Københavns Universitet - Det Samfundsvidenskabelige Fakultet

Vejrværter værdilader vejrudsigten

Del

Tv-meteorologer er ikke neutrale, når de præsenterer vejrudsigten, viser ny forskning fra Københavns Universitet. Sol og varme omtales som ’godt’, mens ’dårligt vejr’ dækker over regn og lavere temperaturer.

Foto: Unsplash

I de seneste uger har vi i Danmark både fået kraftigt regnvejr og temperaturer over 30 grader.

Der findes ikke dårligt vejr, siger nogle. Som regel efterfulgt af en bemærkning om påklædning. Men hvis man lytter til, hvordan vejrværter på tv omtaler vejret, står det klart, at de i høj grad omtaler noget vejr som godt – og andet som dårligt.

En ny undersøgelse fra Københavns Universitet viser, at meteorologerne på de store nationale tv-stationer i høj grad værdilader sproget.

Rent sprogligt deles sol og vind ikke lige i vejrudsigten. Solskin og høje temperaturer omtales i udbredt grad som noget positivt, mens regn og rusk vurderes negativt.

Sprogforsker Søren Beck Nielsen fra Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab har i artiklen ’”Der vil være gode solchancer”: Positive vurderinger af tørt og varmt vejr midt i en klimakrise’ analyseret 62 vejrudsigter på DR og TV 2.

Konklusionen på hans undersøgelse er, at tv-meteorologerne hyppigt foretager vurderinger i vejrudsigterne, når de præsenterer vejret for seerne, og at bestemte vejrforhold vurderes mere positivt end andre.

”Undersøgelsen viser, at sprogbrugen i vejrudsigter generelt er meget vurderende. Nogle gange på et direkte og åbenlyst plan, eksempelvis når meteorologer kalder solskinsvejr ’flot’ eller ’godt’. Andre gange på et lidt mindre direkte plan, som når meteorologer taler om ’chance’ for sol og varme, ’risiko’ for regn og kulde, eller benytter grammatiske konstruktioner vurderende” siger Søren Beck Nielsen.

Der er måske nok mange danskere, der som udgangspunkt er enige med vejrværternes værdiladning. Mange af os opfatter sol og varme som noget rart og foretrækker tørvejr frem for regn. Men den værdiladede vejrudsigt medfører en risiko for at overse, hvordan vejret over en længere tidsperiode kan være udtryk for klimaforandringer og global opvarmning, mener Søren Beck Nielsen.

”Vejrudsigten er udvalgt som et eksempel på en systematisk og eksponeret kommunikationsform med potentiale til at oplyse om og invitere til offentlig samtale om klimaforandring med blandt andet stigende temperaturer og flere ekstreme vejrhændelser til følge,” siger han.

Der er ifølge sprogforskeren ikke noget i vejen for at glæde sig over en prognose med udsigt til solskin og strandvejr, men når tv-meteorologerne systematisk vurderer høje temperaturer som noget positivt, risikerer vi i Danmark at fastholde en psykologisk distance til klimakrisen, som gør os mindre motiverede til den nødvendige handling.

”Der er en risiko for, at TV-meteorologer kun ’taler om vejret’ og derved forbigår dets potentielle forbindelse til klimaet. Det er også værd at forholde sig til sprogbrugens vurderende potentiale, for hvis meteorologerne systematisk vurderer høje temperaturer positivt, risikerer de implicit at normalisere eller bagatellisere global opvarmning,” siger Søren Beck Nielsen.

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Samfundsvidenskabelige Fakultet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Samfundsvidenskabelige Fakultet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye