Markant flere plus-80 årige øger behovet for flere friplejehjem

Del

Om 15 år er antallet af ældre over 80 år i Assens, Langeland og Nordfyns kommuner steget med 50 procent, viser nye tal. Og i Svendborg og Middelfart er stigningen endnu større. Det kræver flere plejehjem og ældreboliger, som de fynske kommuner allerede nu skal planlægge og reservere penge til. Friplejehjem kan være kommunernes redning og samtidig give borgerne flere valgmuligheder, mener DI Fyn.

I dag bor der ca. 3.950 ældre over 80 år i Svendborg. I 2040 vil tallet stige til cirka 6.350 ældre, mens antallet i Middelfart vil stige fra 2.700 til cirka 4.400. Et hop i begge kommuner på omkring 60 procent, viser nye tal fra Dansk Industri.

- Fremskrivningen bør få alle lokalpolitikere til at reagere. 15 år lyder måske af langt tid, men at sikre plejehjemspladser og ældreboliger til alle med behov for det er en opgave, som kommunerne skal i gang med nu. Det kræver både planlægning og penge i kommunekassen, der skal reserveres til opgaven. Den sidste udfordring kan løses ved at lade private aktører stå for at etablere og drive friplejehjem, siger bestyrelsesleder for DI Fyn John Veje Olesen.

Hvert år aftaler landets 98 kommunerne med staten, hvor meget de må bruge på byggeri, anlæg og vedligehold. Den enkelte kommune er derfor underlagt en ramme for, hvor mange penge den må bruge på f.eks. at bygge og renovere plejehjem og børnehaver eller vedligeholde de kommunale veje.

- Det er altså ikke nok, at der er penge i kommunekassen til plejehjem og ældreboliger, det skal også være indenfor den ramme, den enkelte kommune må bygge og renovere for. Men ved at lade private aktører stå for den del, kan vores kommuner bruge deres del af anlægsrammen til andre vigtige opgaver som f.eks. at forebygge oversvømmelser og andre opgaver, som også venter på at blive løst, siger John Veje Olesen, DI Fyn.

I Faaborg-Midtfyn, Odense og Nyborg stiger antallet ældre med over 40 procent. I Kerteminde er stigningen over 30 procent.

- Derfor bør kommunalpolitikerne i alle vores kommuner melde ud, hvordan de vil løse udfordringen. Flere friplejehjem vil samtidig sikre, at borgerne og deres pårørende har noget at vælge imellem, så flere får opfyldt deres ønsker til et godt ældreliv, siger bestyrelsesleder for DI Fyn John Veje Olesen.

Middelfart, Odense, Nyborg og Svendborg kommuner har i mindre omfang åbnet for at private aktører kan etablere og drive friplejehjem.

Nøgleord

Kontakter

Bestyrelsesleder for DI John Veje Olesen, jvo@ken.dk, 40 14 11 08
Seniorchefkonsulent Helen Jensen, DI, hje@di.dk, 21 24 47 02
DI's Pressecenter, telefon 33 77 45 00

Links

For yderligere information om DI Fyn: Seniorchefkonsulent Helen Jensen Mail: hje@di.dk - amo@di.dkMobil 2124 4702 Sekretær Marianne Brock Elro Mail: mabe@di.dkMobil 2840 8597

Følg pressemeddelelser fra DI Fyn

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI Fyn

DI Fyn Erhvervstræf 2025: Hvordan tackler fynske virksomheder den usikre verden?9.5.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Hvordan udvikler Ukraine-krigen sig? Hvad finder Trump på næste gang? Og hvordan skal virksomhederne navigere i den uforudsigelige dagligdag? Kom med på DI Fyns Erhvervstræf 14. maj, som indledes af DI Fyns nyvalgte bestyrelsesleder. Her kan du møde Danmarks mest efterspurgte ekspert, professor Peter Viggo Jakobsen fra Forsvarsakademiet, tidligere rådgiver på den danske ambassade i Washington Mads Dalgaard Madsen – og fynske virksomhedsledere, som fortæller, hvordan de tackler usikkerheden.

DI Fyn skal have ny bestyrelsesleder19.12.2024 06:49:20 CET | Pressemeddelelse

Efter otte år i spidsen for DI Fyn har bestyrelsesleder Poul Strandmark besluttet at forlade posten ved årsskiftet. Årsagen er, at Poul Strandmark har solgt sin virksomhed Bluepack A/S til den hollandske koncern Royal LC Packaging Group. - Poul er en af bestyrelses-veteranerne i DI’s 18 regionalforeninger og har lagt et stort og utrætteligt arbejde i Dansk Industri, det gælder i både hovedbestyrelsen og ikke mindst i DI Fyn gennem alle årerne, siger chef for Erhvervsudvikling Annette Christensen, DI. DI Fyn er med over 1.400 medlemsvirksomheder en af de største regionalforeninger i Dansk Industri. Foreningen arbejder i alle fynske kommuner bortset fra Middelfart, som hører under DI Trekantområdet og ledes af en 15 m/k stor bestyrelse bestående af ledere fra virksomheder over hele Fyn. Poul Strandmark fremhæver, at DI Fyn blandt andet har været med til at få fynske kommuner, virksomheder og andre interessenter til at samarbejde som ”Et Fyn – en stemme”, og glæder sig over, at udvidelsen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye