Region H giver flere penge til behandling af et stigende antal kvinder med brystkræft
Målopfyldelsen af pakkeforløb for brystkræft er i bedring efter en længere periode med mangel på det nødvendige personale. Området er imidlertid udfordret af et stigende antal kvinder, der sendes til udredning for brystkræft, så for at fastholde de gode resultater har regionsrådet valgt at afsætte 15 mio. kr. i varig bevilling til behandlingen.
Antal henvisninger til udredning i kræftpakkeforløb, 2017-2024 i Region Hovedstaden

Grafen viser, at der har væet en stigning i antal henvisninger til udredning i brystkræftpakkeforløb fra ca 4000 i 2017 til ca. 10.000 i 2024. Se yderligere fakta i bunden
Regionsrådet i Region Hovedstaden har netop besluttet at give 15 mio. kr. i varige midler til udredning og behandling af brystkræft. Samtidig glæder politikerne sig over, at det går bedre med at overholde pakkeforløb for behandlingen af brystkræft, efter at afdelingen på Herlev og Gentofte Hospital i flere år har kæmpet med ledige stillinger, generationsskifte og afvikling af ventelister efter bl.a. corona.
"Herlev og Gentofte Hospital har knoklet for at forbedre overholdelsen af forløbspakkerne til brystkræft. Der er rettet gevaldigt op, og det er meget imponerende, og det skal vi holde fast i. Brystkræft rammer desværre mange kvinder, og det påvirker hele familien. Og selvom afdelingen overholder de maksimale ventetider, så betyder det meget, når der er mistanke om kræft, at man hurtigst muligt får en afklaring og kommer i gang med behandlingen," siger regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S).
Flere får brystkræft
Afdelingen for brystundersøgelser oplever et stigende antal kvinder, der henvises til brystkræftkræftpakken, og der er samtidig en stigende andel af kvinder, der rent faktisk får konstateret kræft. Herudover er der også flere kvinder, som bliver henvist til udredning for brystkræft udenfor kræftpakkeforløbene. Samtidig er udredning i dag mere omfangsrig end tidligere, fordi vi i dag har mulighed for at forsøge at bevare brystet i stedet for at fjerne hele brystet. Det er alt sammen med til at presse kapaciteten.
"Vi har gennem de seneste år haft stort politisk fokus på brystkræft, og regionsrådet har også givet rigtig mange penge for at holde hånden under behandlingen. Vi kender vist alle kvinder, der har været igennem et brystkræftforløb, og ved hvor meget, det påvirker hele familien. Mentalt er det alt afgørende, at man ikke skal vente længere tid end højst nødvendigt," siger formand for Sundhedsudvalget Christoffer Buster Reinhardt (C).
Udover et stigende antal patienter fra egen region, hjælper Herlev og Gentofte Hospital også patienter fra Grønland – og er Region Hovedstaden ved at undersøge, om afdelingen også kan hjælpe færøske patienter både med vurdering af mammografier og operationer.
Hjælp til færøske patienter
Hvis der indgås en aftale mellem Herlev og Gentofte Hospital og Færøerne vil den i givet fald træde i kraft fra 1. september 2025, hvor en hidtidig aftale med Ålborg Universitetshospital ophører. Det er endnu under afklaring, om der skal indgås en tidsbegrænset aftale eller etableres en mere permanent løsning.
"Patienterne fra Færøerne vurderer vi at kunne klares inden for den eksisterende kirurgiske kapacitet på afdelingen. Til gengæld skal vi udvide den ambulante kapacitet, da den allerede er under pres. Herudover kan det blive nødvendigt at etablere flere kirurgiske lejer i perioder, hvis patienterne henvises med ujævn fordeling over året. Derfor kan der godt komme en stigende ventetid i kræftpakken, men det vil ikke påvirke overholdelsen af maksimale ventetider," siger vicedirektør Bodil Ørkild, Herlev og Gentofte Hospital.
Fakta
- Bevillingen finansieres af regionens budgetreserve i 2025 og indarbejdes i budgetforslaget for 2026.
- Region Hovedstaden har i 2022, 2023 og 2024 tilført Herlev og Gentofte Hospital engangsbevillinger på 15 mio. kr. til området på baggrund af akutte udfordringer med henvisning til vakante stillinger, generationsskifte og pukkelafvikling.
- Herudover er der i 2024 tilført ekstra 15 mio. kr. (engangs) i forbindelse med udmøntning af akutpuljen.
- Endelig har Herlev og Gentofte Hospital fået en varig bevilling på 15 mio. kr. vedr. kræft i 2024 og hospitalet oplyser, at 11,1 mio. kr. af disse midler er gået til brystkræft.
Antal henvisninger til behandling i kræftpakkeforløb, 2017-2024

Grafen viser en stigning i antal henvisninger til behandling i brystkræftpakkeforløb fra ca. 1000 i 2017 til lidt under 2000 i 2024. Data for 2025 er opgjort til og med 25. juni. Niveauet i 2017 er ca. 100-150 for lav grundet manglende optælling fra NOH og BOH
Yderligere info
- Presseenheden i Region Hovedstaden på 70209588 / presse@regionh.dk
Kontakter
Region Hovedstadens presseRegion Hovedstaden
Tlf:70209588presse@regionh.dkFølg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
20 millioner til at nedbringe ventetiden til operationer og høreapparatsbehandling4.7.2025 10:05:58 CEST | Pressemeddelelse
Politikerne i Region Hovedstaden vil sikre hurtigere udredning og behandling for patienter, der oplever længere ventetid til fx en planlagt operation af brok eller til at få høreapparat.
Mere psykiatrisk hjælp til både børn og voksne3.7.2025 12:05:57 CEST | Pressemeddelelse
Region Hovedstaden har afsat penge til mere hjælp fra praktiserende speciallæger indenfor psykiatrien. Der er fundet penge til hjælp til både børn, unge og voksne med behov for psykiatrisk udredning og behandling.
Virtuel virkelighed giver nyt håb til patienter med stemmehøring3.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Dansk forskning publiceret i The Lancet Psychiatry viser markant effekt af ny VR-behandling. Studiet dokumenterer, at patienter med skizofreni oplever mindre stemmehøring en ved almindelig behandling.
Amager og Hvidovre Hospital orienterer borgere om manglende opfølgning på undersøgelse1.7.2025 13:07:29 CEST | Pressemeddelelse
Hospitalet har konstateret, at der i forbindelse med specifikke typer af skanninger - primært af hjertet - ikke er sket en korrekt opfølgning på bifund ved undersøgelsen. Fejlen kan betyde, at tidlige tegn på sygdom, primært i lungerne, ikke er blevet opdaget. Hospitalet er i gang med at gennemgå ca. 800 skanninger, og det ventes at omkring 20 patienter skal indkaldes til nærmere undersøgelse.
Hvidovre-professor modtager 60 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden27.6.2025 11:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Professor Nina Weis fra Hvidovre Hospital modtager 60 mio. kroner fra Novo Nordisk Fondens 2025 Challenge Programme til at undersøge sammenhængen mellem kronisk hepatitis B og fx hjertesygdomme og diabetes 2 – og potentielt redde mange tusinder liv.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum