DI: Hvor skal de ældre på Lolland-Falster bo?

Del

Om kun 15 år er antallet af ældre over 80 år i Lolland og Guldborgsund kommuner steget med op mod 40 procent, viser nye tal. Det kræver flere plejehjem og ældreboliger, som kommunerne allerede nu skal planlægge og reservere penge til. Friplejehjem kan være kommunernes redning, mener DI Lolland-Falster.

Lolland og Guldborgsund kommuner skal allerede nu i gang med at sikre, at der også i fremtiden er plejeboliger til kommunernes ældre borgere. Dansk Industri opfordrer kommunerne til at åbne døren for private aktører, som kan være med til at bygge og drive nye friplejehjem – både for at sikre kapaciteten og give de ældre et reelt frit valg.

– Det er en stor udfordring, som vores to kommuner ikke kan klare alene. Jeg håber derfor, at de vil invitere private aktører ind, og at vi i samarbejde kan sikre både plejehjemspladser og plejepersonale til det voksende antal ældre over 80 år, som om kort tid er en realitet, siger bestyrelsesleder for DI Lolland-Falster, Johnny Ryberg Hansen.

I dag bor der cirka 4.600 ældre over 80 år i Guldborgsund Kommune. I 2040 vil tallet stige til cirka 6.400 – en stigning på næsten 40 procent.

Samme udvikling ses i Lolland Kommune, hvor antallet stiger fra 3.300 til 4.500 – svarende til en stigning på 36 procent. Det viser tal fra Dansk Industri.

– Ved at lade private aktører bygge og drive friplejehjem, kan kommunerne i stedet bruge deres del af anlægsrammen på de mange andre opgaver, som også presser sig på. Friplejehjem sikrer også de ældre et reelt frit valg, så de ikke kun skal vælge mellem kommunale plejeboliger, siger Johnny Ryberg Hansen.

Hvert år aftaler landets 98 kommuner med staten, hvor meget de må bruge på byggeri, anlæg og vedligeholdelse. Den enkelte kommune er derfor underlagt en stram økonomisk ramme – også når det gælder byggeri og renovering af plejehjem.

– Tænk bare på de mange investeringer, som begge kommuner skal lave i udbygningen af veje frem mod Femernforbindelsens åbning. Der ligger også en stor opgave i at klimasikre og forebygge oversvømmelser. Listen af bundne opgaver er lang, så det giver god mening at åbne døren for private aktører og bruge anlægsrammen på andre nødvendige investeringer, siger Johnny Ryberg Hansen.

Han peger også på manglen på arbejdskraft i ældreplejen som en udfordring, der kræver nytænkning.

– En løsning er ny teknologi, der gør det muligt for medarbejderne at bruge deres tid på de ældre frem for praktiske og administrative opgaver. Den slags udvikles ude i private virksomheder. Hvis vi også i fremtiden skal være i stand til at tage os af vores ældre medborgere, så er det nødvendigt at lade private virksomheder vise, hvad de kan.

Både Lolland og Guldborgsund kommuner har allerede erfaring med friplejehjem. I Lolland Kommune er 16 procent af plejehjemspladserne drevet af private. I Guldborgsund er det otte procent.

– Det er en god begyndelse, og jeg håber, at begge kommuner vil bygge videre på deres erfaringer og åbne døren for endnu flere friplejehjem, siger Johnny Ryberg Hansen.

Nøgleord

Kontakter

Bestyrelsesleder for DI Lolland-Falster Johnny Ryberg Hansen, telefon: 20 32 15 38
Regional konsulent for DI Lolland-Falster Gordon Trier Holm, telefon: 29 49 46 06
DI's Pressecenter, telefon 33 77 45 00

Links

For yderligere information om DI Lolland-Falster: Koordinator Susanne Munk Jørgensen Mail: sul@di.dk Tlf.: 3377 3924

Følg pressemeddelelser fra DI Lolland-Falster

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI Lolland-Falster

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye