DI: Hvor skal de ældre i Midt- og Vestjylland bo?

Del

Om kun 15 år er antallet af ældre over 80 år i Herning, Holstebro, Ikast-Brande og Struer kommuner steget med over 50 procent, viser nye tal. Det kræver flere ældreboliger og plejehjem, som de midt- og vestjyske kommuner allerede nu skal planlægge og reservere penge til. Friplejehjem kan være kommunernes redning og give de ældre noget at vælge imellem, mener DI Midt Vest.

Der bor i dag cirka 2.400 ældre over 80 år i Ikast-Brande Kommune. I 2040 vil tallet stige til cirka 3.750 ældre. En stigning på 55 procent på 15 år.

Samme udvikling ses i Herning, Holstebro og Struer, hvor antallet af ældre over 80 år stiger med mindst 50 procent frem mod år 2040.

Det viser nye tal fra Dansk Industri.

- De her tal bør give enhver embedsmand og kommunalpolitiker grå hår. Det er en kæmpe udfordring at sikre plejehjemspladser nok til så mange ældre over 80 år på kun 15 år. Det kræver mangeårige investeringer for at kunne bygge nok plejehjem, som både kræver penge i kommunekassen og plads i kommunernes anlægsramme, siger bestyrelsesleder for DI Midt Vest Bo Knudsen.

Hvert år aftaler landets 98 kommunerne med staten, hvor meget de må bruge på byggeri, anlæg og vedligeholdelse. Den enkelte kommune er derfor underlagt en ramme for, hvor mange penge den må bruge på f.eks. at bygge og renovere plejehjem eller vedligeholde det kommunale vejnet.

- Ved at lade private aktører bygge og drive friplejehjem kan vores midt- og vestjyske kommuner bruge deres del af anlægsrammen på f.eks. forebyggelse mod oversvømmelse, energirenovering, bedre veje og andre opgaver, som også presser sig på, siger Bo Knudsen, DI Midt Vest.

I Lemvig, Ringkøbing-Skjern og Skive stiger antallet ældre over 80 år med mellem 40 og 49 procent.

- Tallene viser tydeligt, at det er en udfordring i alle vores midt- og vestjyske kommuner, og der er brug for, at vores kommunalpolitikere tænker i løsninger allerede nu. Når vi ser på, hvordan befolkningen udvikler sig med flere ældre og mindre og mindre årgange på arbejdsmarkedet, er der behov for at tænke nyt, hvis der skal være tilstrækkeligt med medarbejdere, siger bestyrelsesleder i DI Midt Vest Bo Knudsen og uddyber:

- Her er det også oplagt at lade private virksomheder bidrage med ny velfærdsteknologi, som kan gøre det muligt at medarbejderne bruger deres tid på det, de er bedst til, mens teknologien f.eks. kan klare medicindosering og lignende opgaver.

Herning, Ikast-Brande, Skive og særligt Ringkøbing-Skjern kommuner har allerede åbnet op for friplejehjem.

- Jeg kan derfor kun opfordre de midt- og vestjyske kommuner til at bygge videre på de erfaringer, og åbne op for at endnu flere kan bygge og drive friplejehjem. Udfordringen er så stor, at det bør være et tema ved efterårets kommunalvalg, hvordan de enkelte politikere vil løse den her problematik. Vi skylder også vores ældre medborgere at give dem et reelt frit valg, så de selv bestemmer, om de vil bo på et kommunalt eller privat drevet plejehjem, siger Bo Knudsen, bestyrelsesleder for DI Midt Vest.

Nøgleord

Kontakter

Bestyrelsesleder for DI Midt Vest Bo Knudsen, telefon 22 72 73 69
Regional konsulent for DI Midt Vest Edith Bulman-May, telefon 33 77 33 58
DI's Pressecenter, telefon 33 77 45 00

Links

For yderligere information om DI Midt Vest: Sekretær Nadia Bartoft Lind Mail: nabl@di.dk Tlf. 3377 3309

Følg pressemeddelelser fra DI Midt Vest

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI Midt Vest

Samarbejdet mellem virksomheder og skoler er i top i flere midt- og vestjyske kommuner16.10.2024 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Erhvervspraktik og klassebesøg hos lokale virksomheder er en del af skoleskemaet på mange skoler i Midt- og Vestjylland. Men hvis det skal lykkes allerede fra næste skoleår at opfylde nye lovkrav om, at alle elever skal i en uges erhvervspraktik i enten 7., 8. eller 9. klasse, skal skolerne i gang med at skabe kontakt til endnu flere virksomheder. Udpeg en erhvervsplaymaker, lyder opfordringen fra DI Midt Vest

Ikast-Brande Kommune fastholder førstepladsen i Lokal Erhvervsvenlighed 20244.9.2024 19:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Ikast-Brande Kommune er igen i år placeret som nummer ét i DI’s årlige undersøgelse af Lokal Erhvervsvenlighed – og førstepladsen er tilmed mere suveræn end nogensinde før. Det er 13. gang ud af de seneste 15 år, at kommunen indtager den fornemme førsteplads, hvilket understreger Ikast-Brandes vedvarende stærke indsats for at skabe optimale erhvervsvilkår. Ikast-Brande har især gjort fremskridt i kategorien ”Infrastruktur”, hvor kommunen er steget fra en 19. plads til en imponerende 2. plads. Dette viser, at kommunen har formået at forbedre sine vejnet, og erhvervslivet oplever bedre transportmuligheder for deres medarbejdere. - Tillykke igen til Ikast-Brande kommune – en imponerende førsteplads. Det er især en stor glæde at se, at Ikast-Brande Kommune har klatret fra en 19. til en 2. plads i kategorien ”Infrastruktur”. Dette viser, at kommunens investeringer i vejnet og bedre transportmuligheder virkelig har båret frugt, siger Bo Knudsen, bestyrelsesleder for DI Midt Vest. Ikast-Brand

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye