Din nysgerrighed får sælunger til at sulte ihjel: Lad dem være i fred
To sælunger er døde. Det er konsekvensen af, at mennesker er kommet for tæt på og har udvist manglende respekt for dyret. Derfor tør moderen ikke nærme sig, og sælungerne har sultet. Dyrenes Beskyttelse kommer med kraftig opfordring til at lade dem være i fred.

OBS til medier: Flere billeder af sælunger nederst
Først blev en sælunge ved Susåen i Næstved nødaflivet på grund af sult og sygdomstegn. Dernæst døde en sælunge på Enø Strand ved Karrebæksminde, fordi den formodentlig sultede ihjel. Her var børn og voksne set klappe sælen og tage billeder med den. I begge tilfælde var det sandsynligvis folks nærgående adfærd, der gjorde, at de to mødre til sælungerne ikke turde komme op på land for at give die.
"Det er livsnødvendigt for sælen, at man udviser respekt for den og dens unge, hvis man ser dem ligge på land. Man skal ikke komme for tæt på for at tage billeder, klappe eller fodre dem", siger Peter Gravlund, biolog hos Dyrenes Beskyttelse.
Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til, at du holder mindst 25 meters afstand til sælen. På den måde undgår du at stresse dyrene og giver sælerne mulighed for at give die til deres unger.
Forsøgte forgæves at holde folk væk
Ved Susåen i Næstved blev en sælunge nødaflivet til trods for, at René Kluk, der er frivillig kredsformand i Dyrenes Beskyttelse, havde set sælungen i fuldt vigør ugen forinden på samme sted med moderen. Han havde forsøgt at få folk til at holde afstand til sælungen ved at sætte skilte op med opfordringer til ikke at fodre den, samtidig med han fortalte til TV2 Øst, at det kunne få alvorlige konsekvenser, hvis man kom for tæt på.
Men lige lidt hjalp det, da folk ikke kunne lade den være i fred. Moderen var i nærheden, men turde ikke komme op på land for at give die til ungen. Derfor blev underernæring og sygdomstegn, ifølge Naturstyrelsen, årsagen til, at ungen blev nødaflivet.
"Det er en rigtig trist nyhed, at sælungen blev aflivet. Men det er konsekvensen af folks påtrængende adfærd og manglende respekt for dyret ved blandt andet at komme helt hen og klappe den", siger René Kluk.
Henvendelser om sælunger fra hele landet
Den spættede sæl, som er den mest udbredte sælart herhjemme, yngler i juni og juli måned. Derfor modtager Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 mange henvendelser i øjeblikket fra folk, der har set en sæl eller sælunge på land. Foruden sælungerne ved Susåen og Enø Strand, har der været mange opkald fra Bogense på Fyn, fra Risskov ved Aarhus og fra Grenaa.
Folk henvender sig typisk og fortæller, at der er nogen, der har svært ved at lade dem være i fred, eller fordi de er bekymrede for, om sælen er okay. Men en afslappet sælunge kan nemt forveksles med en unge, der har brug for hjælp.
"En sæl på land er som udgangspunkt ikke i nød, men har blot lagt sig for at hvile. Det er helt naturlig adfærd", fortæller Peter Gravlund.
Dyrenes Beskyttelse har modtaget hele 316 henvendelser i juni måned i år om sæler, hvilket er næsten dobbelt så mange henvendelser sammenlignet med samme måned i de fire forgangene år. I 2024 var tallet 180 henvendelser for juni måned.
FAKTABOKS
Årlige henvendelser om sæler
Hvert år får Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 mange opkald fra bekymrede borgere om sæler. De tror ofte, at sælen er i nød, når den hviler på land. Så mange henvendelser har vi fået de sidste fem år:
- 2025: 628 henvendelser (pr. 8/7)
- 2024: 1464 henvendelser
- 2023: 1287 henvendelser
- 2022: 1156 henvendelser
- 2021: 1192 henvendelser


Nøgleord
Kontakter
Medievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
Om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelse: Sejr for ålen, men torsken kan ikke vente2.7.2025 16:02:09 CEST | Pressemeddelelse
En bred forligskreds om fiskeriaftalen har lyttet til de grønne organisationer og udpeget store beskyttede områder, samtidig med ålen beskyttes bedre.
Skrald fra sommerens fester bliver dødsfælder for dyrene27.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sommerens mange festivaler og udendørsarrangementer betyder hvert år mere skrald i den danske natur. Skraldet skæmmer ikke blot landskabet, men kan også være livsfarligt for vilde dyr. Dyrenes Beskyttelse opfordrer danskerne til at rydde op efter sig, når festen er forbi.
Landbrugets løftebrud: Fortsat 25.000 døde pattegrise om dagen26.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nye tal afslører status quo i dansk svineproduktion. Hver dag dør over 25.000 pattegrise i Danmark – det samme niveau som sidste år, trods løfter om forbedringer. Dyrenes Beskyttelse kritiserer den manglende handling og efterlyser konkret regulering frem for frivillige hensigtserklæringer.
Opråb til hundeejere: Disse halsbånd må du ikke længere bruge25.6.2025 14:33:44 CEST | Pressemeddelelse
Fra 1. juli bliver pighalsbånd forbudt for hundeejere i Danmark. Dyrenes Beskyttelse glæder sig over de nye regler og minder om, at stødhalsbånd allerede har været ulovlige i mange år – selvom de stadig formodes brugt i det skjulte.
Pak hækkesaksen væk lidt endnu – og red liv i din have23.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
For fugleunger, insekter og pindsvin er haven et sted, hvor de kan finde ro, skjul og føde - men hvert år går de en farlig sommer i møde med skarpe sakse og hækkeklippere. Dyrenes Beskyttelse advarer derfor haveejere imod at klippe hækken for tidligt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum