CBS anker dom i sag om bortviste studerende
CBS har besluttet at anke dommen fra Retten på Frederiksberg i sagen, hvor seks tidligere studerende er blevet tilkendt erstatning efter at være bortvist fra studiet tilbage i 2019.

”Det har været en svær beslutning, især fordi vi ved, hvor opslidende det er for de tidligere studerende at være en del af en langvarig juridisk proces. Vi havde gerne set en afslutning her, men dommen rejser principielle spørgsmål af væsentlig betydning for hele universitetssektoren. Derfor anker vi.”siger Anna Thomasson, uddannelsesdekan på CBS.
Sagen drejer sig om seks tidligere studerende, som i forlængelse af deres rolle som introvejledere i 2019 inviterede til en fest kort efter studiestart. Invitationen, udsendt på vegne af vejlederteamet, indeholdt sexistiske formuleringer, som CBS vurderede, var i strid med universitetets værdier og det særlige ansvar, vejlederrollen indebærer. De pågældende studerende blev derfor midlertidigt bortvist i ni måneder.
Retten på Frederiksberg har nu vurderet, at selvom der var tale om en overtrædelse af CBS’ Ordensregler, så var sanktionen med ni måneders bortvisning for hård.
”Vores beslutning blev truffet for at sikre et trygt og inkluderende miljø for nye studerende, ikke for at straffe unødigt hårdt. Vi har tidligere oplevet tilfælde, hvor nye studerende blev mødt af en adfærd og kultur, der var grænseoverskridende, særligt fra personer i vejlederroller. Derfor indførte CBS i 2016 skærpede retningslinjer for studiestarten, og disse har siden været gældende for alle introvejledere. Introvejlederne skriver endda under på, at de vil efterleve dem," udtaler Anna Thomasson.
En principiel sag for hele sektoren
Sagen handler ikke kun om CBS, understreger Anna Thomasson:
”Dommen kan få betydning for hele universitetssektoren, da den kan skabe præcedens for, hvordan vi som institutioner kan sanktionere, når studerende overtræder vores regler og retningslinjer” siger hun og tilføjer:
"Det er afgørende, at universiteterne også fremover har mulighed for at foretage en konkret og selvstændig vurdering i sager, hvor der kan være tale om grove overtrædelser af vores regler og retningslinjer. Det gælder både for CBS og for sektoren som helhed – og det er netop derfor, sagen har en principiel karakter."CBS har derfor valgt at anke dommen.
CBS’ beslutning om at anke skal også ses i lyset af, at der er anket fra modpartens side.
Fakta om sagen:
· Seks CBS-studerende blev bortvist i 2019 efter at have inviteret til en fest kaldet ’Slutty Fall-Break’, stilet til EB-studerende og underskrevet fra "Vejlederteamet"
· CBS vurderede, at invitationens karakter var uforenelig med introvejlederrollen og ansvar over for nye studerende og en overtrædelse af vores ordensregler
· Folketingets Ombudsmand udtalte i 2022, at CBS godt kunne sanktionere de studerende, men at sanktionen var får hård.
· Retten på Frederiksberg (juni 2025) har fundet at der var tale om en overtrædelse af CBS’ ordensregler og at CBS godt kunne sanktionere de studerende, men at sanktionen var for hård, hvorfor de studerende blev tilkendt DKK 101.250 i erstatning hver
· CBS har besluttet at anke dommen til landsretten
Kontakt
Thomas Fahrenkrug
Presse- og kommunikationschef
Mob.: +45 38 15 27 68
Email: press@cbs.dk
Kontakter
Thomas FahrenkrugCBS / Presse- og kommunikationschef
Tlf:38152768press@cbs.dkOm Copenhagen Business School
CBS er et globalt anerkendt businessuniversitet med dybe rødder i den nordiske, socioøkonomiske model. Vi har et bredt fokus på erhvervslivets og samfundets udfordringer i det 21. århundrede. Derfor har vi en samlet portefølje af tværfaglig forskning og uddannelse af høj kvalitet, der har styrket generationer af fagfolk og ledere i den private sektor og andre steder.
Universitetet ligger på Frederiksberg og har ca. 20.000 fuldtids- og deltidsstuderende, 800 fuldtidsansatte videnskabelige medarbejdere, 200 ph.d.-studerende og 700 administrative medarbejdere samt en portefølje af bachelor-, kandidat-, MBA/EMBA-, ph.d.-og efter-/videreuddannelser udbudt på både dansk og engelsk.
Med vores globale profil følger en forpligtelse til at bidrage til udviklingenaf transformative kompetencer hos studerende, kandidater og virksomhedsledere gennem vores uddannelsesaktiviteter og muligheder for livslang læring. Komplekse udfordringer kræver en fælles indsats, og derfor fokuserer vores strategi på at styrke nuværende og starte nye partnerskaber med andre videnskaber, erhvervslivet, myndigheder og civilsamfundet.
Følg pressemeddelelser fra Copenhagen Business School
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Copenhagen Business School
Ny forskning: Så meget mister en direktør ved at blive fyret10.6.2025 06:06:00 CEST | Pressemeddelelse
For første gang kan en kortlægning af direktørskifter i børsnoterede virksomheder påvise, at det har store personlige konsekvenser for en administrerende direktør at blive afskediget.
Krigen i Ukraine: Vestens analyser af Rusland har fejlet30.4.2025 06:06:00 CEST | Pressemeddelelse
Mens politikere arbejder på et reelt gennembrud i fredsforhandlingerne, må Vesten også kigge indad. Vi har undervurderet de russiske økonomer samt befolkningens evne til at lide. Og så har vi overvurderet vores egen betydning, siger økonom.
Professor fra CBS bliver optaget i det europæiske akademi Academia Europaea23.4.2025 09:29:23 CEST | Nyhed
Det europæiske videnskabsakademi Academia Europaea har optaget den danske professor Poul Fritz Kjær
Ny rapport: Opløst verdensorden stiller nye krav til virksomhedernes rolle og ansvar19.3.2025 13:21:56 CET | Nyhed
De traditionelle ledelsesmodeller rækker ikke længere til at håndtere de komplekse og eskalerende risici, som verden står over for. Det konkluderer en ny rapport, der præsenteres torsdag på CBS, og som følger op på udmeldinger fra Mærsks topchef på generalforsamlingen onsdag
CBS-forsker: ”EU bliver klemt mellem USA og Kina, og gør vi ikke noget drastisk, vil det koste på velfærden”5.2.2025 10:08:29 CET | Nyhed
EU står over for betydelige udfordringer i forholdet til Kina. Kinas stigende konkurrenceevne, indførelsen af industripolitiske tiltag i USA og fremtidsvarslinger om en mere multipolar verdensorden kræver en mere strategisk og forskningsbaseret analyse af vores forhold til Kina. Det mener CBS-forsker Kjeld Erik Brødsgaard, som leder et stort EU-finansieret forskningsprojekt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum