Dansk kvanteforskning får styrket førerposition
DTU: Innovationsfonden booster dansk kvanteforskning med store investeringer i nye kvanteprojekter.

Danmark fortsætter med at styrke sin førerposition inden for kvanteteknologi. Med store investeringer på i alt 103 mio. kr. til fire nye kvanteprojekter, hvoraf tre projekter ledes af DTU, udmønter Innovationsfonden en betragtelig del af midlerne i den nationale kvantestrategi.
”Vi er stolte af Innovationsfondens bevillinger til projekter inden for kvantekryptering, kvantelyskilder og kvantecomputing, hvor DTU har forskningsmæssige styrkepositioner. DTU’s avancerede forskningsfaciliteter og tætte samarbejder med både universiteter og erhvervsliv giver unikke muligheder for at udvikle kvanteteknologien fra grundforskning til konkret anvendelse i samfundet. Det gælder lige fra cybersikkerhed, klimaforskning og life science til avanceret computerbaseret modellering, hvor Danmark markerer sig internationalt," siger prorektor på DTU Christine Nellemann.
Innovationsfondens bevillinger til kvanteprojekter går til tre DTU-ledede projekter og et fjerde projekt, HyperTenQ, som er et samarbejde mellem QunaSys og Novo Nordisk Foundation Quantum Computing Programme.
Projekterne spænder fra hardware (fotonkilder, quantum dots) til software, sikker kommunikation og netværksinfrastruktur. Projekterne involverer internationale samarbejdspartnere og virksomheder, og bygger bro mellem forskning og anvendelse.
De tre DTU-ledede projekter er:
AccessQKD
AccessQDK skal udvikle og demonstrere verdensførende teknologi inden for fremtidssikret databeskyttelse. Målet er et skalerbart markedsklart system, der kan integreres direkte i det eksisterende telekommunikationsnetværk og beskytte kritisk digital infrastruktur mod fremtidens cyberangreb. Innovationsfondens investering: 25.9 mio. kr.
Partnere: DTU Physics, Celare Quantum Communications ApS, The Polytechnic University of Bari, GlobalConnect, Partisia Applications ApS, Aarhus University
Læs mere om AccessQDK
EQUAL
EQUAL skal udvikle nye lyskilder, der har potentiale til at revolutionere kryptografi og netværk mellem kvantecomputere. Den teknologiske vision i projektet bygger på at kombinere nanofotoniske chips med unikke teknologier inden for materialer, nanoelektromekanik, nanolitografi og kvantesystemer.
Innovationsfondens investering: 40 mio. kr.
Partnerne: Beamfox Technologies ApS, Danmark, Danmarks Tekniske Universitet - DTU Electro, Danmark, Helmholtz Zentrum Dresden-Rossendorf, Humboldt Universität zu Berlin, Lizard Photonics ApS, Danmark
Læs mere om EQUAL
QLIGHT
QLIGHT skal designe, fabrikere og teste højeffektive lyskilder, der kan udsende kvantiseret lys til anvendelse i fremtidens industrielle fotoniske kvantecomputere.
Innovationsfondens investering: 18,9 mio. kr.
Partnerne: DTU Electro, DFM - Danmarks Nationale Metrologiinstitut, Quandela
Læs mere om QLIGHT
Innovationsfondens nye bevillinger falder samtidig med, at EU har lanceret sin strategi på kvanteområdet: Quantum Europe Strategy. Maria Cerdà Sevilla vurderer, at strategien markerer et stort skridt mod at gøre Europa til en global frontløber inden for kvanteteknologi inden 2030.
"Det er opløftende at se en strategi, der rækker ud over banebrydende forskning. Det handler om at skalere idéer, skabe konkret anvendelse og investere i mennesker. Det er modigt, ambitiøst – og præcis det, Europa har brug for lige nu,” siger Maria Cerdà Sevilla, leder af DTU’s center for kvanteteknologi, Quantum DTU.
Kontakter
Christine NellemannProrektorDTU
Tlf:41 58 45 10DTU-prorektor@dtu.dkDTU Presse
Pressekontakten varetages alle hverdage fra kl. 9-16
DTU - Danmarks Tekniske Universitet
DTU er et teknisk eliteuniversitet med international rækkevidde og standard. Vores mission er at udvikle og nyttiggøre naturvidenskab og teknisk videnskab til gavn for samfundet.
Følg pressemeddelelser fra DTU - Danmarks Tekniske Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DTU - Danmarks Tekniske Universitet
”Det er det vilde vesten”: Ny rapport viser store problemer med kommunale døgntilbud2.7.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er enorm forskel på kvaliteten og ofte er der ikke styr på medicinen i de midlertidige døgnophold, som ældre og skrøbelige borgere ofte henvises til, når de udskrives fra hospitalet. Det kan have alvorlige konsekvenser for patienterne og derfor håber forskerne bag ny rapport, at der rettes op på det, når der forhandles om de nye sundhedsråd.
Biogødning baseret på svampe og bakterier skal gøre den globale fødevareproduktion både bæredygtig og billig2.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt, internationalt forskningsinitiativ skal gøre op med vores afhængighed af kunstgødning og samtidig hjælpe bioteknologiindustrier på vej i det globale syd. Initiative for Biofertilizer Innovation and Science (IBIS) er støttet med samlet 215 millioner kroner af Novo Nordisk Fonden og Gates Foundation.
Anerkendt forsker med internationalt udsyn i spidsen for nyt bioteknologisk initiativ26.6.2025 13:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den hollandske professor Luuk van der Wielen er ansat som direktør for det nye bioteknologiske initiativ på DTU: ’Novo Nordisk Foundation Biotechnology Research Institute for the Green Transition’, BRIGHT. Samtidig er han udnævnt som professor i bæredygtig bio-økonomisk udvikling.
DTU rykker frem på ranglister over verdens bedste universiteter20.6.2025 11:16:55 CEST | Pressemeddelelse
Fremgang på to internationalt anerkendte ranglister afspejler DTU’s strategiske indsats for at styrke sin internationale synlighed og forskningsmæssige gennemslagskraft.
Ny institutdirektør på DTU Kemiteknik17.6.2025 14:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Professor Anne Ladegaard Skov vil have fokus på at få forskningsidéer ud og gøre gavn i samfundet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum