Tillid kan have reddet liv og milliarder under pandemien
Lande med høj tillid, som Danmark, oplevede færre COVID-19 dødsfald end lande med lavere tillid. Forsker peger på vigtigheden af at værne om den danske tillid, når det kommer til fremtidige kriser.

Ny forskning fra ROCKWOOL Fonden viser, at graden af tillid i en befolkning kan have haft stor betydning for både dødelighed og økonomisk aktivitet under COVID-19-pandemien. Danmark er blandt de lande med den højeste grad af tillid – hele 74% af danskerne angiver, at de stoler på andre mennesker – og det kan have haft mærkbare konsekvenser.
Studiet, der omfatter 42 europæiske lande, finder en klar sammenhæng: Jo højere tillid i befolkningen, desto færre COVID-19-relaterede dødsfald. En forskel i tillid svarende til forskellen mellem Storbritannien og Schweiz er forbundet med 43 % lavere dødelighed. I Storbritannien svarer 40 % af befolkningen, at de har tillid til andre. Hvis tilliden i Danmark havde ligget på samme niveau, viser analysen, at det svarer til op mod 6.300 flere dødsfald.
“Det her er endnu et eksempel på, at tillid er en samfundsressource med stor betydning – ikke kun i normale tider, men især i kriser. Tilliden i Danmark har ligget stabilt højt gennem årene, og den position er værd at værne om,” siger Karsten Albæk, der er seniorforsker hos VIVE og står bag studiet.
Tillid giver lavere dødelighed og højere efterlevelse
Forskerne peger på to centrale mekanismer: Dels er borgere i højttillidslande mere tilbøjelige til at følge myndighedernes anbefalinger, fx om isolation, afstand og hygiejne. Dels har tillidsfulde lande ofte højere velstand og bedre sundhedsforhold, hvilket i sig selv mindsker dødeligheden.
Ifølge studiet kan 60–90 % af forskellene i dødelighed mellem landene tilskrives forskelle i befolkningens adfærd – herunder i hvor høj grad folk ændrer adfærd frivilligt under pandemien.
Tillid beskytter også økonomien
Studiet viser desuden, at høj tillid ikke kun er forbundet med lavere dødelighed – men også med lavere økonomiske tab. Det skyldes, at færre dødsfald i et land også er forbundet med mindre behov for nedlukning og mindre adfærdsbetinget aktivitetstab.
“Tallene svarer til, at hvert undgået dødsfald i Danmark er forbundet med et undgået tab på ca. 13 millioner kroner. Det tyder altså på, at høj tillid kan være med til at beskytte samfundsøkonomien i tilfælde af kriser,” siger Karsten Albæk.
Læring til fremtidige kriser
Befolkningens tillid har ikke ændret sig væsentligt over tid i Danmark – i modsætning til fx USA, hvor tilliden er faldet markant. Det giver ifølge Karsten Albæk et stærkt udgangspunkt for at håndtere kommende kriser.
“Man kan ikke styre befolkningens tillid fra dag til dag, men man kan sikre, at information, gennemsigtighed og inddragelse får en central rolle i krisehåndteringen. Det er med til at understøtte en ansvarlig og informeret adfærd – og det kan være mindst lige så vigtigt som konkrete restriktioner,” siger han.
Fakta om analysen
-
Studiet bygger på tillidsdata fra European Values Study og dødsfaldsdata frem til 30. april 2021.
-
Tillid måles ved, hvor stor en andel af befolkningen der svarer ”De fleste mennesker er til at stole på”.
-
Studiet er beskrivende og viser korrelationer, ikke kausale effekter.
-
Læs mere her.
Kontakter
Seniorforsker Karsten Albæk, VIVE
Mail: kal@vive.dk
Tlf.: 33 48 09 04
Om ROCKWOOL Fonden
ROCKWOOL Fonden er en upartisk og selvfinansieret fond. Vi leverer uafhængig forskning og viden om mulige løsninger på samfundets udfordringer.
ROCKWOOL Fonden blev etableret i december 1981, hvor seks medlemmer af Kähler-familien overdrog hvad der svarer til 25 % af aktierne i ROCKWOOL International. Fra starten var det et erklæret mål at bidrage med uafhængig, troværdig forskning til gavn for brede dele af befolkningen, og dette er siden blevet komplementeret med tilvejebringelse af viden om mulige løsninger på de udfordringer, samfundet står overfor.
For både forskning og interventioner er det overordnede mål at bidrage til en styrkelse af velfærdsstatens sociale og økonomiske bæredygtighed ved at skabe ny og uafhængig viden om og mulige løsninger på samfundsmæssige udfordringer.
Følg pressemeddelelser fra ROCKWOOL Fonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra ROCKWOOL Fonden
Halvdelen af unge med belastet barndom får ingen uddannelse14.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Halvdelen af unge, der vokser op med alvorlige sociale belastninger, færdiggør aldrig en ungdomsuddannelse. Og to ud af tre af disse unge får senere i livet lange perioder på sociale ydelser, viser nyt forskningsstudie. Manglende kompetencer, dårligt helbred, og utilstrækkeligt netværk kan være en del af forklaringen på, at netop denne gruppe unge ofte har svært ved at få og beholde et job, siger forsker bag undersøgelsen.
Familien i dag: Kvinde + kvinde har samme chance for baby som kvinde + mand8.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En kvinde, der er gift med en anden kvinde, bliver lige så ofte mor, som en kvinde, der er gift med en mand. Det viser analyser i en ny bog, der med en række forskningsresultater tegner et portræt af familien Danmark.
Danmark blandt de lande i EU med størst stigning i indvandreres uddannelsesniveau23.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Indvandrere til Den Europæiske Union er mere veluddannede end nogensinde før. En ny analyse fra ROCKWOOL Fonden Berlin viser, at andelen af indvandrere med en videregående uddannelse i 2024 har nået et rekordhøjt niveau og fortsætter den markante opadgående tendens, som har præget det seneste årti.
Kriminalitet blandt flygtninge på starthjælp smittede til deres naboer17.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ikke-danske borgere, som delte opgang med flygtninge, der modtog starthjælp, er mere kriminelle end naboer til flygtninge, der modtog den noget højere kontanthjælp. Den øgede kriminalitet blandt flygtninge, der modtog starthjælp, ser altså ud til at have spredt sig til deres naboer, viser et nyt forskningsstudie støttet af ROCKWOOL Fonden.
Ældre bliver i deres store boliger - børnefamilier klemmer sig sammen11.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Boligmarkedet er i høj grad ”låst” af ældre – mange af dem enlige - der holder fast i store boliger. Selv blandt de 75+- årige, bor langt over halvdelen i boliger med mindst fire værelser. Det binder de ældre til store boligudgifter, og gør det samtidig sværere for børnefamilierne at finde boliger med plads til alle. Og en lang række boligrelaterede tilskud er med til at forstærke den uhensigtsmæssige tendens.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum