DI - Dansk Industri

DI: Ny EU-kvantestrategi er et stort spring fremad

Del

Kommissionen har i dag fremlagt udspil til ny kvantestrategi, der lægger en ramme for hvordan vi omsætter kvanteteknologi til værdi i virksomhederne. Strategien vil styrke vores europæisk konkurrenceevne på området – men den kunne godt være endnu mere ambitiøs, mener DI.

Strategien adresserer rigtig mange af det udfordringer, som vi i DI har peget på, at der skal løses, hvis vi skal være med i kvantekapløbet mod USA og Kina, siger branchedirektør i DI Digital Andreas Holbak Espersen
Strategien adresserer rigtig mange af det udfordringer, som vi i DI har peget på, at der skal løses, hvis vi skal være med i kvantekapløbet mod USA og Kina, siger branchedirektør i DI Digital Andreas Holbak Espersen DI

EU’s ny kvantestrategi skal sikre Europas førerposition i den globale kvanterevolution ved at omsætte videnskabelig styrke til industriel kapacitet. Strategien bygger på erkendelsen af, at kvanteteknologier nu bevæger sig fra laboratorierne og ud i praktiske anvendelser – fra sundhed og energi til sikker kommunikation og avanceret databehandling.

  • Der er rigtig mange gode takter i den længe ventede EU Quantum Strategi, og det bliver spændende at følge, hvordan visionerne bliver omsat til konkrete forslag i den senere EU Quantum Act, siger branchedirektør for DI Digitalisering Andreas Holbak Espersen.
  • Strategien adresserer rigtig mange af de udfordringer, som vi i DI har peget på der skal løses, hvis vi skal være med i kvantekapløbet mod USA og Kina. Vi står i EU på verdensklasseforskning – og opgaven for EU er at gøre det attraktivt og let at omsætte forskning til erhvervsudvikling.

Europa har en stærk forskningsbase og mange startups, men mangler evnen til at skalere teknologierne industrielt. Fragmentering og manglende koordinering mellem medlemslandene hæmmer fremdriften, og der er et betydeligt funding-gap i forhold til USA og Kina – især i de sene udviklingsfaser.

  • Digital suverænitet, adgang til kapital og teknologisk udvikling er helt centrale fokusområder i den ny strategi. Det er hent centralt, at vi Europa skal udvikle teknologi fra råstoffer, forskning og virksomheder som anvender kvanteteknologi. Men vi ser også gerne, at der etableres et stærkt samspil med den øvrige EU-lovgivning, der relaterer sig til europæisk konkurrenceevne og et velfungerende indre marked, siger Andreas Holbak Espersen.

Strategien adresserer også risikoen for tab af intellektuelle rettigheder og talent til ikke-europæiske aktører. Den vil styrke infrastrukturen, sikre adgang til testfaciliteter til at etbalere europæriske kvantecomputere, chip-fabrikation og kommunikationsnetværk. Endelig lægges der vægt på at udvikle en stærk talentmasse og sikre, at kvanteteknologierne kommer hele samfundet til gavn.

  • EU’s kvantestrategi har til hensigt at sætte retningen for den kommende EU Quantum Act, som efter planen lanceres i første kvartal af 2026. Det betyder, at EU Quantum Act vil blive udarbejdet under det danske EU-formandskab, og derfor håber vi, at Danmark kan sætte et stærkt aftryk på den endelige lovgivning, siger Andreas Holbak Espersen, der dog gerne vil have et endnu mere ambitiøst fokus på at udvikle store ideer og satsninger i EU.
  • Hvis det stod til mig, ville jeg straks oprette et europæisk modstykke til det amerikanske DARPA – med fokus på at udvikle ambitiøse moonshot-idéer og satse målrettet på at omsætte Europas solide forskning til konkrete anvendelser. Det ville skabe reel efterspørgsel fra det brede erhvervsliv i hele Europa. Vi ser lidt omridset af denne vision – vi vil bare have meget mere, meget hurtigere!

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

DI: Brug forsvarsmilliarder klogt – i samarbejde med erhvervslivet25.6.2025 14:15:13 CEST | Pressemeddelelse

NATO-landene er i dag blevet enige om en ny, historisk målsætning om forsvarsinvesteringer: Fremover skal medlemslandene bruge fem procent af deres BNP på et stærkere forsvar, sikkerhed og beredskab. Med målsætningen følger markante øgede krav fra NATO til nationerne i form af nye styrkemål. Dansk Industri (DI) bakker fuldt op om behovet for at løfte både Danmarks og Europas forsvar i en tid med øget usikkerhed, krig i Europa og hybride trusler – men opfordrer samtidig regeringen til at bruge de mange ekstra forsvarsmilliarder klogt og i tæt samarbejde med det danske erhvervsliv.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye