin_CReAM_Report072025_Employment-of-Migrants.pdf 

For yderligere kommentarer:  

Henvendelser på engelsk og italiensk: 
Prof. Tommaso Frattini, +39 347 640 38 45; tf@rfberlin.com 

Henvendelser på tysk og engelsk: 
Prof. Christian Dustmann, +44 78 1804 8380; cd@rfberlin.com 

Kontakter

Om ROCKWOOL Fonden

ROCKWOOL Fonden er en upartisk og selvfinansieret fond. Vi leverer uafhængig forskning og viden om mulige løsninger på samfundets udfordringer.

ROCKWOOL Fonden blev etableret i december 1981, hvor seks medlemmer af Kähler-familien overdrog hvad der svarer til 25 % af aktierne i ROCKWOOL International. Fra starten var det et erklæret mål at bidrage med uafhængig, troværdig forskning til gavn for brede dele af befolkningen, og dette er siden blevet komplementeret med tilvejebringelse af viden om mulige løsninger på de udfordringer, samfundet står overfor. 

For både forskning og interventioner er det overordnede mål at bidrage til en styrkelse af velfærdsstatens sociale og økonomiske bæredygtighed ved at skabe ny og uafhængig viden om og mulige løsninger på samfundsmæssige udfordringer.

Følg pressemeddelelser fra ROCKWOOL Fonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra ROCKWOOL Fonden

Halvdelen af unge med belastet barndom får ingen uddannelse14.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Halvdelen af unge, der vokser op med alvorlige sociale belastninger, færdiggør aldrig en ungdomsuddannelse. Og to ud af tre af disse unge får senere i livet lange perioder på sociale ydelser, viser nyt forskningsstudie. Manglende kompetencer, dårligt helbred, og utilstrækkeligt netværk kan være en del af forklaringen på, at netop denne gruppe unge ofte har svært ved at få og beholde et job, siger forsker bag undersøgelsen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye