DI: Hvor skal de ældre på Sjælland bo?

Del

Om kun 15 år er antallet af ældre over 80 år i Sorø, Ringsted, Odsherred, Faxe, Næstved og Stevns kommuner steget med over 50 procent, viser nye tal. I Holbæk er stigningen helt oppe på 65 procent. Det kræver flere plejehjem og ældreboliger, som kommunerne allerede nu skal planlægge og reservere penge til. Friplejehjem kan være kommunernes redning, mener DI.

Der bor i dag cirka 4.250 ældre over 80 år i Holbæk. I 2040 vil tallet stige til cirka 7.050 ældre. En stigning på 65 procent på 15 år. I Næstved stiger tallet fra cirka 5.200 til cirka 8.000 i 2040. Det svarer til en stigning på 54 procent.

Også i Sorø, Ringsted, Odsherred, Faxe og Stevns kommuner stiger antallet af ældre over 80 år med mindst 50 procent.

Det viser nye tal fra Dansk Industri.

- Tallene viser jo sort på hvidt, at der ligger en stor udfordring og venter på os lige rundt om hjørnet. Særligt i Holbæk, men også i alle de andre kommuner. Én ting er, at der skal være skattekroner nok i kommunekassen – det i sig selv kan være en udfordring flere steder. Men kommunerne må jo ikke bare bygge løs. De skal jo holde sig indenfor anlægsrammen, siger bestyrelsesleder Christina Wiemann, DI Roskilde/Køge Bugt.

Hvert år aftaler landets 98 kommuner med staten, hvor meget de må bruge på byggeri, anlæg og vedligeholdelse. Den enkelte kommune er derfor underlagt en ramme for, hvor mange penge den må bruge på f.eks. at bygge og renovere plejehjem og børnehaver eller vedligeholde det kommunale vejnet.

- Med friplejehjem giver kommunerne private aktører mulighed for at bygge og drive plejehjem, og dermed kan kommunerne selv bruge anlægsrammen på f.eks. at kystsikre og forebygge oversvømmelser, vedligeholde kommunale veje, energirenovere og alle de andre ting, som kommunerne hvert år skal forsøge at få plads til i rammen. Det er en oplagt løsning, siger Christina Wiemann, bestyrelsesleder i DI Roskilde/Køge Bugt. 

I Roskilde, Solrød, Vordingborg, Ringsted og Kalundborg stiger antallet ældre med over 40 procent. I Køge er det 35 procent og i Greve 25 procent.

- Uanset hvilken kommune du kigger på, er det her en udfordring, som alle kommuner på hele Sjælland skal håndtere og finde løsninger på. Og udfordringen handler ikke kun om mursten og anlægsbudgetter, men også om at sikre, at der på sigt er nok medarbejdere i ældreplejen til det stigende antal ældre, siger Christina Wiemann, DI Roskilde/Køge Bugt, og uddyber:

- Det skal blandt andet løses ved at investere i indkøb og implementering af ny velfærdsteknologi, der sikrer, at medarbejderne kan prioritere deres tid til pleje og omsorg. Teknologien kan f.eks. hjælpe med at give personalet besked, hvis en plejehjemsbeboer er faldet eller sover uroligt.

Holbæk, Slagelse og særligt Sorø kommuner har allerede åbnet op for friplejehjem.

- Jeg kan derfor kun opfordre de sjællandske kommuner til at bygge videre på de erfaringer, og åbne op for at endnu flere kan bygge og drive friplejehjem. Nu hvor vi står overfor et kommunalvalg lige om lidt, er det oplagt, at kandidaterne forholder sig til, hvordan de vil sikre nok plejehjem til alle, der får brug for det, siger Christina Wiemann, bestyrelsesleder for DI Roskilde/Køge Bugt.

Nøgleord

Kontakter

Bestyrelsesleder for DI Roskilde/Køge Bugt Christina Wiemann, 30 68 31 95
Regional konsulent for DI Roskilde/Køge Bugt Pernille Dalgaard, 26 12 30 40
DI's Pressecenter, telefon 33 77 45 00

Links

For yderligere information om DI Roskilde/Køge Bugt: Sekretær Susanne Munk Jørgensen Mail: sul@di.dk- kab@di.dkTlf. 3377 3924

Følg pressemeddelelser fra DI Roskilde Køge Bugt

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI Roskilde Køge Bugt

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye