Lif: Nyt vaccinestudie bekræfter sikkerheden ved det danske børnevaccinationsprogram i en tid med misinformation
Et nyt, stort dansk registerstudie fra Statens Serum Institut finder ingen sammenhæng mellem vacciner og autisme, astma eller autoimmune lidelser. Selvom resultatet ikke overrasker chefkonsulent på vaccineområdet i Lif, Tyge Arnold Canto Larsen, mener han, at det meget vigtigt, at vaccinernes sikkerhed er blevet bekræftet med solid videnskabelig evidens.

Danske vaccinerede børn har ikke en øget risiko for at få autisme. Heller ikke for at få astma, eller en række andre lidelser.
Det er konklusionen på et stort dansk, befolkningsbaseret registerstudie, som forskere fra Statens Serum Institut står bag.
Forskerne har analyseret data fra over 1 million børn født mellem 1997 og 2018 for at undersøge langsigtede helbredseffekter af aluminiumsholdige vacciner. Og der er ikke noget, der peger på en øget forekomst af eksempelvis autisme, astma, autoimmune lidelser, neurologiske sygdomme eller nogle af de 50 helbredstilstande, som forskerne undersøgte hos de vaccinerede børn.
Det er et vigtigt studie, siger Tyge Arnold Canto Larsen, der er chefkonsulent på vaccineområdet i Lif, Lægemiddelindustriforeningen:
“Vacciner med aluminium er blevet anvendt i mange årtier og anses generelt som sikre. Alligevel opstår der indimellem bekymringer og spredes misinformation. Derfor er det betryggende at der nu er gennemført et stort, dansk registerstudie, der giver solid videnskabelig evidens om langtidsvirkningerne,” siger han og tilføjer:
”Ikke overraskende viser undersøgelsen ingen sammenhæng mellem vacciner og autisme eller en række andre lidelser. Det bekræfter den høje sikkerhed i det danske børnevaccinationsprogram,” siger Tyge Arnold Canto Larsen.
Han understreger, at det er afgørende, at sundhedsmyndighederne kommunikerer åbent og evidensbaseret om vacciners effekter og bivirkninger, så borgerne har let adgang til korrekt information, og der ikke opstår mistro.
”For at sikre tillid til sundhedsmyndighederne og fortsat høj tilslutning til det danske børnevaccinationsprogram, skal sundhedsmyndighederne være åbne både om effekter og sikkerhed ved vaccinationer. Det gælder ikke mindst i en tid præget af udbredt misinformation om vacciner. Det har flere steder i verden har ført til faldende vaccinationstilslutning og udbrud af sygdomme, som tidligere blev anset for udryddet på grund af effektive vacciner. For eksempel ses stigende smitte med mæslinger i både USA og Europa, som har medført alvorlig sygdom og dødsfald.”
Nøgleord
Kontakter
Mette BoysenNyhedsredaktørLif
Tlf:39150989Tlf:51929488meb@lif.dkTyge Arnold Canto LarsenChefkonsulent i Lif, Lægemiddelindustriforeningen
Tlf:26 35 81 33tal@lif.dkMarie Grabow WestergaardKommunikationschefLif
Tlf:+45 23 10 57 14mgw@lif.dkLinks
Om Lægemiddelindustriforeningen
Lif er brancheorganisation for de forskende danske og udenlandske lægemiddelvirksomheder i Danmark. Fællesnævneren er, at Lifs medlemmer alle udvikler nye innovative lægemidler til forebyggelse og behandling.
Når forskning, udvikling og innovation omsættes i sundhed, vækst, arbejdspladser og velstand er det til gavn for hele det danske samfund.
Lif arbejder derfor for, at foreningens medlemmer kan forske, udvikle, producere, markedsføre, distribuere og informere om nye og bedre lægemidler.
Følg pressemeddelelser fra Lif Lægemiddelindustriforeningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Lif Lægemiddelindustriforeningen
Syg på ferien? Tænk dig om, når du køber medicin i udlandet11.7.2025 06:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Det kan ende rigtig galt, hvis du får brug for medicin på ferien. For forfalsket medicin er et udbredt problem, selv i populære ferielande. Så tænk over, hvor du køber medicinen, og hvad du tager med hjem.
Flere apotekslægemidler får tilskud – til fordel for patienterne9.7.2025 14:14:52 CEST | Nyhed
Nye tal i Lifs Medicintilskudsmåler viser en mindre stigning i antallet af apotekslægemidler, som virksomhederne søgte om tilskud til i 2024 – og for 2025 tegner udviklingen positiv.
Lif og LMI øger samarbejdet: Signum opkøber Farmastat og udvider til hele Norden2.7.2025 14:37:58 CEST | Pressemeddelelse
Signum Life Science køber aktiemajoriteten i den norske analyse- og datavirksomhed Farmastat. Opkøbet vil give lægemiddelindustrien i Norden endnu bedre muligheder for databaserede analyser og indsigter, og vil øge samarbejdet på tværs af landene.
Et stærkere EU begynder med en stærkere life science-sektor2.7.2025 13:25:43 CEST | Pressemeddelelse
EU har onsdag fået sin første life science-strategi, og med et solidt fokus på at forbedre konkurrenceevnen, er der grund til at glæde sig over de ambitioner, der er lagt for dagen med strategien, siger Ida Sofie Jensen, koncernchef i Lif.
Flertal af apotekskunder er klar til elektroniske indlægssedler24.6.2025 05:55:00 CEST | Pressemeddelelse
Papir eller digitalt? En ny undersøgelse har set på, om danske apotekskunder er klar til at udskifte de velkendte papirindlægssedler med en elektronisk udgave. Og i givet fald, hvordan kan information om lægemidler gives på den bedst mulige måde.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum