TEKNIQ

Ny type medarbejder vinder frem i det tekniske erhvervsliv

Del

Flere og flere med videregående uddannelser vælger job i byggebranchen og metalindustrien. Det er en klar udvikling, der viser nye karriereveje i det tekniske erhvervsliv, lyder det fra erhvervsorganisationen TEKNIQ.

Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i erhvervsorganisationen TEKNIQ.
Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i erhvervsorganisationen TEKNIQ.

Over de seneste ti år er andelen af medarbejdere med videregående uddannelser steget markant blandt virksomhederne i det tekniske erhvervsliv. Det viser de seneste tal fra Danmarks Statistik. 

Andelen af medarbejdere med en videregående uddannelse i metalindustrien er næsten fordoblet siden 2014 – fra 3,2 til 6,1 procent. I bygge- og anlægsbranchen er andelen steget fra 1,4 til 3,0 procent i samme periode.  

Samtidig er antallet af medarbejdere med en erhvervsfaglig uddannelse kun steget beskedent – fra cirka 86.000 til 96.500 i løbet af ti år. I metalindustrien er antallet endda faldet en smule, selvom behovet er uændret stort. Det viser, at det ikke er "enten-eller" men "både-og", når det gælder rekruttering og uddannelsesvalg. 

- Begge grupper spiller en afgørende rolle i fremtidens løsninger. Som faglært kan man få en spændende karriere i de mange forskellige virksomheder, men det kan man faktisk også som akademiker. Det er nok bare ikke gået op for alle endnu, siger Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i TEKNIQ, der organiserer virksomhederne i det tekniske erhvervsliv.  

Stigende kompleksitet kræver ny faglighed 

De tekniske brancher bevæger sig i retning af mere kompleksitet og samspil mellem fagområder. Grænserne mellem eksempelvis metalindustrien og byggeriet bliver gradvist mere flydende, i takt med at nye teknologier, energiformer og systemløsninger vinder frem. 

- Den teknologiske udvikling stiller nye krav til virksomhederne – og dermed også til medarbejderne. Der sker  en sammensmeltning af brancherne, hvilket åbner muligheder for andre medarbejdertyper. Og der er heldigvis flere med videregående uddannelser, som gerne vil slippe for at skubbe papirer fra den ene side af bordet til den anden, og i stedet skabe værdi i det tekniske erhvervsliv, siger Maria Schougaard Berntsen. 

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Andel af medarbejdere med videregående uddannelser i metalindustrien og bygge- og anlægsbranchen. Kilde: Danmarks Statistik
Andel af medarbejdere med videregående uddannelser i metalindustrien og bygge- og anlægsbranchen. Kilde: Danmarks Statistik
Download

Om TEKNIQ

Erhvervsorganisationen TEKNIQ repræsenterer det tekniske erhvervsliv, der er drivkraften i den bæredygtige og digitale vækst i Danmark. Virksomhederne beskæftiger cirka 55.000 medarbejdere.

Følg pressemeddelelser fra TEKNIQ

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra TEKNIQ

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye